Λατινικά, Πληροφορική, Χημεία – Πανελλαδικές 2025: Τα θέματα και οι απαντήσεις

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων εξετάζονται σήμερα (4/6) για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Λατινικά: Τα θέματα που έπεσαν και οι απαντήσεις τους

Δείτε εδώ τα θέματα στα Λατινικά και εδώ τις απαντήσεις

ΟΕΦΕ: Σαφή και ξεκάθαρα τα θέματα στα Λατινικά

Τα σημερινά θέματα των Λατινικών χαρακτηρίζονται ως σαφή και ξεκάθαρα.

Δόθηκαν αποσπάσματα από τα κείμενα 24 και 39 και η μετάφραση που ζητήθηκε είναι απλή, χωρίς ιδιαιτερότητες και προβλήματα. Η ερώτηση εισαγωγής (Β1) ήταν κλειστού τύπου (με τη μορφή Σωστού Λάθους) και δεν αναμένεται να δυσκολέψει ιδιαίτερα τους μαθητές παρόλο που υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Η λεξιλογική άσκηση (Β2) κινήθηκε σε αναμενόμενα επίπεδα. Ζητήθηκε από τους μαθητές να αντιστοιχίσουν τις λατινικές λέξεις της μιας στήλης με τις ελληνικές της άλλης όπου όμως περίσσευαν δύο λέξεις. Οι ερωτήσεις της Γραμματικής (Γ1, Γ2), εξέταζαν αρκετά μεγάλο μέρος της ύλης, ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, χωρίς όμως να υπάρχει η πολύ δύσκολη άσκηση ή να ζητείται κάποια εξεζητημένη εξαίρεση.

Οι ασκήσεις του Συντακτικού (Δ1, Δ2), δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

Η Δ1 κινήθηκε στο κλασικό μοτίβο αφού ζητούσε αναγνώριση συντακτικών όρων και αναγνώριση δευτερεύουσας πρότασης. Η Δ2α ζήτησε τη μετατροπή από τον πλάγιο λόγο σε ευθύ, άσκηση που δε ζητήθηκε τα τελευταία 4-5 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε να μετατραπούν δύο πλάγιες ερωτήσεις σε ευθείες κι ένα ειδικό απαρέμφατο σε κύρια πρόταση κρίσεως. Η Δ2β ήταν συνηθισμένη μεν, επρόκειτο για μια απλή μετατροπή από ενεργητική σε παθητική σύνταξη, αρκετά απαιτητική δε γιατί έπρεπε να αλλάξουν 9 λέξεις. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές και όσοι αντιμετώπισαν το μάθημα και την εξέταση με σοβαρότητα και ψυχραιμία δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να αριστεύσουν.

Πληροφορική: Τα θέματα και οι απαντήσεις για τις Πανελλαδικές

Δείτε εδώ τα θέματα στην Πληροφορική και εδώ τις απαντήσεις

Χημεία: Τα θέματα που έπεσαν στους υποψηφίους

Δείτε εδώ τα θέματα στην Πληροφορική και εδώ τις απαντήσεις

 

 

ΟΕΦΕ: Μέτριας δυσκολίας τα θέματα στη Χημεία

Τα θέματα της Χημείας μπορούν να χαρακτηριστούν μέτριας δυσκολίας, μεαναμενόμενη διακύμανση των λεπτομερειών κατά την επίλυση των ερωτημάτων κάθε θέματος.

Το πρώτο θέμα δεν παρουσιάζει δυσκολίες για τους υποψηφίους οι οποίοι έχουν ασχοληθεί επαρκώς όλη τη χρονιά.

Το δεύτερο θέμα στην πλειονότητα των ερωτημάτων του έχει αναμενόμενες απαντήσεις με λίγες λεπτομέρειες, οι οποίες χρειάζονται προσοχή.

Το τρίτο και τέταρτο θέμα απαιτούν καλή γνώση των αντίστοιχων δεδομένων των κεφαλαίων και προσοχή στις λεπτομέρειες στο τέλος των απαντήσεων.

Πότε θα βαθμολογηθούν τα γραπτά των Πανελλαδικών

Την Πέμπτη (5/6) θα ξεκινήσει η πειραματική βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων των παραπάνω μαθημάτων, έτσι ώστε εάν χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις, να τις ζητήσουν οι βαθμολογητές από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Βάσει προγραμματισμού, η κανονική βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων, πρόκειται να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής (6/6).

Το πρόγραμμα των εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Παρασκευή 6 Ιουνίου: Ιστορία (Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Θετικών Σπουδών και Υγείας) και Οικονομία (Οικονομίας & Πληροφορικής)

Για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων:

Τετάρτη 5 έως Δευτέρα 16 Ιουνίου: Εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από 14 έως 25 Ιουνίου, ενώ οι Υγειονομικές Εξετάσεις και η Πρακτική Δοκιμασία για τα ΤΕΦΑΑ (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) έχουν προγραμματιστεί από 16 έως 27 Ιουνίου.