Της Κατερίνας Μυλωνά
Τα Μαθηματικά δεν είναι μονάχα το αντικείμενο των σπουδών τους αλλά και η μεγάλη τους αγάπη. Στόχος τους είναι να μεταδώσουν αυτό το συναίσθημα και τον ενθουσιασμό και σε άλλους συμφοιτητές τους αλλά και το ευρύ κοινό. Οι φοιτητές των Τμημάτων Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Καλαμαράς , Γιάννης Κουσέκ και Ανδρέας Παπαϊωάννου, δημιούργησαν την ομάδα Math Club UOC και οργανώνουν μαθηματικές συναντήσεις και σειρά άλλων δράσεων.
Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν μερικούς μήνες και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να οργανώσει δύο παρουσιάσεις. Στην πρώτη εκδήλωση την παρουσίαση των θεμάτων ανέλαβαν φοιτητές του Τμήματος και τη δεύτερη η κ. Λουκία Λιλή-Williams, η οποία είναι απόφοιτος του Τμήματος και τώρα είναι ερευνήτρια στον τομέα της Βιολογίας σε πανεπιστήμιο της Αμερικής.
Η ιδέα προέκυψε όταν έμαθαν το ακριβές ποσοστό αποφοίτησης των φοιτητών του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στα τέσσερα χρόνια φοίτησης. Σύμφωνα με τους ιδρυτές της ομάδας, το χαμηλό αυτό ποσοστό οφείλεται στην αντικειμενική δυσκολία του Τμήματος αλλά και στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τους φοιτητές, καθώς για πολλούς το Τμήμα δεν ήταν μέσα στις πρώτες επιλογές τους. Για αυτό σκέφτηκαν πως θα ήταν καλό να υπάρχουν δράσεις, οι οποίες θα δίνουν κίνητρο στους φοιτητές.
Στόχος τους είναι η διοργάνωση παρουσιάσεων, όπου θα προάγεται η μαθηματική παιδεία. Μέσω αυτών οι φοιτητές θα λαμβάνουν γνώσεις για εύπεπτα θέματα του μαθηματικού κόσμου, πως τα Μαθηματικά βρίσκουν εφαρμογή σε άλλους επιστημονικούς κλάδους και θα εμπνέονται από αυτό.
Ιδανικά, θέλουν να οργανωθεί ακόμα μία παρουσίαση μέχρι το τέλος του εξαμήνου.
Το καλοκαίρι θέλουν να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα για το επόμενο εξάμηνο ώστε να ξέρουν τα άτομα που θα παρουσιάσουν αλλά και να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν παρουσιάσεις κάθε δύο εβδομάδες. Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους , ανάλογα με την απήχηση που θα έχουν οι παρουσιάσεις, θα προγραμματίσουν τις επόμενες δράσεις.
Οι παρουσιάσεις, λόγω του μαθηματικού τους χαρακτήρα, στοχεύουν κυρίως στους φοιτητές του Τμήματος. Παρόλα αυτά, επειδή πρόκειται για εύπεπτα μαθηματικά θέματα είτε πιο δύσκολα θέματα, τα οποία όμως παρουσιάζονται με τρόπο που να γίνονται εύκολα κατανοητά δεν μπορούν να αποκλειστούν από το κοινό φοιτητές άλλων Τμημάτων, αλλά και γενικότερα άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να έχουν στοιχειώδεις μαθηματικές γνώσεις.
Σημειώνεται πως και στις δύο εκδηλώσεις το κοινό ανερχόταν περίπου στα 60 άτομα. Τα μέλη της ομάδας ευελπιστούν ότι με τον καιρό οι εκδηλώσεις θα γίνουν συνήθεια στους φοιτητές και θα έχουν ολοένα και μεγαλύτερο κοινό.
Όνειρό τους είναι να καταφέρουν να κρατήσουν την ομάδα και τα επόμενα χρόνια, για αυτό και ήδη αναζητάνε μικρότερους φοιτητές με όρεξη να ασχοληθούν με τις μαθηματικές συναντήσεις και να τις κρατήσουν ζωντανές όταν οι ίδιοι θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Σκοπός τους είναι η ομάδα μέσω των παρουσιάσεων να εμπνεύσει τους φοιτητές που υπάρχουν ήδη στο Τμήμα και να συνεχίσει να το κάνει και στους επόμενους που θα έρθουν.
Αναφέρουν πως παρόμοια ομάδα υπάρχει ήδη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με κύρια διαφορά ότι στα Ιωάννινα παρουσιάζουν κυρίως καθηγητές ενώ εδώ παρουσιάζουν κυρίως προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
«Πηγή έμπνευσης για φοιτητές»
Ο Γιάννης Καλαμαράς αναφέρει πως «η ομάδα των μαθητικών συναντήσεων είναι μια πρόκληση, καθώς πρέπει να είναι τα πάντα πολύ καλά οργανωμένα ώστε να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Όλο αυτό είναι μια αρκετά αγχωτική διαδικασία, καθώς είναι κάτι καινούργιο και δεν ξέραμε τι αντιμετώπιση θα έχει τόσο από τους φοιτητές αλλά και από τους καθηγητές. Όσον αφορά το Ηράκλειο είναι μία όμορφη και ήσυχη πόλη ιδανική για σπουδές κάθε φοιτητή». Ο Γιάννης Κουσέκ τονίζει ότι «προσωπικά, θεωρώ ότι οι μαθηματικές συναντήσεις μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τον μέσο φοιτητή, ώστε να αγαπήσει τα μαθηματικά, καθώς κι ένα εργαλείο που θα με βοηθήσει στην ωρίμανση και την απόκτηση εμπειρίας, όσον αφορά την επαφή μου με την επιστήμη αυτή». Ο Ανδρέας Παπαϊωάννου αναφέρει πως «η ερώτηση “και μετά τι;” Είναι κάτι το όποιο απασχολεί τόσο εμένα όσο και τους συμφοιτητές μου. Αυτός είναι ο λόγος που ασχολήθηκα με την οργάνωση των μαθηματικών συναντήσεων ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία μέσω των ομιλιών να δούμε τη μεγάλη εικόνα που μας ανοίγεται ασχολούμενοι με τα Μαθηματικά».