Χρονιά διορισμών ξημερώνει για τη δημόσια εκπαίδευση, καθώς μετά από τους διορισμούς στην ειδική αγωγή, σειρά έχει η γενική εκπαίδευση!
Μετά από δέκα χρόνια «παγώματος», η γενική εκπαίδευση ενισχύεται με 5.250 μόνιμους διορισμούς ενώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, συνολικά, έως το 2021 ενισχύεται η δημόσια Παιδεία με 15.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
Μετά από απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, και της υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη, αναρτήθηκε η πρόσκληση υποψήφιων εκπαιδευτικών για μόνιμο διορισμό στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση.
Η υποβολή δικαιολογητικών θα γίνει στο πλαίσιο των προκηρύξεων 1ΓΕ/2019 (ΦΕΚ 45/τ. Προκ. ΑΣΕΠ/24-12-2019) και 2ΓΕ/2019 (ΦΕΚ 46/τ. Προκ. ΑΣΕΠ/24-12-2019) και θα διαρκέσει για τους υποψηφίους της 1ΓΕ/2019 προκήρυξης, από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 και για τους υποψηφίους της 2ΓΕ/2019 προκήρυξης, από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020.
Η κ. Κεραμέως ανέφερε πως «απαντάμε έμπρακτα στις ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών, ελλείψεις που είχαν γίνει χρόνιες. Πριν λίγες ημέρες, με την πρόσκληση στελέχωσης των σχολείων Ειδικής Αγωγής και την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας διορισμού, για πρώτη φορά, 4.500 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, και σήμερα με την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης με 5.250 εκπαιδευτικούς, βήμα -βήμα προχωράμε σταθερά και μεθοδικά στην αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Εμείς χτίζουμε το μέλλον με πράξεις. Εκεί που άλλοι καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό του 2020 και τους συνολικά 9.750 διορισμούς στην εκπαίδευση, εμείς υλοποιούμε μία προς μία τις δεσμεύσεις μας βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το δημόσιο σχολείο, τις νέες και τους νέους και τη χώρα μας.»
Εν αναμονή οι εκπαιδευτικοί…
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει στην «Π» πως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και στη γενική αγωγή είναι με βάση το νόμο Γαβρόγλου, από τους πίνακες που θα προκύψουν θα γίνουν και οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και οι μόνιμοι διορισμοί.
Με δεδομένο ότι η διαδικασία για την γενική αγωγή ξεκίνησε τον Φλεβάρη του 2019 και θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον ΑΣΕΠ, την άνοιξη του 2020, θεωρεί δύσκολο οι διορισμοί στη γενική αγωγή να γίνουν μέσα στον ερχόμενο χρόνο.
Επισημαίνει πως η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δηλώσει πως, πριν προχωρήσει στους διορισμούς, θα καταγράψει τις ανάγκες των σχολείων, όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Τονίζει πως ενδεικτικό για να δει κανείς τις ανάγκες είναι ο αριθμός των αναπληρωτών, φέτος είχαμε 33.000 προσλήψεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
«Είναι θετικό το ότι επιτέλους μετά από τόσα χρόνια που δεν έχουμε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση ενεργοποιείται η διαδικασία διορισμών και αμέσως μετά τους διορισμούς στην ειδική αγωγή θα ακολουθήσουν οι διορισμοί στην γενική. Ουσιαστικά, η εκπαίδευση αρχίζει σιγά- σιγά να βγαίνει από τους περιορισμούς των μνημονίων και να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου «Ν. Καζαντζάκης», κ. Μανώλης Μπελαδάκης. Δεν υποστηρίζει πως οι διορισμοί που έρχονται θα δώσουν λύσεις στο πρόβλημα, θα αποτελέσουν, όμως, την αρχή μίας διαδικασίας που θα πρέπει να έχει συνέχεια. Όταν γίνονταν μόνιμοι διορισμοί κάθε χρόνο, διορίζονταν χίλιοι δάσκαλοι και 200 με 300 νηπιαγωγοί.
Η εκπρόσωπος του συντονιστικού αναπληρωτών- αδιόριστων και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Αντιγόνη Τρούλη, τονίζει: «Κλείνουμε φέτος μια δεκαετία μηδενικών διορισμών, ενώ οι προσλήψεις αναπληρωτών πέρσι έφτασαν τις 33.000 συνολικά και φέτος έχουν ξεπεράσει τις 37000! Οι κυβερνήσεις διαδοχικά εμπαίζουν τους αναπληρωτές τάζοντας χιλιάδες διορισμούς χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει κανέναν.»
