Περισσότεροι από 180 βρεφονηπιοκόμοι και νηπιαγωγοί από την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου αναμένεται να συμμετάσχουν στην πρώτη ημερίδα Επιμόρφωσης Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας που γίνεται σήμερα στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» (κτίριο Ανδρόγεω).
Την ημερίδα υλοποιεί το σωματείο ΕΛΙΖΑ- εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού, σε συνεργασία με την υπηρεσία το Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής, Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου με την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης.
Η ημερίδα απευθύνεται στους βρεφονηπιοκόμους και νηπιαγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στα παιδιά στην πιο τρυφερή τους ηλικία και στόχο έχει να τους εφοδιάσει με γνώσεις για την έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών παιδιών με υποψία κακοποίησης.
Προς τον σκοπό αυτό, το ΕΛΙΖΑ έχει σχεδιάσει ένα ολοήμερο σεμινάριο με θεματικές γύρω από όλες τις εκφάνσεις του φαινομένου της κακοποίησης, όπως είναι η ιατρική, η ψυχολογική, η αναπτυξιακή και η νομική διάσταση, οι οποίες θα παρουσιαστούν από μία ομάδα επιστημόνων με πολυετή εμπειρία στην προστασία ευάλωτων παιδιών και οικογενειών.
Η Διοικητική Διευθύντρια του ΕΛΙΖΑ, κα Αφροδίτη Στάθη δήλωσε σχετικά: «Το ΕΛΙΖΑ έχει αναπτύξει μία δυνατή σχέση με την Κρήτη, μέσα από τη συνεργασία με τοπικούς φορείς και εξαιρετικούς επαγγελματίες που φροντίζουν παιδιά.
Επιλέξαμε να υλοποιήσουμε εδώ την 1η ημερίδα του νέου μας εθνικού προγράμματος, μέσα από τη σύμπραξη δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα και είμαστε βέβαιοι πως θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα, με τη βοήθεια της Περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εκπαιδευτικών φορέων, καθώς και όλων των πολιτών που αγαπούν τον τόπο τους και, κυρίως, τα παιδιά».
Ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κος Ν. Φακουρέλης ανέφερε σχετικά: “Με μεγάλο ζήλο και θαυμασμό για το έργο του συγκεκριμένου οργανισμού έγινε η πρόσκληση εκ μέρους του ΔΟΠΑΦΜΑΗ καθώς κρίθηκε σημαντικό να υπάρξει εξειδικευμένη εκπαίδευση των παιδαγωγών που εργάζονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για τον τρόπο που εκδηλώνονται συμπεριφορές που εγείρουν υποψίες κακοποίησης. Τα περιθώρια δράσης των παιδαγωγών δεν είναι μεγάλα. Το ενδιαφέρον όμως όλων μας περισσεύει”.
ΕΛΙΖΑ
Η Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008, με μοναδικό σκοπό την προστασία παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση.
Ως εξειδικευμένη μη κερδοσκοπική οργάνωση είναι η μόνη στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στην προσχολική ηλικία.
Όλες οι ενέργειες του ΕΛΙΖΑ στοχεύουν στην πρόληψη, αντιμετώπιση, θεραπεία και αποκατάσταση της κακοποίησης, σε εθνικό επίπεδο.
Σήμερα. Όχι Αύριο.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
8:00 – 08:30: Προσέλευση – Εγγραφή.
08:30 – 08:40 Χαιρετισμός – προ λογισμός, Εκπρόσωπος Περιφέρειας, Εκπρόσωπος Δήμου Ηρακλείου.
8:40-9:00: Παρουσίαση του έργου και των δράσεων του ΕΛΙΖΑ (Α. Στάθη, Διοικητική Διευθύντρια ΕΛΙΖΑ – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού).
09:00 – 09:45: «Ορισμός και είδη της Κακοποίησης» (Δρ. Τ. Απέργη, Κλινική Ψυχολόγος, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, Σχολή Μεταπτυχιακής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης).
09:45 – 10:00: Ερωτήσεις κοινού.
10:00– 10:45: «Εξελικτική Διάσταση του φαινομένου και Παρουσίαση καλής πρακτικής Προγράμμα-τος «Ασφαλές Άγγιγμα» (Δρ. Εύα Συγγελάκη, Ψυχολόγος, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος).
10:45– 11:00: Ερωτήσεις κοινού.
11:00-11:30: Διάλειμμα
11:30 – 11:55: «Αναπτυξιακή & Ιατρική Διάσταση των Μορφών της Κακοποίησης των Παιδιών» (Δρ. Α. Σολδάτου, Παιδίατρος/Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο “Π. & Α. Κυριακού”).
11:55– 12:00 : Ερωτήσεις κοινού.
12:00 – 12:45: «Νομική Διάσταση της Κακοποίησης των Παιδιών» (Δρ. Η. Κουτσούκου, Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε θέματα Προστασίας Δικαιωμάτων Παι-διού, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).
12:45 – 13:30: «Πώς μπορεί ο παιδαγωγός να αναγνωρίσει τα σημάδια πιθανής κακοποίησης και τι μπορεί να κάνει (παρουσίαση περιστατικών) (Δρ. Τ. Απέργη, Κλινική Ψυχολόγος, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελ-λάδος, Σχολή Μεταπτυχιακής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης).
13:30 – 13:55: Ερωτήσεις κοινού.
13:45 – 14:00: Κλείσιμο ημερίδας.
(Α. Στάθη, Διοικητική Διευθύντρια ΕΛΙΖΑ – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού).