Με το τρίτο βραβείο στις βαλίτσες της, επέστρεψε από τον διαγωνισμό του European Code League η Κρητική ομάδα!
Ο υπεύθυνος καθηγητής, κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης, αναφέρει πως «είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας που φέραμε στο νησί μας ένα ακόμα βραβείο, αυτή τη φορά Ευρωπαϊκό και μάλιστα σε μια εποχή που ο εκπαιδευτικός κόσμος συνεχίζει να βιώνει την τραγικότητα της κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία σε όλα τα επίπεδα στο μαθητικό δυναμικό της χώρας μας.
Μια κατάσταση που δυστυχώς κατακερμάτισε το περιεχόμενο της συχνότερης ευχής που δίνουμε στα νέα παιδιά, αυτή για καλή πρόοδο και που οι μαθησιακές και ψυχολογικές συνέπειες της θα διαρκέσουν για πολλά ακόμα χρόνια».
Τα δύο κορίτσια, η Ανθή Κοσμά, μαθήτρια σήμερα της Γ τάξης του Γυμνασίου Γαζίου και η Δάφνη Σιδεράκη, μαθήτρια της Α τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου γνωρίστηκαν πριν μερικά χρόνια λόγω της κοινής τους αγάπης για το αγώνισμα της ξιφασκίας και η φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους δυνάμωσε ακόμα περισσότερο μέσα από αυτή τους τη συνεργασία.
Τόσο η Ανθή όσο και η Δάφνη είναι δύο ταλαντούχα κορίτσια, όχι μόνο επιμελείς και άριστες μαθήτριες αλλά και από τους ανθρώπους που λέμε ότι πιάνουν τα χέρια τους. Κατάφεραν με μοναδικό τρόπο να αξιοποιήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων τους και με επιτυχημένες προσπάθειες εκατέρωθεν να γεφυρώσουν τις γνωστικές διαφορές λόγω της διαφοράς ηλικίας τους.
Καθοριστική στην επιτυχία της ομάδας ήταν η συνεισφορά του κ. Γιάννη Τζαγκαράκη, που δεν είναι μόνο ένας κορυφαίος προγραμματιστής αλλά και ένας καθηγητής πληροφορικής του ιδιωτικού τομέα με πολύ μεγάλη αγάπη στα παιδιά και στην εκπαίδευση.
Προβλέπουν τον σεισμό!
Η κατασκευή των κοριτσιών με την ονομασία Quake Alarm αφορά μια διάταξη ανίχνευσης των πρωτευόντων και δευτερευόντων κυμάτων που παράγονται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και του προσδιορισμού όλων των μετρήσιμων μεγεθών όπως η ένταση, η απόσταση από το επίκεντρο και η συχνότητα του. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει την καθοδήγηση των μαθητών μιας σχολικής τάξης αρχικά να προστατευτούν κάτω από τα θρανία τους και στη συνέχεια να εγκαταλείψουν με ασφάλεια την αίθουσα.
Το σύστημα ενσωματώνει στον κώδικα του στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης με την μορφή ασαφούς λογικής προκειμένου να απαλλάξει τον δάσκαλο ή τον καθηγητή από το άγχος να δώσει στα παιδιά την εντολή εκκένωσης όταν εξασθενήσουν οι δονήσεις, ενώ χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες για να εξασφαλίσει ότι δεν έχει μείνει κανένας μαθητής πίσω.
Ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός Code League, διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Science On Stage Europe στον οποίο συμμετέχουν 33 συνολικά χώρες από όλο τον κόσμο και αποτελεί παγκοσμίως το μεγαλύτερο δίκτυο καθηγητών που υλοποιούν καινοτόμες δράσεις STEM. Η Ελλάδα αποτελεί ιδρυτικό μέλος του διαγωνισμού και συμμετέχει ανελλιπώς εδώ και πάνω από 20 χρόνια.
Η επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής του οργανισμού, του Science On Stage Greece δηλαδή, είναι η υπερδραστήρια κ. Ευγενία Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη, Φυσικός και τέως υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Αιγάλεω που υποστήριξε με θέρμη την εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών σε όλη τη διάρκεια των πολύτιμων υπηρεσιών της στη δημόσια εκπαίδευση.
Εκτός από την παραγωγή και δωρεάν διάθεση εκπαιδευτικού υλικού για την υποστήριξη της διδασκαλίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο οργανισμός διοργανώνει Φεστιβάλ σε διαφορετική Ευρωπαϊκή πόλη κάθε δύο χρόνια στο οποίο παρουσιάζουν εργασίες και ανταλλάζουν ιδέες και μοιράζονται καλές πρακτικές πάνω από 450 εν ενεργεία εκπαιδευτικοί.
