Από την τελετή αναγόρευσης

“Εύχομαι και ελπίζω η πολιτεία  να δώσει άμεσα λύση

στην έλλειψη κτηριακών υποδομών του Τμήματος

“Θα ήθελα να προτρέψω τους νέους ερευνητές και φοιτητές να είναι σε διαρκή εγρήγορση και επαφή με τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Να έχουν πάθος για την έρευνα και την εκπαίδευση και να εμπνέονται από την πρόοδο, ξεπερνώντας τα όρια του δικού τους ερευνητικού πεδίου”.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην “Π“ ο διεθνώς διακεκριμένος  καθηγητής  του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon των ΗΠΑ     kris Matyjaszewski, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι γνωρίζει και θαυμάζει το εξαιρετικό επιστημονικό έργο του Πανεπιστήμιου Κρήτης και ειδικά του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών  ενώ εύχεται η  πολιτεία να δώσει σύντομα λύση  στο θέμα της  έλλειψης δικών του  κτηριακών υποδομών.

Ο Καθηγητής ,που  είναι πρωτοπόρος στη μακρομοριακή χημεία παγκοσμίως,   πρίν από λίγες ημέρες  αναγορεύτηκε   Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Νίκος Πετρίδης», παρουσία των αρχών του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητή Γεωργίου Κοσιώρη, του κοσμήτορα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών καθηγητή Εμμανουήλ Στρατάκη και της Προέδρου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, καθηγήτριας Μαρίας Βαμβακάκη,  καθώς και  εκπροσώπων  της εκκλησίας, των τοπικών πολιτειακών Αρχών, μελών  ΔΕΠ,   μελών του Ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού,  του διοικητικού προσωπικού , φοιτητών  και φοιτητριών  του Ιδρύματος.

Ο καθηγητής Krzysztof (Kris) Matyjaszewski ασχολείται με τον τομέα της χημείας πολυμερών και συγκεκριμένα έχει βραβευτεί για την ανακάλυψη της μεθόδου πολυμερισμού ATRP που είναι η μέθοδος με την οποία παρασκευάζονται τα περισσότερα πολυμερή σήμερα στην ερευνητική κοινότητα.

  Από την τελετή αναγόρευσης
“Το Τμήμα διεξάγει πρωτοποριακή έρευνα”

Ο καθηγητής Matyjaszewski, που έχει ερευνητικές συνεργασίες με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε  ότι γνωρίζει και θαυμάζει το εξαιρετικό επιστημονικό έργο του Πανεπιστήμιου Κρήτης και ειδικά του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών.

“Το Τμήμα -ανάφερε μιλώντας στην “Π”  – διεξάγει πρωτοποριακή έρευνα σε διαφορετικά είδη υλικών, οργανικά και ανόργανα, και ειδικά στον τομέα της Χαλαρής Ύλης (Πολυμερή-Κολλοειδή συστήματα). Τα τελευταία 20 χρόνια τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος έχουν δημοσιεύσει πολλές σημαντικές εργασίες με διεθνή απήχηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης δικών τους κτηριακών υποδομών. Εύχομαι  και ελπίζω  η πολιτεία να δώσει άμεσα λύση σε αυτό το πρόβλημα, στηρίζοντας αυτούς τους εξαιρετικούς επιστήμονες, ώστε να κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα”.

Σημαντικές είναι και οι συμβουλές που δίνει στους φοιτητές και τους νέους ερευνητές καθώς  εκτός των άλλων είναι και ένας εξέχων ακαδημαϊκός δάσκαλος.

‘’Θα ήθελα να προτρέψω -καταλήγει- τους νέους ερευνητές και φοιτητές να είναι σε διαρκή εγρήγορση και επαφή με τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Να έχουν πάθος για την έρευνα και την εκπαίδευση και να εμπνέονται από την πρόοδο, ξεπερνώντας τα όρια του δικού τους ερευνητικού πεδίου. Να επιδιώκουν τη διεπιστημονική γνώση και να συμμετέχουν σε συνέργειες και νέες επιστημονικές ευκαιρίες, ενώ ταυτόχρονα να αφουγκράζονται τι συμβαίνει στον κόσμο και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα, στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και της ενέργειας”.

Ο τιμώμενος με τους κ.κ. Γεώργιο Κοσιώρη, Εμμανουήλ Στρατάκη, Δημήτριο Βλασόπουλο και την κ. Μαρία Βαμβακάκη
Ο τιμώμενος με τους κ.κ. Γεώργιο Κοσιώρη, Εμμανουήλ Στρατάκη, Δημήτριο Βλασόπουλο και την κ. Μαρία Βαμβακάκη

Το έργο του καθηγητή

Ο Πολυμερισμός Μεταφοράς Ατόμου (ATRP) με την οποία ασχολείται ο καθηγητής  είναι μια σύγχρονη τεχνική πολυμερισμού που επιτρέπει τη σύνθεση καλά καθορισμένων πολυμερών με συγκεκριμένο μέγεθος, σχήμα, σύσταση και λειτουργία.

Επίσης η βιομηχανική παραγωγή πολυμερών με τη μέθοδο αυτή ξεκίνησε πριν από 20 περίπου χρόνια στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Για να γίνει  πιο κατανοητό   το σημαντικό έργο του καθηγητή, αξίζει να τονιστεί  ότι η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όσον αφορά την παρασκευή εξειδικευμένων υλικών για προηγμένες εφαρμογές σε κλάδους αιχμής όπως στην ιατρική, στην ενέργεια και στο περιβάλλον.