Μαθητές πηγαίνουν στις αίθουσες με… κράνος γιατί φοβούνται ότι θα πέσουν οι σοβάδες από τα γερασμένα σχολικά κτήρια, αίθουσες τυφλές σε σχολεία που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, άρα και χωρίς θέρμανση, και πλημμυρισμένες τάξεις είναι ορισμένα από τα προβλήματα που συναντούν πολλοί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σε σχολεία του Δήμου Ηρακλείου.
Σε μία προσπάθεια να διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα οι υποθέσεις και να περιοριστεί η γραφειοκρατία, ο Δήμος Ηρακλείου δημιούργησε μία ειδική εφαρμογή για τη σωστή διαχείριση και την άμεση ενημέρωση των προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία.
Το χρήσιμο αυτό εργαλείο παρουσίασαν χθες στους διευθυντές των σχολείων, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στο κτήριο της οδού Ανδρόγεω, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης, και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που δημιούργησε την εφαρμογή, Γιάννης Χαραλαμπάκης, παρουσία και του δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού.
«Μετά την επιτυχία της εφαρμογής “Δημότης Ηρακλείου”, την οποία χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι χρήστες προκειμένου να μας ενημερώνουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δημιουργήσαμε ακόμα μια εφαρμογή, η οποία ευελπιστούμε ότι θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και για τους διευθυντές των σχολείων αλλά και για τις υπηρεσίες μας. Με μεθοδικότητα και σχεδιασμό, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία προς όφελος των δημοτών» ανέφερε χθες ο κ. Λαμπρινός.
Η εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από την 1η Απριλίου. Από εκεί και πέρα η υποβολή των αιτημάτων από τα σχολεία, θα γίνεται αποκλειστικά μέσω αυτής, δίνοντας τη δυνατότητα στη Διεύθυνση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας του Δήμου να απαντά αμέσως στα αιτήματα που λαμβάνει, τα οποία θα δρομολογούνται αυτόματα. Οι διευθυντές των σχολείων θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενημερωθούν μέσα από την εφαρμογή για την πορεία διεκπεραίωσης ενός αιτήματος, χωρίς να χρειάζεται να καλέσουν την αρμόδια υπηρεσία.
Ο κ. Αναστασάκης σχολίασε στην «Π» πως η εφαρμογή είναι και στα πρότυπα του myschool που ήδη χειρίζονται οι διευθυντές των σχολείων ως βάση επικοινωνίας με το Υπουργείο Παιδείας.
Από τον ερχόμενο μήνα, λοιπόν, για οποιοδήποτε θέμα προκύπτει, ο κάθε διευθυντής δε θα σηκώνει το τηλέφωνο αλλά θα καταθέτει το αίτημά του στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Ο κ. Αναστασάκης είπε πως στο Δήμο Ηρακλείου υπάρχουν 135 σχολικά κτήρια με εκατοντάδες ή χιλιάδες εκκρεμότητες. Πλέον, θα είναι όλα σε μία βάση για την ταχύτερη διεκπεραίωσή τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη «τρέχουν» εργολαβίες συντήρησης με προϋπολογισμό μελετών της τάξης των 2,4 εκ. ευρώ, ακολουθεί σύμβαση των 2,1 εκ. ευρώ για θέματα καθημερινότητας των σχολείων, με προτεραιότητα τα ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής.
Ακόμα, είναι σε εξέλιξη έργα ενίσχυσης και αντισεισμικής προστασίας της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του 21ου Δημοτικού στη Φορτέτσα. Ακολουθεί η ανάθεση των ενεργειακών μελετών για 14 κτήρια, τα περισσότερα σχολεία, ενώ ήδη έχει γίνει αντίστοιχη μελέτη για οχτώ σχολεία και έχει κατατεθεί αίτηση στη ΔΕΗ για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών με σκοπό να είναι μηδενικοί οι λογαριασμοί ρεύματος.
«Τρέχει» η σύμβαση για τα αλεξικέραυνα που είχαν αποτελέσει αντικείμενο κλοπής.
Ο κ. Αναστασάκης υποστήριξε πως τα αιτήματα, αφού κατηγοριοποιούνται, θα ιεραρχούνται και αναλόγως θα ικανοποιούνται και πρόσθεσε πως η παρακολούθηση της πλατφόρμας από πλευράς Δήμου θα είναι συνεχής, οπότε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η παρέμβαση θα είναι άμεση.
Σύμφωνα με τον Δήμο Ηρακλείου, τα οφέλη από την χρήση της εφαρμογής «Citizenapp Schools» για τον Δήμο είναι τα εξής:
Καλύτερη οργάνωση της διαδικασίας υποβολής προβλημάτων
Εξοικονόμηση χρόνου του προσωπικού για την καταγραφή, καθώς τα αιτήματα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τα σχολεία. Επίσης θα υπάρχει και καλύτερη τεκμηρίωση των αιτημάτων, καθώς κατά την υποβολή ενός αιτήματος θα μπορούν να επισυνάπτονται φωτογραφίες και σχετικά έγγραφα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει μέσω τηλεφώνου.
Κεντρική διαχείριση αιτημάτων, και προγραμματισμό εργασιών των συνεργείων
Καλύτερος προγραμματισμός σε επίπεδο Υπηρεσίας: Για την παρακολούθηση της πορείας εξέλιξης των αιτημάτων υπάρχει ειδικό dashboard, στο οποίο παρουσιάζονται πληροφορίες όλα τα αιτήματα, κατηγοριοποιημένα, ανά κατάσταση, ανά σχολείο, καθώς και παρουσίαση σε χάρτη
Για τα σχολεία τα οφέλη είναι τα εξής:
- Άμεση ενημέρωση για την κατάσταση των αιτημάτων
- Μείωση μετακινήσεων – Εξοικονόμηση χρόνου
- Πλήρες ιστορικό αιτημάτων.