Ένα «τικ- τακ» είχαν στα αυτιά τους οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών που εξετάστηκαν χθες στη Φυσική αφού ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους ήταν λίγος σε σχέση με τα θέματα που είχαν μπροστά τους.
Για καλά προετοιμασμένους ήταν τα θέματα στην Ιστορία της Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, ενώ πιο εύκολο έργο είχαν οι υποψήφιοι της Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής που εξετάστηκαν στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.
Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι σήμερα, θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας, Ανατομία-Φυσιολογία, Ηλεκτροτεχνία, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικό Σχέδιο.
Σαφή τα θέματα της Ιστορίας
Η φιλόλογος από το φροντιστήριο ΔΟΜΗ, κ. Κωνσταντίνα Λιάπη, αναφέρει πως τα θέματα της Νεοελληνικής Ιστορίας, στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι μαθητές της Γ΄ λυκείου, σε γενικές γραμμές κρίνονται βατά και διατυπωμένα με σαφήνεια. Τα ερωτήματα δεν παρουσίαζαν πρωτοτυπία και αντιστοιχούσαν απόλυτα στην εξεταζόμενη ύλη. Στο πρώτο και στο δεύτερο θέμα οι ερωτήσεις αφορούσαν στη διατύπωση του περιεχομένου ιστορικών όρων και στον χαρακτηρισμό των προτάσεων ως σωστές ή λανθασμένες ακολουθώντας το σύνηθες.
Οι ερωτήσεις ανάπτυξης ήταν σαφέστατα διατυπωμένες και απαντώνται σε συγκεκριμένα χωρία του σχολικού βιβλίου. Σύγχυση ωστόσο μοιάζει να δημιούργησε το ερώτημα Β1, αφού απαιτούσε συνδυασμό πληροφοριών από δύο κεφάλαια του σχολικού βιβλίου. Στη δεύτερη ομάδα οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να σχολιάσουν με βάση τις ιστορικές τους γνώσεις αποσπάσματα από ιστορικά κείμενα, ενώ το θέμα Δ1 εμπεριείχε και στατιστικό πίνακα. Συνοψίζοντας, τα θέματα κάλυπταν μεγάλο εύρος της διδαχθείσας ύλης γι’ αυτό και απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Η φιλόλογος από το Φροντιστήριο Μ.Ε. Γούβες, Χερσονήσου “συν(+)ταξει”, κ. Ελένη Γεωργακοπούλου, αναφέρει πως τα θέματα στην Ιστορία Προσανατολισμού ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της εξεταστέας ύλης. Τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και εύκολα προσεγγίσιμα από έναν καλά προετοιμασμένο μαθητή. Η αντιμετώπιση των ερωτήσεων τόσο της Πρώτης –κυρίως του Θέματος Β1- όσο και της Δεύτερης Ομάδας προϋπέθετε αφομοίωση της διδαχθείσας ύλης, κριτική σκέψη και συνθετική ικανότητα. Συνολικά, τα φετινά θέματα κρίνονται λιγότερο απαιτητικά σε σχέση με τα περσινά.
Ήθελε χρόνο η Φυσική
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο χρόνος των τριών ωρών δεν επαρκεί για την επίλυση των θεμάτων της Φυσικής στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ, ανακοίνωσε η Επιτροπή Παιδείας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Παράλληλα η ΕΕΦ υποστηρίζει ότι η δομή σε συνδυασμό με το εύρος των θεμάτων, ως επιλογή είναι μη δόκιμη και αντιπαιδαγωγική. Στο δε Β3 θέμα έπρεπε οπωσδήποτε να αναφερθεί ότι πρόκειται για κάτοψη, γιατί το σχήμα που δόθηκε ήταν παραπλανητικό.
Ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης από τον Φροντιστηριακό Όμιλο ΕΝΑ, εξηγεί πως τα θέματα στο μάθημα της Φυσικής Προσανατολισμού, στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, θεωρούνται τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν κάλυπταν όλο το μέρος της ύλης, αφού από το κεφάλαιο των κυμάτων ζητήθηκαν ελάχιστα πράγματα. Υπήρχαν ασαφείς διατυπώσεις στα ερωτήματα Β1, Β2 και στο θέμα Δ, για τα οποία η επιτροπή εξετάσεων χρειάστηκε να στείλει διευκρινίσεις.
Επιπλέον, τα ερωτήματα απαιτούσαν από τους μαθητές αυξημένη ικανότητα σε αλγεβρικές πράξεις, ενώ ακόμα και στο θέμα Α (Α2, Α3 και Α4) θα έπρεπε οι μαθητές να κάνουν πράξεις, για να βρουν τη σωστή απάντηση. Ειδικότερα, το θέμα Δ ήταν ιδιαίτερης δυσκολίας με πολλές μαθηματικές πράξεις. Συνοψίζοντας, τα θέματα απευθύνονταν σε υποψηφίους πολύ υψηλού επιπέδου, ενώ απαιτούσαν χρονικό διάστημα πέρα από τις τρεις ώρες για την πλήρη επίλυσή τους.
