Η ομάδα καθηγητών Κοινωνιολογίας του Φροντιστηρίου Καινοτόμος Μάθηση
Η ομάδα καθηγητών Κοινωνιολογίας του Φροντιστηρίου Καινοτόμος Μάθηση

Με δύο κρίσεις πανικού συνεχίστηκαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις στο Ηράκλειο. Στη μία περίπτωση, κλήθηκε ασθενοφόρο ενώ στη δεύτερη, ο υποψήφιος αποφάσισε να συνεχίσει να δίνει εξετάσεις.

Η τρίτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, κύλησε χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς τα θέματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στα μαθήματα Προσανατολισμού, της Κοινωνιολογίας και της Βιολογίας, ήταν βατά και άφηναν περιθώριο και στους μέτρια προετοιμασμένους μαθητές να γράψουν καλά.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχιστούν για τους υποψήφιους των ΓΕΛ των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, με το μάθημα της Φυσικής (νέο σύστημα).

Για τους υποψήφιους που εξετάζονται με το παλαιό σύστημα, τη Δευτέρα θα εξεταστούν στη Φυσική (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) και στα Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Ο κ. Μανώλης Γιαννακάκης, από το φροντιστήριο Επιλογή Ιδιαίτερα Μαθήματα, αναφέρει πως τα θέματα της Βιολογίας για τους εξεταζόμενους με το νέο σύστημα ήταν σε γενικές γραμμές σαφή και καλά διατυπωμένα.

Τα σημεία που έπρεπε οι εξεταζόμενοι να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή ήταν από το θέμα Α το Α2, από το θέμα Γ τα Γ2 και Γ4, ενώ το θέμα Δ ήταν μέτριας δυσκολίας, χρειαζόταν όμως ιδιαίτερη προσοχή στην εκφώνηση και στα ζητούμενα της άσκησης.

Στη Βιολογία Προσανατολισμού για το παλαιό σύστημα εξέτασης αντίστοιχα χρειαζόταν προσοχή στο Α2, στο Γ1, Γ2 και το θέμα Δ το οποίο ήταν κοινό.

Στη Βιολογία Γενικής τα θέματα ήταν σαφή, προσοχή χρειαζόταν μόνο στο θέμα Δ και συγκεκριμένα στο Δ1 και Δ2.

Ο καθηγητής Βιολογίας – Χημείας, υπεύθυνος Σπουδών στο Φροντιστήρι Επιστημών, κ. Αντώνης Παπαδάκης, αναφέρει πως σε γενικές γραμμές, τα θέματα στη Βιολογία Προσανατολισμού χαρακτηρίζονται βατά και με καλή διαβάθμιση.

Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να ανταποκριθεί, αφού ήταν σίγουρα δουλεμένα θέματα. Η προσέγγιση όμως του άριστα μπορεί τελικά να μην ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση, αφού απαιτούνταν ιδιαίτερη προσοχή στις αιτιολογήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ήθελαν προσοχή τα ερωτήματα Α2 και Β1. Το ερώτημα Γ3 ήθελε διάκριση περιπτώσεων, ενώ το ερώτημα Δ4 απαιτούσε εκτός από γνώση, ψυχραιμία και κριτική σκέψη.

Το εύρος της ύλης καλύφθηκε ικανοποιητικά. Δεν υπήρχαν παγίδες και αρκετά θέματα θύμιζαν, ως προς τη φιλοσοφία τους, ερωτήματα παλαιοτέρων ετών. Σε σχέση με τα περσινά είχαν παρόμοια δυσκολία. Άνετη χρονικά γραπτή δοκιμασία.

Για τη Βιολογία Προσανατολισμού (παλιό σύστημα), τα θέματα ήταν πιο απαιτητικά από τα αντίστοιχα του νέου συστήματος αλλά και εκείνα ήταν καλά διαβαθμισμένα.

Το Γ θέμα έκρυβε κάποια επιπλέον δυσκολία για τους μαθητές, αλλά σίγουρα επρόκειτο για δουλεμένο θέμα. Εντύπωση προκάλεσε η καθολική έλλειψη ερωτημάτων από τα τρία τελευταία κεφάλαια της ύλης.

Η ομάδα καθηγητών Κοινωνιολογίας του Φροντιστηρίου Καινοτόμος Μάθηση, κ.κ. Κρυστάλλη Βλαστού, Τσαγκαράκη Πέλα, Κατερίνα Παπουτσάκη αναφέρουν ότι για την πρώτη χρονιά εξέτασης του μαθήματος της Κοινωνιολογίας τα θέματα κρίνονται σε γενικές γραμμές εύστοχα. Οι εκφωνήσεις διατυπώνονται με σαφήνεια. Τα θέματα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και για καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Οι ερωτήσεις της Ομάδας Α μπορούν να χαρακτηριστούν αναμενόμενες ενώ τα ζητήματα της Ομάδας Β απαιτούν συνθετική ικανότητα και ευελιξία και καλύπτουν μεγάλο φάσμα της διδακτέας ύλης. Καταληκτικά μπορεί να ειπωθεί πως συνολικά η εξέταση του μαθήματος κρίνεται ικανοποιητική και οι 3 ώρες εξέτασης, επαρκούν για την επίλυση του.

Η φιλόλογος, από το φροντιστήριο Ίστωρ, κ. Μαρία Ορφανού, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο μάθημα εισήχθη για πρώτη φορά στις πανελλήνιες εξετάσεις με το νέο σύστημα και τα θέματα, ως προς την γενικότερη αξιολόγησή τους, ήταν κατανοητά, σαφή και κάλυπταν ευρύ φάσμα της διδακτἐας ύλης. Έτσι, η λογική της εξέτασης κινήθηκε σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

Στο πρώτο θέμα, οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σύντομα σε ερωτήσεις Σωστού – Λάθους όπως και πολλαπλής επιλογής. Οι απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν ήταν σύντομες και οι διαβασμένοι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν κάποια δυσκολία.

Στο δεύτερο θέμα το ζητούμενο ήταν να αναλυθούν επαρκώς συνδυαστικές ερωτήσεις και ερωτήσεις ανάπτυξης από τα κεφάλαια 1 και 2.

Επιπρόσθετα, το τρίτο θέμα επιλέχθηκε από το τελευταίο κεφάλαιο της σχολικής ύλης, ενώ το τέταρτο θέμα απαιτούσε τη προσέγγιση συγκεκριμένων κοινωνιολογικών θέσεων των Μ.Βέμπερ και Ε. Ντυρκέμ.

Τα θέματα της κοινωνιολογίας κρίνονται ως θέματα αναμενόμενης δυσκολίας που δεν προβλημάτισαν ιδιαίτερα τους επαρκώς προετοιμασμένους υποψηφίους.