“πρωτάκια” στο δημοτικό

Λιγότερα ζευγάρια μάτια αντικρίζουν, πλέον, οι εκπαιδευτικοί όταν μπαίνουν στις αίθουσες. Η εικόνα στα σχολεία του Ηρακλείου θα είναι, για ακόμα μια φορά, θλιβερή. Ο λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια, τα πρωτάκια, που πάντα κλέβουν την παράσταση στον αγιασμό αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, μειώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, τα τελευταία χρόνια οι εγγραφές στην Α’ τάξη του Δημοτικού είναι λιγότερες κατά εκατοντάδες!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της διεύθυνσης, φέτος έχουμε 2.986 εγγραφές στην Α΄Τάξη του Δημοτικού, τη σχολική χρονιά 2018- 2019 είχαμε 3.349, δηλαδή 363 περισσότερες πέρσι από φέτος! Διαφορετική εικόνα συναντάμε στα νήπια και προνήπια και ο λόγος είναι ότι από φέτος το μέτρο της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής εφαρμόζεται σε ακόμα τρεις Δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, στους Δήμους Αρχανών- Αστερουσίων , Μαλεβιζίου και Χερσονήσου.

Σημειώνεται πως, πλέον, μόνο ο Δήμος Ηρακλείου δεν το έχει εφαρμόσει. Αναφορικά με τις εγγραφές στα Νήπια, λοιπόν, έχουμε φέτος 5114 ενώ πέρσι είχαμε 4958. Το 2018, στην Α’ τάξη του Δημοτικού, οι εγγραφές ήταν 40 λιγότερες από την προηγούμενη χρονιά, από 3.365 είχαν γίνει 3325.

Κάθε χρόνο λιγότερα “πρωτάκια”! Η «Π» είχε αναδείξει το πρόβλημα το 2017
Η «Π» είχε αναδείξει το πρόβλημα το 2017, οπότε είχαμε περίπου 500 λιγότερες εγγραφές από ο,τι το 2015

Την περίοδο 2017-2018 γράφτηκαν 3.276, το 2016-2018 είχαμε 3.614 εγγραφές και το 2015- 2016 είχαμε 3.759 εγγραφές. Συνεπώς, από το 2015 ως σήμερα, σε διάστημα πέντε σχολικών χρόνων, έχουμε 773 λιγότερους μαθητές στην Α΄τάξη του Δημοτικού! «Πρόκειται για τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση», αναφέρει στην «Π» ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Κώστας Θεοφάνους.

Αν θέσουμε ως όριο ότι η κρίση ξεκίνησε το 2010, άρχισαν να μειώνονται οι γεννήσεις και λίγα χρόνια μετά φάνηκε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και στα σχολεία του Ηρακλείου. Ένας, ακόμα, παράγοντας , πέρα από το γεγονός ότι πολλά νέα ζευγάρια αποφεύγουν, πλέον, να κάνουν παιδί είναι και η φυγή των οικονομικών μεταναστών από το Ηράκλειο που τα τελευταία χρόνια αναζητούν αλλού την τύχη τους.

Ο κ. Θεοφάνους ήταν διευθυντής στο 2ο Δημοτικό σχολείο Ν. Αλικαρνασσού και από εκείνη τη θέση είχε διαπιστώσει πως οι μαθητές της Α΄ τάξης μειώνονται με δραματικούς ρυθμούς. Θυμάται ότι πριν από τρία χρόνια, είχαν τόσες εγγραφές, περίπου 85, που δεν μπορούσαν να απορροφήσουν όλα τα παιδιά, λόγω έλλειψης χώρου. Μία χρονιά αργότερα, ο αριθμός των εγγραφών έκανε «βουτιά» στις μόλις 50!

Αναφορικά με τα προνήπια, των οποίων η εγγραφή δεν είναι υποχρεωτική, ακόμα, στο Δήμο Ηρακλείου, ο κ. Θεοφάνους αναφέρει πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν οι τριμελείς επιτροπές που έχουν συσταθεί για την κατανομή των προνηπίων και θα γνωρίζουμε αν και πώς θα γίνει η απορρόφησή τους. Κάποιες από τις περιοχές, όπου φαίνεται να υπάρχει πίεση στα Νηπιαγωγεία, είναι ο Άγιος Ιωάννης και η Κνωσσού.

Τα παραπάνω, όμως, στοιχεία θα τα επεξεργαστεί αναλυτικά το επόμενο διάστημα η διεύθυνση. Αναφέρει, πάντως, πως το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι έντονο στο Ηράκλειο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η διεύθυνση αναζητούσε ένα κτήριο για να μισθώσει προκειμένου να στεγαστεί Νηπιαγωγείο και δεν κατάφερε να βρει κανένα ακίνητο.

Ο κ. Θεοφάνους σημειώνει πως απαιτείται να γίνει πολλή δουλειά στην πόλη προκειμένου να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, πάντα με ανθρώπινες συνθήκες. Αναφορικά με τους υπόλοιπους Δήμους, ως πρώτη εικόνα έχει ότι στο Γάζι υπάρχει ένα θέμα, το οποίο ίσως λυθεί το επόμενο διάστημα.