Καταγγελίες για σεξιστική συμπεριφορά από καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης διερευνά η Κοσμητεία της Σχολής.
Η Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, πως «στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, εδώ και δύο χρόνια οι φοιτήτριες της Ιατρικής ακούν από τον καθηγητή τους, (…), να τις υποτιμά και να διδάσκει σεξισμό και αντρικό προνόμιο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το σχήμα ΕΑΑΚ της Ιατρικής τον καταγγέλλει δημόσια, από εκεί και το ανθολόγιο της ρητορικής του, ούτε η πρώτη φορά που γίνονται κινητοποιήσεις ενάντια στη ρητορική και πρακτική του -τη χρονιά που μας πέρασε κατάφεραν μετά από αγώνα να σταματήσει να προβάλει σεξουαλικοποιημένες φωτογραφίες του γυναικείου σώματος στο μάθημα της ανατομίας.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Κοσμήτορας της σχολής είναι υπόλογοι, αφού εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν απομακρύνει τον (…) από τα έδρανα».
Αναφέρει, ακόμα, ότι ακούγονται εκφράσεις, όπως
“Οι άσχημες νοσηλεύτριες δουλεύουν, οι όμορφες παντρεύονται γιατρούς και δεν δουλεύουν”
“Ένας γιατρός πρέπει να προσέχει όταν χειρουργεί γόνατα γυναικών, για να μπορούν να σκύβουν”
“Αν είσαι γυναίκα και θες να ασχοληθείς με την χειρουργική ατύχησες. Εγώ δεν έχω δει ποτέ γυναίκα νευροχειρουργό. Είναι δύσκολες ειδικότητες αυτές, οι γυναίκες δεν τις αντέχουν και δεν μπορούν να συνδυάσουν δουλειά και οικογένεια, αν τις επιλέξουν’’
“Αν είσαι γυναίκα και δεν ξέρεις ανατομία το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι ένας καλός γάμος, αν είσαι άντρας χωρίς γνώσεις ανατομίας, πάρε μία εύκολη ειδικότητα όπως η οφθαλμολογία”.
Ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος, καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης, τονίζει πως «τις τελευταίες μέρες υπάρχουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιεύματα στον Τύπο, σχετικά με απρεπείς εκφράσεις για το γυναικείο φύλο από επιστημονικό συνεργάτη που παρέχει διδακτικό έργο στη Σχολή μας.
Θα ήθελα να ενημερώσω ότι οι καταγγελίες αυτές ερευνώνται.
Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να τονίσω ότι εκφράσεις αυτού του είδους δεν εκφράζουν το σύνολο των μελών της Σχολής μας, στα οποία περιλαμβάνονται και αρκετές γυναίκες.
Τέτοιες συμπεριφορές, εφόσον υπάρχουν, συνιστούν προσβολή για κάθε επιστήμονα και άνθρωπο, γυναίκα ή άνδρα».