Ανανεωμένα είναι φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Αναλυτικά, είναι τα εξής:
Εκπαιδευτικό μονοπάτι ή σενάριο: «Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης».
Απευθύνεται σε Προσχολική ηλικία και Α’ τάξη Δημοτικού.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να καταρρίψει τους μύθους γύρω από το άγριο αυτό ζώο και να δώσει στα παιδιά την πραγματική εικόνα του λύκου και του ρόλου του στη φύση.
«Στα ίχνη των Δεινοσαύρων»
Απευθύνεται σε Προσχολική ηλικία και Α’ τάξη Δημοτικού
Ακολουθώντας τα τρία στάδια της παλαιοντολογικής έρευνας, εξερεύνηση στη φύση, μεταφορά, επεξεργασία και ταυτοποίηση των δειγμάτων στο εργαστήριο και παρουσίαση των αποτελεσμάτων, τα παιδιά θα περισυλλέξουν απολιθώματα. Δεινόσαυρων με σκοπό να τα καθαρίσουν και να τα παρατηρήσουν.
«Παραμυθομπερδέματα με την Πιπιστρέλους και η Μαυρέμις»
Απευθύνεται σε Προσχολική ηλικία και Α’ τάξη Δημοτικού.
H νυχτερίδα Πιπιστρέλους και η νεροχελώνα Μαυρέμις ζωντανεύουν, μαζί με τα παιδιά, ένα φανταστικό παραμύθι περιπέτειας στον Ερευνότοπο.
«Σκάψε, σκάψε τι θα βρεις;»
Απευθύνεται σε Προσχολική ηλικία, Α’ & Β’ τάξη Δημοτικού.
Xρησιμοποιώντας τα εργαλεία της ανασκαφής (ειδικά γυαλιά, φτυαράκια και πινέλα) και παρακολουθώντας τα βήματα της εξερεύνησης του παλαιοντολόγου του Μουσείου τα παιδιά ενεργοποιούν τις αισθήσεις τους σκάβοντας στην άμμο και βρίσκοντας πραγματικά απολιθώματα, κελύφη ζώων και άλλα αντικείμενα.
«Οι προσαρμογές των Δεινοσαύρων»
Απευθύνεται σε Β’ και Γ‘ τάξη Δημοτικού.
Οι μαθητές παρατηρώντας από κοντά τα προπλάσματα των Δεινόσαυρων του Μουσείου και επικεντρώνοντας την προσοχή τους στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, εργάζονται σε ομάδες, συζητούν για τις ομοιότητες και τις διαφορές αυτού του πολυποίκιλου πληθυσμού και παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους.
«Στα ψηλά βουνά»
Απευθύνεται σε Β’ και Γ’ τάξη Δημοτικού.
Συντροφιά με τα λόγια του Ζαχαρία Παπαντωνίου, «οι μικροί ταξιδιώτες ανεβαίνουν στα ψηλά βουνά», στα δάση του Μουσείου. Εκεί θα συναντήσουν κωνοφόρα δέντρα (κυπαρίσσι, έλατο, πεύκο) και πουρνάρια όπου θα μάθουν να τα ξεχωρίζουν χρησιμοποιώντας την αφή, την όσφρηση και παρατηρώντας τα φύλλα και τους καρπούς τους.
«Ο κόσμος των φυτών- Τα φυτά από τη Μινωική Κρήτη μέχρι σήμερα»
Απευθύνεται σε Β’ και Γ’ τάξη Δημοτικού.
Στο πρώτο μέρος του προγράμματος αυτού, τα παιδιά εξοικειώνονται με τις βασικές βιομορφές των φυτών (δένδρα, θάμνοι, φυτά με βολβούς, κονδύλους, ετήσια φυτά κ.ά.) αλλά και με τα μέρη του φυτού (ρίζα, βλαστός, φύλλα, καρπός-σπόρος) χρησιμοποιώντας εικόνες, ζωντανά φυτά και διαδραστικά παιχνίδια.
Στο δεύτερο μέρος γνωρίζουν φυτά που συνδέθηκαν με τη ζωή των ανθρώπων από τη Μινωική Κρήτη μέχρι σήμερα, λόγω της χρησιμότητάς τους στη διατροφή, αλλά και στις ανάγκες της καθημερινής ζωής γενικότερα.
«Τα φυτά από τη Μινωική Κρήτη μέχρι σήμερα»
Απευθύνεται σε Β’ και Γ’ τάξη Δημοτικού.
Οι μαθητές αναγνωρίζουν φυτά και σπόρους που καλλιεργούνται από τα μινωικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας, όπως την ελιά, το αμπέλι, αλλά και τις φακές.
«Οι ερευνητές της φύσης»
Απευθύνεται σε Β’ μέχρι και Δ’ τάξη Δημοτικού.
Τα παιδιά, χρησιμοποιώντας τα πραγματικά εργαλεία των ερευνητών μεταμορφώνονται σε παλαιοντολόγους, σπηλαιολόγους, οικολόγους, βοτανικούς, εντομολόγους, ορνιθολόγους, υδροβιολόγους, θηριολόγους και ερπετολόγους και ζουν μια πραγματική εξερεύνηση στα οικοσυστήματα του Ερευνότοπου, ενός μοναδικού διαδραστικού χώρου για την Ελλάδα, αποκλειστικά για παιδιά και πλούσιου σε πρωτότυπες δραστηριότητες.
«Εκπαιδευτικό μονοπάτι ή σενάριο: Η φύση είναι το σπίτι μας- Οικοσυστήματα – Λουλούδια- Καρποί- Σπόροι»
Απευθύνεται σε Δ’ τάξη Δημοτικού.
Πρώτο μέρος: Οι μαθητές, μέσα από την παρατήρηση και την έρευνα, ανακαλύπτουν τη δομή και τη λειτουργία των οικοσυστημάτων καθώς και τα τροφικά πλέγματα μέσα στα οικοσυστήματα. Στη συνέχεια, αναζητούν πληροφορίες για τα απειλούμενα και κινδυνεύοντα ζώα και φυτά. Στο δεύτερο μέρος, τα παιδιά ασχολούνται με τον κύκλο ζωής των φυτών.
«Λουλούδια – Καρποί – Σπόροι»
Απευθύνεται σε Δ’ τάξη Δημοτικού.
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά ασχολούνται με τον κύκλο ζωής των φυτών.
«Προστατεύομαι από τον σεισμικό κίνδυνο»
Απευθύνεται σε Ε ‘& ΣΤ’ τάξη Δημοτικού – Γυμνάσιο.
Τα παιδιά, μέσα από την έρευνα και τον πειραματισμό, αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για να αξιολογήσουν κοινές πρακτικές, συνήθειες και απόψεις που αναφέρονται στο φαινόμενο του σεισμού.
Εκπαιδευτικό μονοπάτι ή σενάριο: «Εργαστήρια στο Μ.Φ.Ι.Κ.- Τα ζώα στο φακό του στερεοσκοπίου»
Απευθύνεται σε Ε’& ΣΤ’ τάξη Δημοτικού – Γυμνάσιο – Λύκειο.
Μέσα από το φακό του στερεοσκοπίου οι μαθητές παρατηρούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ζώων και αντιλαμβάνονται την ποικιλία και τη διαφορετικότητα των μορφών τους.
Παράλληλα, γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης καθώς και ξεναγήσεις και περιηγήσεις.
Γραμματεία κρατήσεων, τηλ.: +30 2810-282740, +30 2810-393630 Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00-15:00 κ. Χαιρέτη Στέλλα.