«Και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή» ήταν το κεντρικό σύνθημα του χθεσινού συλλαλητηρίου που οργάνωσαν μαθητές στο κέντρο της πόλης. Σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκαν ανάλογες κινητοποιήσεις ενώ χθες ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων αυξήθηκε σημαντικά.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες διεκδικούν μεταξύ άλλων τη συγκρότηση τμημάτων με μέγιστο αριθμό τους 15 μαθητές, πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και του προσωπικού καθαριότητας για να γίνονται κανονικά και με ασφάλεια τα μαθήματα, καθώς και ανατροπή του νόμου Κεραμέως για την τράπεζα θεμάτων.
«Ζητάμε καθηγητές- μας φέρνετε εισαγγελείς και αστυνομία! Φωνάζουμε πως η μάσκα δεν φτάνει- Μας παρουσιάζετε ως αρνητές της μάσκας! Μας λέτε πως είναι πρόβλημα η μαθητική μας πορεία που θα φοράμε μάσκες και θα κρατάμε αποστάσεις αλλά δεν είναι πρόβλημα ο συνωστισμός στην τάξη και στο μετρό!» αναφέρει το Συντονιστικό των μαθητών σε ανακοίνωσή του.
Αντιπροσωπεία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου παρευρέθηκε στο συλλαλητήριο και τονίζει πως «η κινητοποίηση πέρασε από τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τον Δήμο Ηρακλείου, όπου οι μαθητές μετέφεραν τα αιτήματά τους απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στα σχολεία αφού μόνο η μάσκα δεν είναι αρκετή.
Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δε δέχτηκε να συναντήσει τους μαθητές σε εξωτερικό χώρο αλλά απαίτησε να ανεβαίνουν οι αντιπρόσωποι των σχολείων ανά τρεις, γιατί έτσι επιτάσσει το… πρωτόκολλο, την ίδια ώρα που οι μαθητές στοιβάζονται σε 27άρια τμήματα.
Εμείς, οι γονείς, μέσα από τους Συλλόγους γονέων, συνεχίζουμε πιο δυναμικά την διεκδίκηση των αιτημάτων μας για σχολεία ασφαλή και καθαρά. Καλούμε τους Συλλόγους να μην αφήνουν κανένα πρόβλημα να πέσει κάτω αλλά με διεκδίκηση να απαιτούν να λυθεί. Τους καλούμε επίσης να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των μαθητών και να μην αφήσουν να περάσει η τρομοκρατία της κυβέρνησης και των εισαγγελέων ή η έντεχνη προσπάθεια να ταυτιστούν οι κινητοποιήσεις αυτές με αυτούς που αντιμάχονται τις μάσκες.
Κρατάμε ως κατάκτηση τη δέσμευση που αποσπάσαμε από τη Δημοτική Αρχή στην παρέμβαση που κάναμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ότι θα γίνουν πλήρους και οι 19 καθαρίστριες μερικής απασχόλησης του Δήμου Ηρακλείου. Θεωρούμε βέβαια ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες αφού οι 162 καθαρίστριες δεν φτάνουν. Αίτημα της Ένωσης είναι μία καθαρίστρια πλήρους ωραρίου για κάθε σχολείο και άλλη μία για κάθε 200 παιδιά.
Αποσπάσαμε την ομόφωνη απόφαση τη Δημοτικού Συμβουλίου στο ψήφισμα που καταθέσαμε με όλα μας τα αιτήματα και πιο συγκεκριμένα για την ανάγκη να υπάρχουν 15αρια τμήματα, για σχολικά γεύματα σε όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους, για μαζικά τεστ μέσα στα σχολεία όπου προκύπτουν κρούσματα με ευθύνη του κράτους.
Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση για νέα σχολεία και για παρεμβάσεις σε υπάρχοντα. Ακόμα και η παράταξη της Δημοτικής Αρχής, παρά το γεγονός ότι υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών και του έργου της, αναγκάστηκε να υπερψηφίσει το κείμενο που επέρριπτε ευθύνες σε Δήμο και Κυβέρνηση».
Στο πλευρό των μαθητών ήταν και η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων που, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως «τα παιδιά μας ζουν από πρώτο χέρι την έλλειψη εκπαιδευτικών, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια που καλούνται να κάνουν μάθημα, την έλλειψη καθαριότητας σε περίοδο πανδημίας στα σχολεία, το συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες, τα δίωρα χωρίς διάλειμμα με τις μάσκες αερόστατα που μοίρασε η κυβέρνηση».