Σύμφωνα με την ίδια, ο ΣΥΡΙΖΑ αν και υποσχέθηκε 15000, διόρισε μόνο με δικαστικές αποφάσεις 423 και μάλιστα κατά παράβαση των πινάκων προϋπηρεσίας και ΑΣΕΠ και τώρα η κ. Κεραμέως της ΝΔ, αν και αμφισβητεί την αναγκαιότητά τους μιλώντας για εξορθολογισμό και εξοικονόμηση προσωπικού, υπόσχεται αόριστα κάποιους διορισμούς και αυτή, χωρίς καμία πρόβλεψη για τη Γενική εκπαίδευση στο νέο προϋπολογισμό του 2020.
«Με βάση και τα δεδομένα πλέον, αποδεικνύεται ότι οι προκηρύξεις 3ΕΑ, 1ΓΕΑ και 2ΓΕΑ είναι προκηρύξεις πρόσληψης/απόλυσης αναπληρωτών και όχι διορισμών που αν γίνουν θα είναι ελάχιστοι. Αν εφαρμοστεί το «Προσοντολόγιο» (ν. 4589/2019) και στη Γενική Αγωγή, οι ανατροπές θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες στις επόμενες προσλήψεις αναπληρωτών. Στόχος η απαξίωση της προϋπηρεσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν. Έτσι δυστυχώς θα αποκαλυφθεί πλήρως και με παταγώδη τρόπο το κανιβαλικό πρόσωπο του «Προσοντολογίου», αφού ο καθένας θα πρέπει να τρέχει-παράλληλα με την εργασία του- να πάρει με το αζημίωτο όσα περισσότερα χαρτιά μπορεί, που ποτέ δεν θα φτάνουν, για να αναμετρηθεί με τους άλλους για μια θέση επισφάλειας που δεν θα ξέρει αν θα την έχει την επόμενη χρονιά!», αναφέρει.
Τονίζει, ακόμα, πως «γι’ αυτό άλλωστε η εξαγγελία 15.000 διορισμών στην τριετία χρησιμοποιήθηκαν σαν “δούρειος ίππος” για την εφαρμογή του ν.4589 για να κάμψει τις αντιστάσεις, κρατώντας ομήρους στο εμπόριο ελπίδας χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Το προσοντολόγιο και η αποδοχή του είναι το πρώτο βήμα για να περάσει η αξιολόγηση σε όλη την εκπαίδευση. Η ελαστική εργασία είναι φανερό σε όλους πια, ότι αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή των τελευταίων κυβερνήσεων. Αυτό άλλωστε επιτάσσουν οι «βέλτιστες πρακτικές» των ΕΕ-ΟΟΣΑ-κεφαλαίου. Στόχος τους είναι η διαμόρφωση των εργαζομένων-λάστιχο, με μειωμένα έως ανύπαρκτα δικαιώματα. Αυτή άλλωστε είναι η «κανονικότητα» που ευαγγελίζονται κυβερνήσεις, Υπουργοί, κεφάλαιο, ΣΕΒ, ΙΟΒΕ, ΟΟΣΑ, ΕΕ. Το τσάκισμα κάθε συλλογικού δικαιώματος, διεκδίκησης και προοπτικής μόνιμης εργασίας.»
Η κ. Τρούλη σημειώνει ότι «σε πείσμα ενός κόσμου που μας θέλει στην αρένα μετρήσιμους και ανταγωνιστικούς, επενδυτές και τζογαδόρους του μορφωτικού μας «κεφαλαίου», «μάνατζερ» των εαυτών μας, εμείς καλούμε το σύνολο των συναδέλφων μας, μονίμων και αναπληρωτών να μην παίξουνε το παιχνίδι της διάσπασης και του κανιβαλισμού. Με όρους συλλογικής συνείδησης, επίγνωσης των κοινών μας εργασιακών και ταξικών συμφερόντων και του κοινωνικού μας ρόλου, να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και με συλλογικούς αγώνες, να ανατρέψουμε τον κανιβαλικό νόμο του Προσοντολογίου και αυτούς που προσπαθούν διακαώς να εξαϋλώσουν τα όνειρά μας, τις ζωές μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τη δημόσια εκπαίδευση. Δεν θα παζαρέψουμε ούτε έναν/μία συνάδελφό/ισσά μας!»