“Μια ηλιαχτίδα ουρανός” είναι, τελικά, το μυστικό για να νικήσουμε τον κοροναϊο. Γιατί, τα παιδιά πάντα ξέρουν καλύτερα και όταν πολεμάνε βγαίνουν νικητές!
Το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού στην Κατηγορία Ενήλικων Δημιουργών απέσπασε το παραμύθι «Μια ηλιαχτίδα ουρανός» της Ζαμπίας Λαζανάκη, εκπαιδευτικού στο 28ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου.
Το τρίτο βραβείο, στην ίδια κατηγορία, κέρδισε «Η πόλη των ευτυχισμένων παιδιών» της Κατερίνας Μαρκάκη από το Ηράκλειο της Κρήτης.
Το διαγωνισμό διοργάνωσαν οι Παραμυθάδες και η Δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».
Η κ. Λαζανάκη αναφέρει στην “Π” πως το συγκεκριμένο παραμύθι γράφτηκε πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού. Περιγράφει το πώς τα παιδιά βιώνουν τις αλλαγές που έχει φέρει στη ζωή τους η πανδημία. Κοινοποίησε το παραμύθι στους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι και με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ζωγράφισαν εικόνες για να “ντύσουν” με το δικό τους τρόπο την ιστορία. Εξάλλου, οι ήρωες του παραμυθιού, όπως η Νεφέλη και ο Άρης, είναι παιδιά από την τάξη της κ. Λαζανάκη. Το παραμύθι αναρτήθηκε και στη σελίδα “Παραμύθια της Ελπίδας” και στη συνέχεια εστάλη ως συμμετοχή στο διαγωνισμό. Μπορεί να το διαβάσει κανείς στο blog του 28ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου, https://28nipirakleiou.blogspot.com/2020/04/?m=1.
Στην όλη προσπάθεια συνεργάστηκαν, εκτός από τους γονείς των μαθητών, και όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι κ.κ. Δέσποινα Κομνηνού, Καίτη Ντάκουλα και Στέλιος Καψαλάκης. Η κ. Λαζανάκη έχει εκδώσει και στο παρελθόν δικό της παραμύθι με τίτλο “Γαλατένια Γαρδένια” ενώ είναι στα σκαριά και το επόμενο έργο της.
Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας και στόχο είχε την δημιουργική ενασχόληση μικρών και μεγάλων με αφορμή του «εγκλεισμού» μας στα σπίτια.
Οι διοργανωτές αναφέρουν πως “το γεγονός ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι, έσκυψαν και αγκάλιασαν το εγχείρημά μας αυτό, στην πρώτη του προσπάθεια, μας γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα για την συνέχισή του.
Μικροί φίλοι με καλπάζουσα φαντασία… Μεγάλοι φίλοι που θέλησαν να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια… Ομάδες παιδιών, τάξεις σχολείων, αλλά και συνεργασίες μικρών με μεγάλους…
Αυτή είναι η δυναμική του διαγωνισμού μας και σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή.”