Ο διαγωνισμός Code League αφορούσε την κατασκευή αρχικά μιας συσκευής ή πειραματικής διάταξης που θα στηριζόταν σε μια πλακέτα μικρο-ελεγκτή, σε ένα μίνι “υπολογιστή” δηλαδή και θα προγραμματιζόταν με κώδικα που θα δημιουργούσαν οι ίδιοι οι μαθητές.
Η συγγραφή κώδικα, θεωρείται ήδη μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να έχει αποκτήσει ένας μαθητής κατά τη διάρκεια της σχολικής του ζωής. Ο διαγωνισμός αυτός είχε τρεις κατηγορίες: αυτή του περιβάλλοντος, αυτή του Διαδικτύου των πραγμάτων και τέλος αυτήν της θεμελιώδους επιστήμης στην οποία επέλεξε να διαγωνιστεί η ομάδα CURIE-osity.
Η ομάδα CURIE-osity, επιχειρεί να τιμήσει με το όνομα της την παρακαταθήκη που άφησε στο χώρο της επιστήμης η τόσο σπουδαία γυναίκα επιστήμονας, η Marie Curie, που είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ σε δύο διαφορετικούς τομείς παρόλο που κυνήγησε το όνειρο της με μεγάλες δυσκολίες αφού εκείνη την εποχή απαγορευόταν στα κορίτσια να σπουδάσουν.
Τέλος στα στερεότυπα!
Ο κ. Τσουτσουδάκης τονίζει πως «κάποτε επικρατούσε το στερεότυπο ότι τα αγόρια ήταν καλύτερα στις θετικές επιστήμες και τα κορίτσια στις ανθρωπιστικές αλλά όταν σαν κοινωνία αναγνωρίσαμε το λάθος μας και είπαμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά μεταξύ τους, η γυναικεία παρουσία στα ερευνητικά κέντρα και γενικότερα στις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά αυξάνεται με ασύλληπτα γρήγορους ρυθμούς».
Η ομάδα ξεκίνησε το 2017 με πρωτοβουλία μαθητριών από το ΓΕΛ Γαζίου και έχει στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό συμμετοχών και διακρίσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως την 10η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στο διαγωνισμό Beamline for Schools που διοργάνωσε το CERN την ίδια χρονιά.
Επίσης είχε αναλάβει κοινή πρωτοβουλία σε συνεργασία με ξενοδοχεία της περιοχής του Γαζίου για να φέρει πιο κοντά την επιστήμη και την τεχνολογία στους νεαρούς επισκέπτες του νησιού μας.
Το έπαθλο
Η κατάκτηση της τρίτης θέσης, όχι μόνο εξασφαλίζει την παρουσίαση της κατασκευής στο φεστιβάλ της Πράγας τον Μάρτιο του 2022, αλλά και χρηματικό έπαθλο 1000€ που θα χρησιμοποιηθεί για αγορά τεχνικού εξοπλισμού για το εργαστήριο, κάτι που θα αποτελέσει μια σημαντική επένδυση για το μέλλον.
«Παρά το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την ημερομηνία του τελικού στις 28/5, μας έχει ήδη προταθεί η τοποθέτηση κάποιων συσκευών σε σχολικά κτίρια για λόγους εξοικείωσης των μαθητών με την μελέτη του φαινομένου του σεισμού και την επαφή τους με τις σχετικές επιστήμες με σκοπό τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων του άγχους, του φόβου ή του πανικού που μπορούν να προκύψουν. Οποιαδήποτε ενέργεια μας είναι προφανές πως υπόκειται στην συμφωνία και έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών», αναφέρει ο καθηγητής.
Τονίζει, ακόμα, πως «ευτυχώς που υπάρχουν και οι ξένοι. Γιατί ο εκπαιδευτικός κόσμος της Ελλάδας δεν απολαμβάνει την εκτίμηση που του αξίζει και διαχρονικά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τον αφήνει βορά στα αδηφάγα στόματα της κοινής γνώμης που τον χαρακτηρίζει άχρηστο, τεμπέλη και σε συνεχείς διακοπές.
Οι δυσκολίες για να έρθει μια διάκριση είναι πολλές: ατέλειωτες ώρες στο εργαστήριο ή μπροστά σε μια οθόνη, απογεύματα και Σαββατοκύριακα. Και φυσικά στο παρελθόν κάποιοι συνδικαλιστές έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεση τους σχετικά με οτιδήποτε συμβαίνει εκτός σχολικού ωραρίου».