Η κ. Μαρία Μπανασάκη, φυσικός από το φροντιστήριο Μ.Ε. «Πορεία», αναφέρει πως τα φετινά θέματα της Φυσικής Προσανατολισμού κρίνονται αρκετά χρονοβόρα και απαιτητικότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Έχρηζαν ιδιαίτερης προσοχής, με το φάσμα των ερωτήσεων να εκτείνεται, πολύ σωστά, σε όλο το εύρος της εξεταστέας ύλης.
Για άλλη μια φορά απευθυνόταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές και η κατανόηση των εκφωνήσεων απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή.
Στο θέμα Α κάποια ερωτήματα απαιτούσαν πράξεις, ενώ στο θέμα Β μόνο η εκφώνηση στο Β3 μπορεί να παρερμηνεύτηκε από τους μαθητές.
Το Γ ήταν ένα βατό, χωρίς ιδιαίτερες παγίδες θέμα. Στο θέμα Δ τα ερωτήματα ήταν πολλά και οι μακροσκελείς πράξεις απαιτούσαν προσεκτική αντιμετώπιση.
Να σημειωθεί ότι μετά την έναρξη των εξετάσεων, δόθηκαν στους μαθητές δυο διευκρινίσεις.
Βατή η Ανάπτυξη Εφαρμογών
Ο κ. Χρήστος Μαθιουδάκης, από το φροντιστήριο “Ορόσημο”, αναφέρει πως τα θέματα στην Ανάπτυξη Εφαρμογών κρίνονται προσιτά σε όλους τους μαθητές.
Το θέμα Α δεν περιείχε καμία δυσκολία και ήταν απλές εφαρμογές της θεωρίας του σχολικού βιβλίου.
Το θέμα Β απαιτούσε κατανόηση της μεθοδολογίας των πινάκων και των προγραμμάτων.
Το πρόβλημα στο θέμα Γ ήταν μια εύκολη άσκηση Δομής Επανάληψης, ενώ και το θέμα Δ ήταν ένα απλό πρόγραμμα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, το οποίο περιείχε τις πιο βασικές τυπικές επεξεργασίες πινάκων με τη χρήση ενός υποπρογράμματος.
Ο κ. Δημήτρης Βουράκης, καθηγητής πληροφορικής στο φροντιστήριο ΚΥΚΛΟΣ, εξηγεί πως το Α2 ήταν το καθαρά θεωρητικό ερώτημα του διαγωνίσματος και κρίνεται ως πολύ εύκολο αφού ζήτησε λίστα λειτουργιών σε δομές δεδομένων τις οποίες οι μαθητές τις δουλεύουν και στα προβλήματα.
Το Α3 πολύ εύκολο και σύντομο. Το Α4 καθαρή μεθοδολογία που πρέπει να την κατέχουν όλοι οι υποψήφιοι. Το Α5 αλγόριθμος μέσα από το σχολικό βιβλίο που δόθηκε επίσης με φυσική γλώσσα σε βήματα, κάτι που το έκανε ευκολότερο.
Το Β1 ήταν μια πολύ εύκολη συμπλήρωση κενών, πολλά από τα κενά ήταν προφανή, τα υπόλοιπα έβγαιναν από την περιγραφή.
Το Β2 εξέτασε τους υποψηφίους στα υποπρογράμματα από θεωρητικής πλευράς, πως καλούνται και ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι λίστες των παραμέτρων άρα επίσης ήταν σχετικά απλό θέμα.
Για το θέμα Γ, αναφέρει πως ένα άκρως τυπικό πρόβλημα αγνώστου αριθμού επαναλήψεων που ζήτησε υπολογισμούς πληθών και μεγίστων.
Στο τέλος του προγράμματος, όταν ζητήθηκαν οι εμφανίσεις των αποτελεσμάτων, υπήρχαν παγίδες όσον αφορά την ύπαρξη δεδομένων από την επανάληψη, όμως σε περίπτωση που ο υποψήφιος αμέλησε τους ελέγχους δεν θα θεωρηθεί σημαντικό λάθος. Η εκφώνηση είχε ελλείψεις.
Όσο αφορά στο θέμα Δ, εξηγεί ότι πρόβλημα με δισδιάστατο πίνακα που ξέφυγε από τα παραδοσιακά μόνο με το γέμισμα του πίνακα διότι έλειψε το κλασικό ΔΙΑΒΑΣΕ. Η διαδικασία που ζητήθηκε υλοποιούσε μια άκρως τυπική επεξεργασία υπολογισμού αθροισμάτων γραμμών. Τέλος, η ταξινόμηση του μονοδιάστατου πίνακα ήταν απλή με την πρόσθεση του ελέγχου των ισοβαθμιών.
«Τα θέματα γενικά ήταν πολύ ευκολότερα από τα αντίστοιχα της περασμένης χρονιάς και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές έχουν γράψει πολύ υψηλούς βαθμούς, ενώ οι μέτρια προετοιμασμένοι μαθητές έχουν γράψει υψηλότερες βαθμολογίες από αυτές που αναμενόταν», αναφέρει.