Μία σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αναμένεται να αποτελέσουν οι νέες θέσεις μελών ΔΕΠ που θα προκηρυχθούν από το Υπουργείο Παιδείας.
Από τις 500 νέες θέσεις για τα πανεπιστήμια της χώρας, το Ίδρυμα θα εντάξει 23 άτομα στο δυναμικό του.
Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Π.Κ., κ. Γιάννης Καρακάσης, αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Π» πως τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει περισσότερα από 100 άτομα, λόγω συνταξιοδότησης, θανάτου ή αναχώρησης στο εξωτερικό, έχουν έρθει περίπου 30 και αν προχωρήσουν οι διαδικασίες με τα 23 μέλη ΔΕΠ, τότε θα λείπουν περίπου 50 άτομα.
Το Ίδρυμα είχε ζητήσει να αναπληρώνονται έστω οι θανόντες ή όσοι επέλεξαν να συνεχίσουν την πορεία τους εκτός συνόρων, περιπτώσεις, δηλαδή, που δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο.
«Οι φοιτητές μας συνεχώς αυξάνονται ενώ οι διδάσκοντες μειώνονται διαρκώς» σχολιάζει ο κ. Καρακάσης, ο οποίος αναφέρει πως συναντώνται αδικίες και μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ. Ενδεικτικά, σημειώνει πως η Ιατρική Αθήνας έχει 600 διδάσκοντες με 200 νέους φοιτητές ανά χρόνο ενώ ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει 500 διδάσκοντες και 3.200 φοιτητές κάθε Σεπτέμβριο.
Όσο αφορά στη δικαστική διαμάχη μεταξύ του Ιδρύματος και του Υπουργείου για τον αριθμό των εισακτέων, ακόμα αναμένεται η απόκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα των αριθμό που τα ΑΕΙ θα δεχτούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τα δεδομένα θα είναι καινούργια, αφού μετά από το νόμο που ψηφίστηκε ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι διαφορετικός.
Όσο αφορά στις νέες θέσεις μελών ΔΕΠ που αναμένονται στο Ίδρυμα, ο κ. Καρακάσης σχολιάζει πως προφανώς το πρόβλημα δε λύνεται. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως, λόγω της έρευνας που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, για κάθε νέο μέλος ΔΕΠ δημιουργούνται άλλες τέσσερις θέσεις εργασίας, ένα φαινόμενο που δεν είναι συνηθισμένο στην χώρα μας.
Ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος αναφέρει πως τα αριθμητικά δεδομένα δεν βοηθούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι ενδεικτικό ότι το Harvard έχει 2.000 φοιτητές με 16.000 καθηγητές.
«Προσπαθούμε να βάλουμε κατά εκατοντάδες τους φοιτητές σε αμφιθέατρα που δεν τους χωράνε», περιγράφει.
Αναφέρει πως η τοποθέτηση των νέων μελών ΔΕΠ στο Ίδρυμα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, ήδη έχει εξαγγελθεί πολλές φορές ενώ θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα ακαδημαϊκό έτος μέχρι να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.