Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι όλοι ίσοι, τονίζει ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου “Δ. Θεοτοκόπουλος”.
Σε ανακοίνωσή του εξηγεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι μια επικουρική-υποστηρικτική εκπαιδευτική διαδικασία, ενταγμένη στις ανάγκες που θέτει το ιδιόμορφο έκτακτο πλαίσιο που ζούμε και κατά συνέπεια πραγματοποιείται σε επίπεδο ανατροφοδότησης και όχι για τη διδασκαλία νέας ύλης.
Παράλληλα, δεν εξασφαλίζεται η ισότητα ευκαιριών, καθώς το μέτρο δεν μπορεί να αγκαλιάσει το σύνολο των μαθητών (διαθέσιμοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πρόσβαση στο διαδίκτυο). Για το λόγο αυτό ο κλάδος πρότεινε άμεσα η κυβέρνηση να φροντίσει για τον εξοπλισμό με ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλων των οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν και τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και οι πλατφόρμες που προτάθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σύνδεσης και ταχύτητας, γεγονός που καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα εγγραφών και λειτουργίας της εξ αποστάσεως.
Τα προβλήματα αυτά τα αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς που καλούνται να πάρουν κωδικούς για τα παιδιά τους. Αυτό αποδεικνύεται και από τη νέα παράταση που δόθηκε για την εγγραφή όλων στο ΠΣΔ μέχρι τις 30 του Μάρτη.
Εκεί που φοιτούν παιδιά μεταναστών και προσφυγόπουλα υπάρχουν επιπλέον, ιδιαίτερες δυσκολίες, για τις οποίες πρέπει το Υπουργείο να βρει άμεση και εφαρμόσιμη λύση. Στο πεδίο της προσχολικής εκπαίδευσης δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία επίσημη οδηγία ή εγκύκλιος από το Υπ. Παιδείας, κάτι που ίσως γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα και αναμένουν συγκεκριμένες και σαφείς κατευθύνσεις.
Ο σύλλογος αναφέρει ακόμα πως “μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο και της προσπάθειας των εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών να λειτουργήσουν με την ασύγχρονη μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας λίγες μέρες μετά εκδίδει νέα εγκύκλιο που ανατρέπει τα δεδομένα και επιδιώκει να εισαγάγει τη σύγχρονη μορφή (η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, τάμπλετ)”.
Τονίζει πως εδώ προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα-ζητήματα λειτουργίας, ισοτιμίας, καθολικότητας και εφαρμογής της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως το ποια είναι η παιδαγωγική ομάδα του Υπουργείου και με γνώμονα ποια θεωρία μάθησης πιστεύει ότι μπορεί αυτή η μορφή εκπαίδευσης να λειτουργήσει καθολικά στο δημοτικό σχολείο;
Πώς μπορούν να συνδεθούν δύο μαθητές δημοτικού ή δημοτικού-γυμνασίου την ίδια ώρα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία; Πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να συμμετέχει στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση όταν την ίδια ώρα τα παιδιά του θα πρέπει να παρακολουθούν τη δική τους τάξη;
Μεταξύ άλλων, οι εκπαιδευτικοί ζητούν να χρησιμοποιηθεί η δημόσια τηλεόραση ως εργαλείο για την εκπαίδευση των μαθητών μας (εκπαιδευτική τηλεόραση, προγράμματα υγείας και περιβάλλοντος, ταινίες από παιδικά και μαθητικά φεστιβάλ κ.ά.).
Να γίνει διαμοιρασμός πλατφορμών (ασύγχρονης και Σύγχρονης εκπαίδευσης) στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι πλατφόρμες θα πρέπει να είναι ενδεικτικές σύμφωνα με την ηλικία των μαθητών και διαφορετικές από τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης ώστε να μην «σέρνεται» το σύστημα.