Μία μάχη με το χρόνο αλλά και την τεχνολογία δίνουν αυτό το διάστημα τα Πανεπιστήμια αφού ο στόχος όλων, και του Υπουργείου Παιδείας, είναι να μη χαθεί το τρέχον εαρινό εξάμηνο.
Ως την ερχόμενη Τετάρτη 24 Μαρτίου, ημέρα που υποτίθεται πως λήγει η αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ, κάτι που κανείς δεν πιστεύει ότι θα ισχύσει, πρέπει όλα τα Ιδρύματα να έχουν στείλει στο Υπουργείο έναν κατάλογο με τα μαθήματα που είναι σε θέση να γίνουν διαδικτυακά. Όσο αφορά στα εργαστηριακά μαθήματα, θα γίνει μία διαφορετική ρύθμιση, σε δεύτερο χρόνο.
Το θέμα του λουκέτου και πώς μπορούν τα Ιδρύματα να συνεχίσουν να είναι ενεργά υπό αυτές τις συνθήκες ήταν εκείνο που απασχόλησε κυρίως τη χθεσινή σύνοδο των πρυτάνεων που έγινε με τηλεδιάσκεψη και τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Συμμετείχαν οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Νίκος Κατσαράκης. Τα δύο Ιδρύματα ήδη κινούνται σε ρυθμούς διδασκαλίας εξ αποστάσεως ενώ, σημειώνεται πως έχουν γίνει απολυμάνσεις στις εγκαταστάσεις τους.
Οι πρυτάνεις τόνισαν πως προκειμένου να γίνει πράξη η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία, φυσικά, πρέπει να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση ή να βρεθεί μία φόρμουλα να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, αφού θα χρειαστεί επιπλέον εξοπλισμός και λογισμικό υλικό.
Εκφράστηκε και η απορία τι θα συμβεί με όσους φοιτητές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και, γενικότερα, τα μέσα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αυτά, που αναμένεται να αποτελούνται από ασύγχρονα και σύγχρονα κομμάτια.
Ακόμα, από πλευράς Υπουργείου ανακοινώθηκε ότι, όπως είναι λογικό, πάει πίσω χρονικά το νομοσχέδιο που αφορά κυρίως σε θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ θα ακουμπούσε και ζητήματα της τριτοβάθμιας, όπως είναι ο τρόπος διεξαγωγής των πρυτανικών εκλογών.
Όπως έχει γράψει η “Π”, τους επόμενους μήνες αναμενόταν να γίνουν εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και θέση του Υπουργείου είναι να καταρτιστούν ενιαία ψηφοδέλτια με πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις ενώ θα γίνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν αλλαγές και στον τρόπο που θα γίνονται οι μετεγγραφές, πλέον, θα υπάρχουν και ακαδημαϊκά κριτήρια. Δηλαδή, ένας φοιτητής με 14.000 μόρια, για παράδειγμα, δεν θα μπορεί να παίρνει μετεγγραφή σε ένα τμήμα με 19.000 μόρια, μία συνηθισμένη μέχρι σήμερα τακτική.
Τονίστηκε, παράλληλα, πως το Υπουργείο εμμένει στη δέσμευσή του ότι για κάθε αποχώρηση ενός μέλους ΔΕΠ, θα προκηρύσσεται και μία θέση αλλά και πάλι τονίστηκε ότι πρέπει πρώτα να περάσει το σοβαρό πρόβλημα της πανδημίας και μετά θα γίνει πράξη.
Τέλος, αναφέρθηκε πως η σύνδεση με την αμερικανική πραγματικότητα, τις επισκέψεις δηλαδή μελών Ιδρυμάτων από τις ΗΠΑ σε ελληνικά ΑΕΙ θα γίνει στα μέσα Ιουνίου, εκτός απροόπτου, κάτι που επρόκειτο να γινόταν την τρέχουσα περίοδο.