Κινητό τηλέφωνο

Με το …”καλημέρα” των πανελλαδικών εξετάσεων, είχαμε μηδενισμό γραπτού στην Κρήτη και, συγκεκριμένα, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου. Οι επιτηρητές αντιλήφθηκαν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και, τελικά, εντόπισαν το κινητό του υποψηφίου ανοιχτό κάτω από το θρανίο. Όπως ορίζει η διαδικασία, το γραπτό μηδενίζεται.

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κρήτης, δεν σημειώθηκε κανένα άλλο πρόβλημα σε εξεταστικό κέντρο του νησιού, τα θέματα παραδόθηκαν χωρίς καθυστέρηση και όλα κύλησαν ομαλά.

Η πρεμιέρα για τα Γενικά Λύκεια χθες έγινε, όπως πάντα, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου παίρνουν τη σκυτάλη τα Αρχαία Ελληνικά και τα Μαθηματικά, Ανθρωπιστικών Σπουδών και Θετικών Σπουδών και Οικονομίας, αντίστοιχα.

Σήμερα, προσέρχονται ξανά στα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που διαγωνίζονται στο μάθημα των Μαθηματικών.

πανελλήνιες-μαθητές

Αναμενόμενα θέματα

Η φιλόλογος, κ.  Μαίρη Σαϊτάκη από τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης “Θεωρία & Πράξη”, αναφέρει πως η  θεματική ενότητα της Δημοκρατίας είναι επίκαιρη και αναμενόμενη και συνεπώς, οι μαθητές ήταν προετοιμασμένοι για την πραγμάτευσή της.

 Η φιλόλογος κ. Μαίρη Σαϊτάκη από τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης “Θεωρία & Πράξη”
Η φιλόλογος κ. Μαίρη Σαϊτάκη από τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης “Θεωρία & Πράξη”

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία της πύκνωσης κειμένου δεν αντιμετωπίστηκαν δυσκολίες, καθώς το δοκίμιο ήταν κατανοητό, όπως και οι προτάσεις που ζητήθηκαν να χαρακτηριστούν ως σωστές ή λάθος.

Τα μορφοσυντακτικά φαινόμενα στο σύνολό τους ήταν αντιμετωπίσιμα από μαθητές επαρκώς προετοιμασμένους, εφόσον εξεταζόταν θεωρία από όλες τις τάξεις του Λυκείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση του υποτακτικού λόγου δεν έχει τεθεί ξανά ως ερώτημα στο παρελθόν, ενώ δεν ζητήθηκε η επίλυση τυποποιημένων ασκήσεων, όπως οι τρόποι ανάπτυξης παραγράφων και οι διαρθρωτικές λέξεις- φράσεις που έχουν ήδη εμφανιστεί πολλές φορές στα θέματα παλαιότερων ετών.

Σ’ ό,τι αφορά την παραγωγή λόγου, τα ζητούμενα ήταν σαφή και κατανοητά και οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν πληθώρα επιχειρημάτων.

Ο κ. Αντώνιος Φοδελιανάκης υπ. διδ./PhD, MEd, MA, υπεύθυνος φιλολόγων "Ιδιαίτερον"

Προσοχή και κρίση χρειαζόταν το πρώτο ζητούμενο που αφορούσε την παρουσίαση συγκεκριμένων ενεργειών της καθημερινής ζωής που αποδεικνύουν τη δημοκρατική συμπεριφορά.

Ο κ.  Φοδελιανάκης Αντώνιος υπ. διδ.,PhD, MEd, MA (υπεύθυνος φιλολόγων “Ιδιαίτερον”), και οι Βλαχάκη Ελένη ΜΑ, Γκερούση Ιφιγένεια, Δατσέρη Μαρία, Δημητράκη Μαρία ΜEd, Κουρή Εύα,Τανιμανίδου Παρασκευή, Στιβακτάκη Άννη, και Περουλάκη Χριστίνα MA, αναφέρουν πως τα  θέματα της έκθεσης της Γ’ τάξης του ημερήσιου Λυκείου μαρτυρούν την τάση ανανέωσης του τρόπου εξέτασης, ένδειξη της γενικότερης προσπάθειας να αναδειχθεί ένας… νεωτερισμός ή έστω μία επίφαση αλλαγής, με το νέο σύστημα προ των πυλών!

Το θέμα αποτελεί ένα από τα βασικότερα αντικείμενα–ζητήματα διδασκαλίας της Γ’ Λυκείου. Η δημοκρατία, η σχέση του πολίτη με την εξουσία, η αμφισβήτηση της λαικότητας και η κατ΄επίφαση δημοκρατική στάση αποτελούν έναν από τους βασικότερους θεματικούς άξονες της Γ’ Λυκείου. Ένα θέμα αναμενόμενο και επίκαιρο!

Τα πρώτα δύο ερωτήματα (περίληψη και ερώτηση κατανόησης με Σωστό-Λάθος) δεν έκρυβαν κάποια δυσκολία. Ειδικά ως προς την περίληψη, ο τρόπος με τον οποίο ο Norberto Bobbio οργανώνει και δομεί τις σκέψεις του βοηθά τον μαθητή να ακολουθήσει τον ειρμό του συγγραφέα και να πάρει τις απαραίτητες ιδέες για το δικό του κείμενο.

 Η ομάδα φιλολόγων του “Ιδιαίτερον”

Οι ασκήσεις Β2 ως και Β4 εξετάζουν μια σειρά από γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα τα οποία οι μαθητές έχουν προσεγγίσει τόσο στη Β’ όσο και στη Γ’ Λυκείου.

Συγκεκριμένα η Β2 εξετάζει στοιχεία του επιχειρηματολογικού κειμένου, καθώς ζητά από τους μαθητές να εντοπίσουν στο κείμενο δύο περιπτώσεις επίκλησης στην αυθεντία (τρόπος ενίσχυσης της αξιοπιστίας του ήθους του πομπού) και να δικαιολογήσουν τη λειτουργία τους στο κείμενο. Στη Β3α ζητήθηκαν συνώνυμα τα οποία όμως έπρεπε να ξαναγραφούν με ολόκληρη την πρόταση της εκφώνησης.

Στο Β3β ζητήθηκε να αναγνωρίσουν την λειτουργία της γλώσσας (ποιητική) και να την αποδώσουν μονολεκτικά ή περιφραστικά. Οι μαθητές εδώ έπρεπε να προσέξουν ότι δεν απαιτούνταν συνώνυμα, αλλά η μονολεκτική ή περιφραστική απόδοση των νοημάτων. Η άσκηση Β4α,β και γ εξέτασε υφολογικά χαρακτηριστικά δοκιμίων, τη λειτουργία των σημείων στίξης και συγκεκριμένα της παρένθεσης, ενώ στο γ ζητήθηκε αναγνώριση σύνταξης (ενεργητική) και μετατροπή της στην παθητική.

Τέλος, το Γ μέρος ζητούσε την παραγωγή ενός άρθρου για την ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου. Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα αφορούσαν αφενός τις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης θα κάνει πράξη τη δημοκρατία στην καθημερινότητά του, και αφετέρου τις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες της ύλης της Γ΄Λυκείου και αποτελεί μια προσπάθεια σύνδεσης της εξέτασης με την ζωή των μαθητών καθώς φέτος άσκησαν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα. Πρόκειται λοιπόν για ένα επίκαιρο και βιωματικού χαρακτήρα θέμα.