Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται τα καταστήματα για να αγοράσουν τα κατάλληλα εφόδια που θα τους συντροφεύσουν στη νέα σχολική χρονιά. Τσάντες, τετράδια, φάκελοι, κασετίνες, μολύβια, στυλό και άλλα πολλά είναι μερικά από αυτά που υπάρχουν στη λίστα με τα σχολικά είδη που προμηθεύονται κάθε χρόνο οι μαθητές.
Στην Ελλάδα της κρίσης όμως, οι γονείς κάνουν εκπτώσεις ακόμα και στα σχολικά είδη, αγοράζοντας μόνο τα απαραίτητα, καθώς από ό,τι φαίνεται κοστίζουν ακριβά.
Πολλοί γονείς μας εκμυστηρεύονται ότι κάθε χρόνο είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν ό,τι ζητάει ο δάσκαλος προκειμένου να καλύψουν τις μαθητικές ανάγκες του παιδιού τους στο σχολείο.
Έτσι, επενδύουν πολλά χρήματα στα σχολικά είδη και την γραφική ύλη του παιδιού τους κάθε σχολικό έτος, με το ποσό, πολλές φορές, να ξεπερνάει τα 50 ευρώ. Η κ. Μαρία Καψάλη σε δήλωσή της στην «Π» αναφέρει ότι «κοστίζουν τα σχολικά, καθώς η λίστα είναι μεγάλη» και συμπληρώνει ότι «τα εγγόνια μου που θα πάνε στο νηπιαγωγείο χρειάζονται πράγματα αξίας 50 ευρώ το καθένα σύμφωνα με την λίστα που τους έχει δώσει η νηπιαγωγός».
Απ’ την άλλη πλευρά, η κ. Ασπασία Σαντιξή αν και δεν έχει ψωνίσει ακόμα για την κόρη της θα προτιμήσει να αγοράσει μόνο τα αναγκαία, που μέσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται τα τετράδια, τα μολύβια και τα στυλό. Περικοπές θα κάνει φέτος στην σχολική τσάντα, στην κασετίνα και στους φακέλους, καθώς μας λέει ότι η κόρη της θα χρησιμοποιήσει αυτά που έχει από πέρυσι.
Βιβλιοπώλες, μιλώντας στην «Π», τονίζουν ότι ο κόσμος πλέον δεν ψωνίζει κάθε χρόνο σχολικά είδη λόγω έλλειψης χρημάτων και όταν χρειαστεί να αγοράσουν κάτι επιλέγουν συνήθως τα πιο οικονομικά. Για παράδειγμα, η κ. Αλεξάνδρα Γραμματικάκη υποστηρίζει ότι «οι γονείς κάνουν εκπτώσεις στις κασετίνες και δεν αγοράζουν κάθε χρόνο καινούρια σχολική τσάντα στα παιδιά τους».
Συνεχίζει, λέγοντας ότι οι γονείς επηρεάζουν τα παιδιά τους στο τι να επιλέξουν, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Ακόμα, αναφέρει ότι «η λίστα του δασκάλου μπορεί να κοστίζει από 20 έως 35 ευρώ, αλλά ο κόσμος και πάλι είναι όλο γκρίνια και παράπονα».
Αντίθετα, ο κ. Αντώνης Δονταδάκης υποστηρίζει ότι μια σχολική λίστα συνήθως κοστίζει από 50 έως 70 ευρώ ανάλογα με το τι ζητάει ο δάσκαλος από τους μαθητές. Και εκείνος παρατηρεί ότι οι γονείς κάνουν οικονομία στις σχολικές τσάντες, επιλέγουν κυρίως κλασικά πράγματα που είναι απαραίτητα για να μην ξεπεράσουν τον προϋπολογισμό και συμπληρώνει ότι οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι.
Επιπλέον, η κ. Ιωάννα Αρναούτη τονίζει τη διαφορά σε μια σχολική λίστα ενός ιδιωτικού σχολείου σε σχέση με ένα δημόσιο, λέγοντας ότι «η λίστα στο ιδιωτικό σχολείο είναι πιο ακριβή, καθώς οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν και τα σχολικά βιβλία». Κατά τ’ άλλα, συμφωνεί με όλα τα παραπάνω, καθώς παρατηρεί ότι «οι γονείς προτιμούν πιο οικονομικές τσάντες και γενικότερα πιο οικονομικά προϊόντα».
Τέλος, ο κ. Κώστας Γωνιανάκης κάνει λόγο στην «Π» για μια μαζική, κατευθυνόμενη προπαγάνδα, που γίνεται κυρίως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς σύμφωνα με τα λεγόμενά του. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, αλλά η διαφορά έγκειται στην ποιότητα, η οποία είναι καλύτερη στα κλασικά βιβλιοπωλεία, με τον κόσμο παρ’ όλα αυτά να επιλέγει τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.
Συνεχίζει λέγοντας με αγανάκτηση: «Εμείς οι βιβλιοπώλες δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την καμπάνια που γίνεται υπέρ των πολυκαταστημάτων» και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν την πελατεία τους και να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Θεωρεί ότι ο κόσμος πρέπει να στηρίζει τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, καθώς διαθέτουν καλές τιμές, υψηλή ποιότητα και ποικιλία προϊόντων, που μπορούν να υποστηρίξουν τις σχολικές ανάγκες των μαθητών.