Το χθες και το σήμερα… πόσα έχουν αλλάξει σε πόλεις και χωριά με το πέρασμα του χρόνου; Πέρα από τους ανθρώπους, τις συνήθειες και τα γεγονότα, αυτό που αλλάζει δραστικά είναι και το περιβάλλον.
Μέσα από εικόνες, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών θέλει να δείξει και να συγκρίνει το τότε με το τώρα.
Η Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Αρχανών, στο πλαίσιο του Εθνικού δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Τουρισμός και περιβάλλον”, συγκεντρώνει φωτογραφικό υλικό από όλες τις περιοχές της χώρας με θέμα τις αλλαγές του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στην πάροδο του χρόνου.
Το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού του δικτύου και θα αναδεικνύει την επίδραση του τουρισμού και γενικότερα της ανάπτυξης σε κάθε περιοχή.
Η υπεύθυνη του Κέντρου, κ. Μαρία Σφακιανάκη, εξηγεί στην “Π” πως παρόλο που τα σχολεία έβαλαν λουκέτο, το ΚΠΕ συνεχίζει τη δράση του με τα νέα δεδομένα, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας προσπαθεί να επικοινωνήσει με το κοινό του και να συγκεντρώσει πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό. Στο δίκτυο συμμετέχουν 50 σχολεία από όλην την χώρα και γίνονται ανάλογες δράσεις και σε άλλες περιοχές.
Ήδη, στις σελίδες του Κ.Π.Ε. υπάρχουν φωτογραφίες από το Ηράκλειο, τις Αρχάνες και άλλα μέρη ενώ η συλλογή διαρκώς εμπλουτίζεται.
Δε μένει, όμως, εκεί, το Κέντρο, είναι πολλές οι δράσεις που διοργανώνει όσο τα σχολεία παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας. “Προσπαθούμε να τους ενεργοποιήσουμε όλους, γονείς και μαθητές, ακόμα και μέσα από τα σπίτια τους”, αναφέρει η κ. Σφακιανάκη.
Ποικίλες δράσεις
Πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και άλλες δράσεις περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο του Κέντρου.
Η Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Αρχανών προτείνει στους εκπαιδευτικούς και τους μικρούς μαθητές τους όπως επίσης και στους γονείς τους, το εκπαιδευτικό υλικό (κείμενο για κουκλοθέατρο) του ΚΠΕ Αρχανών: “Ο Ζάχος ο σκαντζόχοιρος πάει στις ελιές!”
Το υλικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος: «Ελιά: Είμαι του ήλιου θυγατέρα η πιο απ’ όλες χαϊδευτή» με στόχο την προσέγγιση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Τα θέματα που παρουσιάζονται σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς, τον σεβασμό σε κάθε μορφή ζωής αλλά και τις μεταβολές στις κλιματικές συνθήκες.
Για επιπλέον πληροφορίες: http://www.kpearchanon.gr/images/docs2018/zahos_elia.pdf
Ακόμα, μπορεί κανείς να βρει το εκπαιδευτικό υλικό για κουκλοθέατρο “Τα σκουπίδια δεν είναι τόσο άχρηστα όσο νομίζαμε!” για μικρούς μαθητές και όχι μόνο!!
Το εκπαιδευτικό υλικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος; “Μα δεν υπάρχουν καθόλου σκουπίδια; Ανακυκλώνω και επιβιώνω”. “Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όλων για την διαχείριση των απορριμμάτων στη ζωή μας, που ακόμα και τώρα που “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” ας σκεφτόμαστε:
να μειώσουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε, να ξαναχρησιμοποιήσουμε όσα χρειάζονται και να ανακυκλώσουμε όσα μπορούμε!!”, αναφέρουν οι άνθρωποι του Κ.Π.Ε.
Πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο http://www.kpearchanon.gr/eggrafa/ta%20skoupidia.pdf
“Στη Σκιά του ιερού βουνού”, ονομάζεται μία ιστορία (μυθοπλασία) για μικρούς και μεγάλους για τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής με αναφορές στα αρχαιολογικά και γεωλογικά στοιχεία, την λαογραφία και την παράδοση, όπως επίσης στην πλούσια βιοποικιλότητα της. Η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την αειφορία στις δύσκολες μέρες που περνά ο πλανήτης μας. Υλικό υπάρχει στο http://www.kpearchanon.gr/eggrafa/BOYNO%20t.exe
“Μαζικός τουρισμός στις Αρχάνες” είναι ένα υποθετικό σενάριο που διαμόρφωσε η Π.Ο. του ΚΠΕ Αρχανών, με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τις ήπιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, σε αντιδιαστολή με το φαινόμενο του μαζικού τουρισμού. Προτείνεται για τις Γ΄, Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄τάξεις του Δημοτικού.
Πληροφορίες για όλες τις δράσεις μπορεί να βρει κανείς στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο η κυψέλη του Κ.Π.Ε. (νέα) με προτάσεις για αναρτήσεις για εκπαιδευτικούς https://e-me.edu.gr/groups/kpearxanvn
Η σελίδα στο Facebook που έχει όλες τις αναρτήσεις που απευθύνοναι στο κοινό: https://www.facebook.com/kpearhanwn/ .
Η επίσημη ιστοσελίδα του Κ.Π.Ε. που αναρτώνται όλες οι δραστηριότητες μας: http://www.kpearchanon.gr/