Σημειώνεται πως το κλίμα που επικρατεί στα σχολεία, παρά τις καταλήψεις, είναι ήρεμο, πέρα από τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα, δεν υπάρχει κάποια ένταση ενώ οι μαθητές δείχνουν να συνηθίζουν τα μέτρα.
Δεκάδες σχολεία κλειστά
«Τσουνάμι» καταλήψεων είχαμε χθες σε όλη την Κρήτη.
Στο Ηράκλειο έμειναν κλειστά τα 1, 4ο, 9ο, 10ο Γυμνάσια Ηρακλείου, τα Γυμνάσια Μελεσών, Βαγιονιάς, Καστελλίου, Αρχανών, Θραψανού, Γουβών, Πόμπιας και Αγίου Μύρωνα, τα 4ο, 5ο, 8ο Λύκεια Ηρακλείου, τα Λύκεια Πόμπιας, Καστελίου, Μοιρών, Τυμπακίου, Αρχανών, Γουβών, Αγίου Μύρωνα και Επισκοπής και τα 2ο και 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου και το ΕΠΑΛ Μοιρών.
Στα Χανιά, τέλεσαν υπό κατάληψη το Γυμνάσιο και το Λύκειο Βάμου, το 7ο Γυμνάσιο Χανίων, το ΕΠΑΛ Βρυσών, τα 2ο και 4ο Λύκειο Χανίων, το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, το Γυμνάσιο Βρυσών, το Λύκειο Κισσάμου, το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας, το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων, το Λύκειο Ακρωτηρίου, το Λύκειο Νέας Κυδωνίας, το Λύκειο Σούδας και το 3ο Λύκειο Χανίων.
Στο Ρέθυμνο, έμειναν κλειστές εννέα σχολικές μονάδες, τα 1ο, 3ο και 4ο Λύκεια Ρεθύμνου, το Πειραματικό Λύκειο, το Λύκειο Επισκοπής, το Λύκειο Ατσιπόπουλου, το Γυμνάσιο Επισκοπής, το Γυμνάσιο Κριτσάς και το Μουσικό σχολείο. Στο Λασίθι, είχαμε κλειστά οχτώ σχολεία, το ΕΠΑΛ Σητείας, το ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου, το ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, το ΕΠΑΛ Νεάπολης, το Λύκειο και το Γυμνάσιο Τζερμιάδων, το 1ο και το 2ο Λύκειο Αγίου Νικολάου.
Ρίχνουν τους τόνους οι καθηγητές
Να επέλθει η ηρεμία στο σχολείο επιθυμεί ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου (Χρυσοπηγής) Χανίων, μετά από το περιστατικό που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, όταν ο διευθυντής του σχολείου επιχείρησε να κόψει το λουκέτο που είχαν τοποθετήσει μαθητές στην είσοδο του σχολείου λόγω κατάληψης.
Σε ανακοίνωσή τους, οι καθηγητές αναφέρουν «ως εκπαιδευτικοί, συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης μας, ιδιαίτερα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, θεωρούμε ότι χρέος μας είναι να λειτουργήσουμε και σε αυτή τη νέα πραγματικότητα παραδειγματικά με τη στάση μας.
Αυτό λοιπόν το χρέος μάς επιβάλλει – όπως άλλωστε κάναμε πάντα- να διδάσκουμε την επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν στη σχολική κοινότητα με δημοκρατικό τρόπο και να επιδιώκουμε κλίμα αλληλοσεβασμού, το οποίο είναι άλλωστε η απαραίτητα προϋπόθεση που προάγει τη μαθησιακή διαδικασία.
Πάγια θέση των εκπαιδευτικών είναι ότι όλα τα προβλήματα που προκύπτουν λύνονται με παιδαγωγικό τρόπο, εντός της σχολικής κοινότητας, χωρίς αστυνομία και εισαγγελικές παρεμβάσεις. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης ανήλικων μαθητών.
Θεωρούμε ότι οι αυταρχικές πρακτικές και το κλίμα τρομοκρατίας υπονομεύουν τον ουσιαστικό στόχο του σχολείου που είναι πάνω απ’ όλα να διαμορφώσει τους αυριανούς ελεύθερους, σκεπτόμενους και δημοκρατικούς πολίτες».