Ο κ. Βαρβεράκης με τα παιδιά από την Κρήτη που διακρίθηκαν στον «Αρχιμήδη»
Ο κ. Βαρβεράκης με τα παιδιά από την Κρήτη που διακρίθηκαν στον «Αρχιμήδη»

Το Ηράκλειο έχει παράδοση στις μαθηματικές διακρίσεις και βάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά! Με τρεις μεγάλες επιτυχίες Κρητικών μαθητών ολοκληρώθηκε η 37η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης».

Το 1ο χρυσό μετάλλιο στους “Μεγάλους” (μαθητές Λυκείου) έλαβε ο Μηνάς (Μίνως) Μαργαρίτης, από τη Γ΄ τάξη του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, το χάλκινο μετάλλιο στους “Μικρούς” (μαθητές Γυμνασίου) έλαβε ο Γιώργος Καγιαμπάκης, από την  Α΄ τάξη του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου, και με το χάλκινο μετάλλιο στους “Μικρούς” (μαθητές Γυμνασίου) επέστρεψε ο  Παναγιώτης Κουφάκης, από τη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Χανδρά Σητείας Λασιθίου.

Ο Μίνως Μαργαρίτης παραλαμβάνει το βραβείο του στην 37η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης».
Από τον διαγωνισμό «Πυθαγόρας»

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηρακλείου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, κ. Ανδρέας Βαρβεράκης, αναφέρει: «Μπράβο σε όλα τα παιδιά και καλή συνέχεια στον προκριματικό! Από τη μεριά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που μας δίνουν την ευκαιρία να ασχοληθούμε με κάτι που μας αρέσει και που  βλέπουμε να πιάνει τόπο!

Τα εύσημα ανήκουν φυσικά όλα στα παιδιά και κοντά σε αυτά τα εισπράττουμε και εμείς οι δάσκαλοι. Ελπίζω του χρόνου να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών στους διαγωνισμούς μας και να τους στηρίξουν περισσότεροι συνάδελφοι στα σχολεία. Γιατί σημαντικότερο από τις διακρίσεις είναι να υπάρχουν πολλά παιδιά που συμμετέχουν.

Όσο και αν η αριστεία δεν αρέσει σε κάποιους, είναι η κινητήριος δύναμη για να πάει η εκπαίδευσή μας μπροστά. Αρκεί να γνωρίσετε όλα αυτά τα παιδιά τα οποία συναντώ χρόνια τώρα σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τους διαγωνισμούς, τα θερινά σχολεία και τις δραστηριότητες της ΕΜΕ γενικότερα. Αλλά μην ξεχάσω βέβαια και τους άξιους συναδέλφους και φίλους που συνεργαζόμαστε στον τομέα αυτό».

Για το Μίνω Μαργαρίτη αναφέρει πως: «Τον Μίνω τον υπολογίζω ήδη σαν συνάδελφο, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια μόνο σε επίπεδο ισότιμης συνεργασίας μπορούμε να μιλάμε στα μαθηματικά, καθώς  έχει κάνει καταπληκτική δουλειά μόνος του.

Το αντιλαμβανόμαστε όλοι όταν πέσει στα χέρια μας γραπτό του. Από τον επόμενο χρόνο τον υπολογίζω σαν κόουτς των μικρότερων. Σε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα τώρα θα τελείωνε άνετα το μαθηματικό τμήμα μεταξύ των πρώτων. Ξέρει βέβαια καλά ο ίδιος ότι δεν χωράει εφησυχασμός, καθώς έχει μπροστά του σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των καλύτερων!».

Σημειώνεται πως ήταν η έκτη και τελευταία φορά που συμμετέχει στον διαγωνισμό «Αρχιμήδης» και κλείνει αυτός ο κύκλος συμμετοχών με το καλύτερο αποτέλεσμα.

