Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Το «παρών» στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα στις 5.30 το απόγευμα στη Λότζια θα δώσει η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου.

Θα συζητηθεί, μετά από αίτημα των συλλόγων γονέων της περιοχής που είχε κατατεθεί από τον Απρίλη, το οξυμένο πρόβλημα σχολικής στέγης στη Νέα Αλικαρνασσό.

Οι γονείς αναφέρουν πως «τα προβλήματα που αφορούν τη σχολική στέγη είναι τεράστια, η παλαιότητα των σχολικών κτιρίων, οι μικρές και λίγες τάξεις που δεν καλύπτουν τις ανάγκες της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού, η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης και πυρασφάλειας, κλπ.

Οι ανάγκες για ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων, όπως νέου γυμνασίου και δημοτικών, είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ η συντήρηση των ήδη υπαρχόντων απαιτεί γενναία χρηματοδότηση από το κράτος.

Τα παιδιά μας κάνουν μάθημα μέσα σε ανέλεγκτα κτήρια, σε σχολικές αίθουσες που στην πλειονότητά τους είναι παμπάλαιες, χτισμένες με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και ως εκ τούτου επικίνδυνες. Η ασφάλεια των παιδιών σε περίπτωση σεισμού, η λειτουργικότητα των σχολείων, ως παιδαγωγικών διδακτηρίων, είναι αναγκαία – πολύ δε περισσότερο σήμερα – που απαιτείται η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των παιδιών στα σχολεία.

Ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να καταγράψει την πραγματική κατάσταση των προβλημάτων και να δώσει άμεσες λύσεις, κάτι που δεν έχει γίνει ούτε από τις προηγούμενες ούτε από τη νυν δημοτική αρχή».

Διεκδικούν

  • Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος Γυμνασίου, 5ου Δημοτικού, 2ου και 7ου Νηπιαγωγείου με όλη την αναγκαία υποδομή και εξοπλισμό που απαιτούν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.
  • Να γίνουν απαλλοτριώσεις οικοπέδων στα ήδη χαρακτηρισμένα οικόπεδα, αλλά και άμεσος χαρακτηρισμός οικοπέδων ως σχολικής στέγης.
  • Να δοθούν άμεσα λύσεις σε όλα τα οξυμένα προβλήματα που έχουν ήδη καταγραφεί από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
  • Να γίνει καταγραφή κτηριολογικής κατάστασης σχολείων. Να δοθούν όλες οι εκθέσεις σεισμικού ελέγχου. Άμεσα αποκατάσταση ασφάλειας των κτηρίων.
  • Να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας και να θεσπιστεί μητρώο επισκευών και συντήρησης για όλα τα σχολεία.
  • Προστασία κάθε ελεύθερου χώρου και αξιοποίηση νέων χώρων, όπως η ΣΕΑΠ, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών για απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό – πολιτισμό.
  • Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων από το κράτος μέσω των σχολικών επιτροπών, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών και την ασφάλεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.