Ανέβηκαν έναν μικρό Γολγοθά, όμως, η περιπέτειά τους δεν τελειώνει εδώ… Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων περιμένουν με αγωνία την ανακοίνωση των βαθμολογιών, κάτι που θα τους «απογειώσει» ή θα επιβεβαιώσει τους φόβους τους.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει επίσημα γίνει γνωστό από το Υπουργείο Παιδείας η ακριβής ημερομηνία ανακοίνωσης των βαθμών. Τα σενάρια που δίνουν και παίρνουν τα τελευταία 24ωρα είναι πολλά. Πιθανό σενάριο είναι ότι θα γίνουν γνωστοί την ερχόμενη Παρασκευή 28 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι τις μέρες που διανύουμε τα βαθμολογικά κέντρα στέλνουν τους φακέλους στο Υπουργείο Παιδείας. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τελικά πώς τα πήγαν στις εξετάσεις στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας ενώ κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί η ανακοίνωση των βαθμών να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.
Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο, ως και την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουλίου, οι υποψήφιοι εξετάζονται στα ειδικά μαθήματα.
Εντωμεταξύ, ελάχιστοι ενδιαφέρονται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο αφού οι περισσότεροι υποψήφιοι περιμένουν να μάθουν πώς έγραψαν στο κάθε μάθημα και πόσα μόρια συγκεντρώνουν προκειμένου να έχουν έναν μπούσουλα για τα Τμήματα που θα επιλέξουν. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία της υποβολής των μηχανογραφικών ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή 21 Ιουνίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.
Κωδικοί αντί ονομάτων
Πέρσι είχαμε την πρώτη τους εμφάνιση και, μάλλον, ήρθαν για να μείνουν.
Για δεύτερη φορά, λοιπόν, φέτος αναμένεται να έχουμε ανακοίνωση… κωδικών και όχι ανάρτηση πινάκων με βαθμολογίες έξω από τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ.
Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο καλοκαίρι, οπότε οι βαθμοί είχαν γίνει γνωστοί στις 29 Ιουνίου, η οδηγία του Υπουργείου Παιδείας προς τους διευθυντές σχολείων ήταν σαφής: «Οι διευθυντές θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες ΜΟΝΟ τις εκτυπωμένες καταστάσεις που περιλαμβάνουν ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.
Στη περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν έχει τον κωδικό του, παρακαλούνται οι διευθυντές να γνωστοποιούν τα βαθμολογικά αποτελέσματα στον υποψήφιο με βάση τις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις… οι οποίες περιλαμβάνουν και τα ονομαστικά στοιχεία των υποψηφίων».
Φυσικά, όλοι θυμούνται πως… εν κρυπτώ είχαν ανακοινωθεί και οι εισακτέοι, δεν είχαν, δηλαδή, δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα των παιδιών που είχαν πετύχει την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ελεύθερη πτώση με… εξαιρέσεις
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και με δεδομένα που προέρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, αναμένεται πτώση των βάσεων σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, εκτός από το πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπου δεν περιμένουμε σημαντικές αυξομειώσεις.
Αναλυτικά, οι επιδόσεις των υποψηφίων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλες διακυμάνσεις με δεδομένο ότι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις δεν θα έχουν πτωτική πορεία, πέρα από οριακές αυξομειώσεις σε ορισμένες σχολές.
Λατινικά και Αρχαία δεν προβλημάτισαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους, ενώ στην Ιστορία τα θέματα ήταν κάπως πιο απαιτητικά χωρίς ωστόσο να υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα θέματα ήταν πιο εύκολα συγκριτικά με τα θέματα των μαθημάτων από τις υπόλοιπες Ομάδες Προσανατολισμού.
Αναφορικά με το 2ο Επιστημονικό πεδίο Θετικών Σπουδών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τη βαθμολόγηση των γραπτών, οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαμηλές κυρίως στη Φυσική και τη Χημεία. Πρόκειται για τα μαθήματα “κλειδί” που θα οδηγήσουν φέτος σε πτωτική πορεία τις βάσεις στο πεδίο των Θετικών Επιστημών, όπως στα Πολυτεχνεία και τις Φυσικομαθητικές Σχολές.
Υπενθυμίζεται πως ήταν έντονες οι αντιδράσεις των επιστημονικών ενώσεων Φυσικών και Χημικών, οι οποίες έκαναν λόγο για τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων ετών.
Εξέφρασαν δε την έκπληξή τους για τον μεγάλο αριθμό των ασκήσεων που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθούν εντός μιας τρίωρης γραπτής εξέτασης.
Απαιτητικά ήταν, όπως κάθε χρόνο, τα Μαθηματικά. Ωστόσο, οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν αναμένεται να παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αριστούχων στο συγκεκριμένο μάθημα είναι σχετικά μικρός, καθώς μόνο το 15% με 19% των υποψηφίων καταφέρνει να γράψει πάνω από 15.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής, το μάθημα της Χημείας είναι αυτό που ουσιαστικά αναμένεται να παρασύρει τις βάσεις προς τα κάτω, παρόλο που τα θέματα στη Βιολογία δεν είχαν σημαντικές αποκλίσεις ως προς τον βαθμό δυσκολίας συγκριτικά με πέρυσι.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν είναι λίγοι οι καθηγητές που μιλούν για μικρή πτώση των βάσεων ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ιατρική Αθήνας να πέσει κάτω από το όριο των 19.000 μορίων.
Πτώση αναμένεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής με δεδομένο ότι τα θέματα στα Μαθηματικά και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν δυσκολότερα από πέρυσι.
Η σημαντική αύξηση του αριθμού των εισακτέων φέτος στις Σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής είναι ένας επιπλέον παράγοντας που θα σπρώξει προς τα κάτω τις φετινές βάσεις εισαγωγής.