Λέσχη ανάγνωσης έργων του Ν. Καζαντζάκη
Από την τελευταία ανάγνωση

Με την ανάγνωση του πολυσυζητημένου και πολυδιαβασμένου έργου του μεγάλου  Κρητικού  συγγραφέα «Τελευταίος Πειρασμός», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 7.00 το απόγευμα στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη,η πρώτη για το 2020 συνάντηση των μελών της Λέσχης ανάγνωσης έργων του Ν. Καζαντζάκη που οργανώνει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη.

Στη Λέσχη συμμετέχουν  μαθητές  της Β’ τάξης (από τα τμήματα Β1, Β2, Β3) του Γενικού Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου που με την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Δέσποινας  Πιταροκοίλη που ετοίμασαν  και την παρουσίαση του έργου στην αναγνωστική ομάδα.

Για το έργο ανέλαβε να μιλήσει ο κ. Ν. Τσίγκος, μαθητής της Β’ Λυκείου που κατάφερε με πολύ ευσύνοπτο τρόπο να παρουσιάσει τον συγγραφέα και να συμπυκνώσει το νόημα και τα μηνύματα του έργου.

Με αγάπη για την καζαντζακική πένα ο κ. Τσίγκος γράφει: «Εμάς τους αναγνώστες, μας απορροφάει η ανάγνωση, ένα δέος μάς διακατέχει, και νομίζουμε κι εμείς ότι βρισκόμαστε ανάμεσα στο πλήθος και τον ακολουθούμε όπου πάει και όπου σταθεί να κηρύξει.

Εγώ νομίζω ότι έχω σκαρφαλώσει σε κάποιο δέντρο, ή σε κάποιο μαντρότοιχο, κι από ‘κει πάνω βλέπω όλες τις εικόνες και τις σκηνές που μας περιγράφει ο συγγραφέας, και ακούω το κήρυγμα του».

Αυτό είναι δείγμα της προσπάθειας ενός μαθητή, που αναζήτησε το σχολείο, όπως και οι συμμαθητές του στην ενήλικη ζωή, μέσα στην καθημερινότητα, τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, τα προβλήματα που συνοδοιπορούν με την ζωή.

Οι παρεμβάσεις όλων των συμμετεχόντων στην συζήτηση ήταν εξαιρετικές. Εξέφρασαν τις απόψεις τους και διαβάστηκαν όσα είχαν γράψει για το έργο.

Παραθέτουμε ένα ακόμα μικρό απόσπασμα από το κείμενο του Θ. Ξυλούρη μαθητή της Β’ Λυκείου που γράφει: «…   Αυτό που προσωπικά κρατώ από το συγκεκριμένο βιβλίο, αυτό που εγώ παίρνω σαν παρακαταθήκη και το φυλώ σαν θησαυρό μέσα μου, είναι η ανθρώπινη φύση του Χριστού που προσπαθεί να περάσει ο Καζαντζάκης μέσα στο  συγκεκριμένο έργο.

Έναν άνθρωπο που προσπαθεί να φτάσει σε ύψη  Θεϊκά, ή  ίσως και έναν Θεό που προσπαθεί να γίνει άνθρωπος… Ταυτίζομαι με τον Χριστό του Καζαντζάκη  απόλυτα, με εμπνέει, τον θαυμάζω».

Ένα ερώτημα που πολλές φορές περιέχεται στις συζητήσεις μας, γιατί πρακτικά δεν απαντάται, είναι τι θα μας ζητούσε ένας συγγραφέας που έχει φύγει από την ζωή, αν ποτέ επέστρεφε. Όποιος γράφει, συνήθως, θέλει και να διαβαστεί.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν να μας ζητούσε να γίνουμε αναγνώστες του έργου του. Γιατί, και οι μελετητές και οι κριτικοί ξεκινούν από την απλή ανάγνωση για να προχωρήσουν σε βαθύτερες σκέψεις και αναλύσεις.

Οφείλουμε πολλές ευχαριστίες στον κ. Δημήτρη Σάββα, Προϊστάμενο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης που παρέμεινε μέχρι το τέλος της βραδιάς παραβιάζοντας το πρόγραμμά του και το κανονικό ωράριο λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

Αξίζουν επίσης συγχαρητήρια στην φιλόλογο κ. Δέσποινα Πιταροκοίλη που παροτρύνει τους μαθητές της να διαβάσουν Καζαντζάκη και να συμμετέχουν στην ομάδα ανάγνωσης της ΔΕΦΝΚ.

Συγχαρητήρια επίσης στην Λυκειάρχη του Εσπερινού ΓΕΛ Ηρακλείου κ. Αντωνία Μαρμαρέλη που με την συγκατάθεσή της ανοίγονται αυτοί οι ορίζοντες στους μαθητές του σχολείου που διευθύνει.

Ομόφωνα η αναγνωστική ομάδα όρισε την επόμενη συνάντηση της Λέσχης για τις αρχές Ιουλίου με την ανάγνωση του έργου «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».