ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Χωρίς παγίδες αλλά με δυσκολίες κύλησε η τελευταία ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων που πέρασαν και τη… δοκιμασία των μαθημάτων της Χημείας και της Οικονομίας.

Με μαθήματα ειδικότητας συνεχίζονται σήμερα οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα εξής μαθήματα Αρχές Βιολογικής Γεωργίας, Ναυτικές Μηχανές, Προγραμματισμός Υπολογιστών και  Ναυσιπλοΐα ΙΙ.

Ο κ. Νεκτάριος Βαρδάκης, φυσικός, υπεύθυνος σπουδών  στο ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, αναφέρει ότι τα θέματα της Χημείας προσανατολισμού  (με το νέο σύστημα) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης. Ιδιαίτερα απαιτητικά σε χρόνο και απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Πιο αναλυτικά, το θέμα Α είναι εύκολο θέμα το οποίο όμως χρειαζόταν αρκετή προσοχή. Το θέμα Β είναι θέμα που απαιτούσε πολύ καλή κατανόηση της θεωρίας.

Το θέμα Γ είναι μέτριας δυσκολίας θέμα το οποίο όμως χρειαζόταν αρκετό χρόνο για την υλοποίησή του. Το θέμα Δ είναι απαιτητικό θέμα με Δ1 και Δ4 προσιτά στον προετοιμασμένο μαθητή. Ενώ το Δ2 και το Δ3 χρειαζόταν  κριτική ικανότητα και  ιδιαίτερη προσοχή.

Το Κέντρο ιδιαίτερων μαθημάτων Άπειρο αναφέρει πως τα θέματα της Οικονομίας ήταν αναμενόμενα, διατυπωμένα με σαφήνεια. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν αντιμετώπισαν κανένα ζήτημα και μπορούσαν να επιτύχουν εύκολα ένα πολύ καλό βαθμό.

Το πρώτο θέμα θεωρίας αποτελούνταν από ερωτήσεις σωστού λάθους και πολλαπλής επιλογής από όλα τα κεφάλαια της ύλης χωρίς να κρύβει ιδιαίτερες παγίδες.

Το δεύτερο θέμα ανάπτυξης ήταν από το 3ο κεφάλαιο και ήταν από τα θέματα που οι μαθητές περίμεναν.

Τα θέματα Γ και Δ ήταν ασκήσεις από τα κεφάλαια 1 και 5 που σίγουρα οι μαθητές τις είχαν προετοιμάσει κατάλληλα χωρίς να έχουν δυσκολίες ούτε στη μεθοδολογία ούτε και στους υπολογισμούς.

Ο κ. Μανώλης Κουλάκης, χημικός του φροντιστηρίου Ολοκλήρωση, αναφέρει ότι τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν στο πνεύμα των περυσινών θεμάτων, ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά και μεγάλης έκτασης.

Η πλειονότητα των μαθητών  συνάντησε πολλές δυσκολίες ενώ ο χρόνος των τριών ωρών δεν ήταν αρκετός για να μπορέσουν οι υποψήφιοι να αντεπεξέλθουν στην εξέταση. Θα έπρεπε να έχουν κατανοήσει πλήρως τα χημικά φαινόμενα και να αντιμετωπίσουν θέματα που σε αρκετές περιπτώσεις ξέφευγαν από τη νοοτροπία των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου.

Μετά από μια περίεργη χρονιά όπου διακόπηκε η εκπαιδευτική διαδικασία για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ πιθανό οι άριστες βαθμολογίες να είναι ακόμα πιο περιορισμένες σε σχέση με την περσινή χρονιά όπου τα θέματα ήταν ανάλογης δυσκολίας αν όχι μεγαλύτερης.

Ο κ. Ευτύχης Νικολιδάκης, οικονομολόγος από το φροντιστήριο Πορεία, αναφέρει πως ένα γενικό σχόλιο το οποίο μπορεί να γίνει σχετικά με τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν  οι  υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του 2020 στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», είναι ότι πρόκειται για θέματα αρκετά βατά και διατυπωμένα με σαφήνεια. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές αναμένεται να αγγίξουν το “άριστα”.

Πιο συγκεκριμένα, στο θέμα Α, τα ερωτήματα «Σωστού-Λάθους» και πολλαπλής επιλογής, για την εμπέδωση της θεωρίας,  κινήθηκαν στην ίδια λογική με τα προηγούμενα έτη.

Το θέμα Β είναι ένα κλασικό θέμα ανάπτυξης το οποίο έχουμε συναντήσει και σε παλιότερα έτη και στο οποίο εξετάζεται ένα τμήμα της ύλης από το κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου. Το συγκεκριμένο θέμα δεν χρήζει κάποιου ιδιαίτερου σχολιασμού.

Το θέμα Γ είναι μία συνηθισμένη άσκηση από το 1ο κεφάλαιο η οποία δεν περιμένουμε να δυσκόλεψε τους μαθητές.

Το θέμα Δ είναι επίσης μια κλασική συνδυαστική άσκηση, η οποία ξεκινώντας με στοιχεία για την ζήτηση και προσφορά ενός αγαθού, μας οδηγούσε στην ισορροπία της αγοράς με ερωτήματα που δεν επεφύλασσαν κάποια έκπληξη.