Για τον “βενιαμίν” της ομάδας, Γιώργο Καγιαμπάκη, λέει πως «έχω να πω ότι έχει το πλεονέκτημα ότι μπήκε νωρίτερα από τον καθένα στο ψηλότερο επίπεδο των διαγωνισμών δείχνοντας στοιχεία ιδιαίτερης ικανότητας στη καθαρή μαθηματική σκέψη. Ήδη, μετράει δύο μετάλλια σε ηλικία (φοιτά στην Α’ Γυμνασίου και είναι ο μόνος σε όλη την Ελλάδα που βραβεύτηκε σε αυτή την τάξη) που άλλοι ούτε καν έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται.

Έχει καταλάβει από νωρίς πόσο σκληρός είναι ο ανταγωνισμός σε αυτό το επίπεδο και περισσότερο κοιτάει (όπως πρέπει άλλωστε) αυτά που δεν έλυσε παρά που καμαρώνει για το μετάλλιο. Έχει δύο ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια να τον δούμε και στην εθνική ομάδα. Σίγουρα το μπορεί χωρίς φυσικά αυτό να είναι αυτοσκοπός».

Για τον Παναγιώτη Κουφάκη, ο κ. Βαρβεράκης αναφέρει: «Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να συναντήσει άλλη περίπτωση μαθητή και γονιών που να διανύει δύο ωρών απόσταση (και άλλες τόσες για επιστροφή) για να έρθει από τη Σητεία στο Ηράκλειο να παρακολουθήσει τα μαθήματά μας.

Και το κάνει σχεδόν κάθε Σάββατο για πάνω από δύο χρόνια! Αυτό και μόνο μάς δημιουργεί τη μέγιστη υποχρέωση (ευχάριστη βέβαια) να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Τη διάκριση αυτή την κυνηγούσε ο Παναγιώτης από καιρό και να που οι κόποι του ανταμείφθηκαν».

Ευχαριστεί το συνάδελφό του κ. Αλέξανδρο Συγκελάκη, για τη βοήθεια που του έχει προσφέρει.

Από τον διαγωνισμό «Πυθαγόρας»
Από τον διαγωνισμό «Πυθαγόρας»

Νέος διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός «Πυθαγόρας» που απευθύνεται σε μαθητές από Β’ Δημοτικού μέχρι και Γ’ Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο για πρώτη φορά το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.

Η συμμετοχή των μαθητών ήταν αθρόα, πάνω από 300 παιδιά, στο εξεταστικό κέντρο που είχε οριστεί, το Αμφιθέατρο Κ28 του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Ο κ. Βαρβεράκης αναφέρει πως «ήταν πρωτόγνωρο το αίσθημα για όλους εμάς που υπηρετούμε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς οι διαγωνισμοί της ΕΜΕ απευθύνονταν μέχρι τώρα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Με εξαίρεση βέβαια τον διαγωνισμό “Παιχνίδι και Μαθηματικά” που οργανώνεται κάθε χρόνο, αφορά σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και διεξάγεται εντός των σχολείων. Χαρήκαμε ιδιαίτερα τη λάμψη στα ματάκια των μικρότερων μαθητών που προσήλθαν με χαρά αλλά και υπευθυνότητα να λάβουν μέρος. Σπάνιες ήταν οι περιπτώσεις παιδιών που φάνηκε να αγχώθηκαν, αλλά και αυτές ξεπεράστηκαν γρήγορα.

Παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και μία κάποια ταλαιπωρία λόγω της μεγάλης προσέλευσης την τελευταία στιγμή, νομίζω ότι με βάση τα μηνύματα που πήραμε από γονείς και εκπαιδευτικούς, το τελικό πρόσημο είναι ξεκάθαρα θετικό. Ένα 20% των μαθητών θα επιβραβευτούν για την επίδοσή τους σε ειδική εκδήλωση που θα οριστεί τους επόμενους μήνες. Ευελπιστούμε την επόμενη χρονιά σε 4ψήφιο αριθμό συμμετοχών με περισσότερα εξεταστικά κέντρα».

Ο διαγωνισμός συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, οπότε συγκεντρώθηκαν και χρήματα για ενίσχυση του έργου του Χαμόγελου του Παιδιού.