Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συζήτηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να εξεταστεί τι θα περιλαμβάνει του νέο πρωτόκολλο COVID-19, το οποίο θα ισχύσει στα σχολεία, με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων, μεταξύ των δύο Υπουργείων θα βρεθεί η διατήρηση ή όχι της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
Η απόφαση για τη μάσκα θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα υπάρχουν, μετά την επιστροφή και των τελευταίων οικογενειών από τις διακοπές.
Σημειώνεται πως πέρσι το πρωτόκολλο ανακοινώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά τους τακτικούς αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για την προσέλευση στη σχολική μονάδα, μαθητών και εκπαιδευτικών, μάλλον είναι ειλημμένη η απόφαση να μην πραγματοποιούνται, εκτός και αν αλλάξει κάτι σημαντικό στα επιδημολογικά στοιχεία σε σχέση με σήμερα.
Χθες η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι εάν η επιδημιολογική εικόνα από τον κοροναϊό παραμείνει ικανοποιητική, το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει χωρίς μέτρα και οι μαθητές θα επιστρέψουν χωρίς μάσκες.
«Δεν υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά μέτρα. Αν τα πράγματα παραμείνουν όπως είναι τώρα, θα αξιολογηθούν από την επιτροπή λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία οι δείκτες.
Αν τα κρούσματα είναι έτσι, δεν νομίζω ότι χρειάζεται τα παιδάκια να πάνε με μάσκα στο σχολείο» δήλωσε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).