Συνθήκες προ πανδημίας επικρατούν στην αγορά φοιτητικών σπιτιών στην Κρήτη. Οι φοιτητές που θα καθίσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν κάτι που να τους εξυπηρετεί και να μην… πονάει η τσέπη τους.
Ο λόγος είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν και πάλι στραφεί στη βραχυχρόνια μίσθωση, τύπου Airbnb, ένα φαινόμενο που είχε εκλείψει τα χρόνια του κοροναϊού. Πλέον, σπίτια δεν υπάρχουν και αναμένεται να δούμε ξανά σκηνές με απελπισμένους φοιτητές και τους γονείς τους, καθισμένους στην άκρη του πεζοδρομίου να κρατούν το κεφάλι τους!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Ρέθυμνο, την κατεξοχήν φοιτητούπολη της Κρήτης ενώ οι ελπίδες όλων στρέφονται στην επερχόμενη ανέγερση φοιτητικών εστιών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς αναμένεται ότι θα ανακουφίσει φοιτητές αλλά και το Ίδρυμα. Εξάλλου, το «αγκάθι» της φοιτητικής στέγης αποθαρρύνει υποψηφίους από το να δηλώσουν Τμήματα στην Κρήτη.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), δικηγόρος, κ. Κώστας Αράπογλου, αναφέρει πως δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά φοιτητικών κατοικιών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων έχουν στραφεί στη βραχυχρόνια μίσθωση με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην μπορούν να βρουν εύκολα έναν χώρο που θα στεγάσει τη ζωή τους για τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια ενώ, αν βρουν, οι τιμές είναι ανεβασμένες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση φέτος είναι χειρότερη από άλλες χρονιές. Την περίοδο του κοροναϊού υπήρχαν διαθέσιμα σπίτια καθώς δεν ενοικιάζονταν σε τουρίστες ενώ η ζήτηση ήταν μικρότερη αφού υπήρχε η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, κάτι που πλέον δεν ισχύει για τα Πανεπιστήμια.
Οι τιμές είναι ανεβασμένες κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ο κ. Αράπογλου αναφέρει πως όταν είναι έτοιμες οι φοιτητικές εστίες θα ανακουφίσουν τους φοιτητές ενώ θα πέσουν και οι τιμές καθώς η ζήτηση δε θα είναι τόσο μεγάλη.
Το πρόβλημα έλλειψης φοιτητικές στέγης είναι πιο έντονο στο Ρέθυμνο από ό,τι στο Ηράκλειο, καθώς η πόλη είναι μικρότερη, οι φοιτητές περισσότεροι και λιγότερος ο αριθμός διαθέσιμων ακινήτων.
Ακολουθεί το Ηράκλειο, όπου έχουν Τμήματα το Πανεπιστήμιο και το ΕΛΜΕΠΑ και τέλος τα Χανιά, που δέχονται λιγότερους φοιτητές.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης, κ. Άρτεμις Μαυράκη, αναφέρει πως η ζήτηση ανεβαίνει με την ανακοίνωση των βάσεων ενώ νωρίτερα οι φοιτητές αρκούνται στα τηλεφωνήματα διερευνητικού χαρακτήρα.
Αυτή τη στιγμή, στο κέντρο του Ηρακλείου τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ελάχιστα.
Εκτός κέντρου, οι τιμές για ένα φοιτητικό σπίτι αναλόγως την κατάστασή του και την περιοχή, όπου βρίσκεται, κυμαίνονται από 280 ως 350 ευρώ.
Στο κέντρο, περιοχή που προτιμούν οι φοιτητές, που θέλουν να απολαύσουν τη νυχτερινή ζωή της πόλης και να έχουν πρόσβαση στη συγκοινωνία για τις Σχολές τους, δεν υπάρχουν πολλά σπίτια ενώ οι τιμές είναι υψηλότερες. Μπορεί να βρει κανείς φοιτητικό διαμέρισμα από 380 ως 450 ευρώ, πρόκειται για σπίτια 30 ως 40 τμ.