Πρόταση για την είσοδο των μαθητών με… δόσεις στις ανακαινισμένες αίθουσες του Καπετανάκειου που είναι έτοιμες προς χρήση παρουσίασε χθες ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γ.Αναστασάκης στους εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές του ιστορικού σχολικού συγκροτήματος διαβεβαιώνοντας ότι το σύνολο των εργασιών θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.
Η πρόταση προκάλεσε όπως ήταν φυσικό καταιγιστικά ερωτήματα από την πλευρά της σχολικής κοινότητας, που έχει ζήσει τα πάνδεινα εδώ και μια δεκαετία που γενιές και γενιές μαθητών αναγκάζονται να κάνουν μάθημα κάτω από άθλιες και παρακμιακές συνθήκες μέσα σε κοντέινερ.
«Ποιοι μαθητές θα μπουν μέσα και ποιοι θα μείνουν έξω;», «με ποια κριτήρια θα επιλεγούν;» «γιατί δεν έχει ακόμα διασφαλιστεί η πρόσβαση στο σύνολο των μαθητών;»: Ήταν μόνο μερικά από τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης, όπου τέθηκε με έντονο τρόπο ότι δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε μερική χρήση ένα ημιτελές έργο καθώς ανακύπτουν πολύ σοβαρά και πολυεπίπεδα προβλήματα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Κατερίνα Τσιριγωτάκη, θα συγκληθεί Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 23 του μήνα στις 6.00 το απόγευμα στο σχολείο με τη συμμετοχή γονέων και των μαθητών, για να αποφασιστεί εάν θα επιλεγεί η λύση να αξιοποιηθούν οι 16 αίθουσες του έργου ή αν είναι προτιμότερο να αξιοποιηθεί στο σύνολο τον Ιούλιο που θα παραδοθεί εξ ολοκλήρου.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του γραμματέα του Συλλόγου Ηλία Κιαμουρη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “είναι ημίμετρο να παραδοθούν κάποιες αίθουσες διδασκαλίας, να μπουν κάποια παιδιά μέσα και κάποια άλλα να μείνουν απ’έξω. Κατά τη γνώμη μου κάτι τέτοιο δεν είναι λειτουργικό και δεν λύνει το πρόβλημα. Είχαμε τη διαβεβαίωση από πλευράς του Δήμου ότι το κτήριο θα είναι ασφαλές. Όμως, είχαμε κι ένα πρωτάκουστο αίτημα, να πάρουμε την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών κι εμείς.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γιάννης Αναστασάκης προσπάθησε να εξηγήσει ότι το μεγάλο αυτό έργο, το οποίο έχει κυριολεκτικά περάσει από σαράντα κύματα, οδεύει προς το τέλος του και είναι θέμα μηνών πλέον η οριστική παράδοση του. Όπως είπε χαρακτηριστικά,“ προσφέρουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι 16 αίθουσες διδασκαλίας μέσα στον Φλεβάρη (πλην ελαχίστων δηλαδή να παραδοθούν στο σύνολό τους σε χρήση).
Θα πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός, ώστε να συνδυαστούν οι χρήσεις κάποιων λυομένων αιθουσών με το νέο κτίριο. Γιατί το έργο θα περαιωθεί στο σύνολό του τον Ιούλιο, μαζί με τον αύλειο χώρο. Αυτό που συζητάμε είναι πρωτίστως να είναι ασφαλής η χρήση, να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι βασικές λειτουργίες και να γλυτώσουν κάποιους από τους μήνες ταλαιπωρίας οι μαθητές”.
Απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη οι γονείς και καθηγητές, υποστήριξε ότι «όταν έχουμε ένα εργοτάξιο σε εξέλιξη, προφανώς να υπάρξει μία λειτουργία συνδυαστικά με τη λειτουργία του έργου. Αυτό εξ ορισμού προϋποθέτει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι για τη λειτουργία, γιατί το κτήριο διοικητικά και πλήρως θα παραδοθεί όταν τελειώσουν όλες οι εργασίες και εσωτερικά και εξωτερικά στο κέλυφος και στον αύλειο χώρο.
Από την πλευρά της η διευθύντρια 1ου Γενικού Λυκείου, κ. Κ. Χατζάκη, εξήγησε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτούς τους όρους το σχολείο. Δεν μπορούν να μπουν μέσα οι μαθητές και να λειτουργήσουν οι αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς να λειτουργήσει η Διεύθυνση του σχολείου μέσα στο σχολείο. Δεν γίνεται να είναι αλλού η Διεύθυνση, αλλού τα αρχεία, αλλού τα κομπιούτερς κι αλλού το σχολείο να δουλεύει.
Η ίδια σχολίασε ότι δεν παρατηρεί ουσιαστική πρόοδο του έργου το οποίο εμφανίζει στασιμότητα, και υπογράμμισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το σχολείο να είναι ενωμένο, να είναι το πρώτο, αυτό που του αξίζει ιστορικά». Αντίστοιχα το μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, κ. Αρετή Σπαχή, τόνισε μεταξύ άλλων ότι μετά από 11 χρόνια υποσχέσεων, οριστική λύση ακόμα δεν έχει δοθεί, και υπογράμμισε ότι η δημοτική Αρχή δεν πρέπει να βλέπει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές ως επαίτες.
Όπως είπε «είμαστε 11 χρόνια στην αυλή, έχουμε τηρήσει κάθε δεοντολογία, κάθε ηθική και παιδαγωγική αρχή μέσα σε συνθήκες αθλιότητας. Κάποια στιγμή και οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης έπρεπε να δουν το ζήτημα και εγκαίρως να απαντήσουν. Θέλουμε ολοκληρωμένη λύση!
Δεν μπορούν στο “παρά πέντε” του χρονοδιαγράμματος να μας λένε ότι θα μας δώσουν κάποιες αίθουσες, δηλαδή ημίμετρα. Θέλουμε ολόκληρο το κτήριο. Θέλουμε να μπούμε επιτέλους σε ένα κτίριο με αίθουσες διδασκαλίας, με τα γραφεία των καθηγητών και με όρους ασφάλειας. Πήραμε την ευθύνη μας ως εκπαιδευτικοί και αντισταθήκαμε σε κάθε εμπόδιο που βρέθηκε μπροστά μας».
Ερώτηση στη Βουλή για το Καπετανάκειο
Την παρέμβαση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομίας και Ανάπτυξης, ζητά ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ζητώντας να υλοποιηθούν και να αποπερατωθούν άμεσα όλες οι εργασίες για το Καπετανάκειο και να έχουν επιτέλους οι μαθητές ένα σχολείο που δικαιούνται. Όπως τονίζει, «το πρόβλημα των κτηριακών εγκαταστάσεων του σχολείου παραμένει άλυτο, αφού λόγω γραφειοκρατικών και άλλων εμπλοκών, οι εργασίες έχουν σταματήσει.
Αν και είμαστε στον Γενάρη, παραμένει ακόμα άγνωστο το χρονοδιάγραμμα παράδοσης ενός μεγάλου έργου, που ταλαιπώρησε εκατοντάδες μαθητές τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με μαρτυρίες γονέων, ακόμα κι αν το κτήριο ήταν έτοιμο να παραδοθεί, δεν υπάρχει πυρασφάλεια ούτε μελέτες πυρασφάλειας στο κτήριο, και κάνουν λόγο «για μια ουσιαστικά χαμένη χρονιά».