Τη στιγμή που οι αίθουσες που φιλοξενούν μαθητές της Γ΄Λυκείου έχουν αρχίσει να αδειάζουν επικίνδυνα, αφού οι υποψήφιοι επιλέγουν, όπως κάθε χρόνο, να μελετούν στο σπίτι, το Υπουργείο Παιδείας και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Η αυλαία, όπως είναι γνωστό, ανοίγει με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) για τα Γενικά Λύκεια στις 15 Ιουνίου και με τα Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας) για τα ΕΠΑΛ, μία ημέρα αργότερα. Ο αριθμός των εισακτέων είναι ίδιος με τα περσινά επίπεδα ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε και με ποιο τρόπο θα δοθούν τα ειδικά μαθήματα.
Γονείς και μαθητές συνεχίζουν να αγωνιούν καθώς και κάποια μαθήματα ή προπονήσεις δε γίνονται όπως πρέπει, λόγω κοροναϊού, και θέλουν να έχουν ένα μπούσουλα για το πώς θα πορευτούν το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι για την εξέταση κάποιων μαθημάτων απαιτείται να εγκαταλείψουν την Κρήτη και να μεταβούν στην Αθήνα.
Στην Κρήτη, οι υποψήφιοι δίνουν κι εκείνοι τη δική τους μάχη πριν περάσουν το κατώφλι των εξεταστικών κέντρων. Ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις, συνολικά, 6197 υποψήφιοι. Οι 4.882 είναι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, εκ των οποίων οι 4.554 εξετάζονται γραπτά και οι 328 προφορικά, και 1297 των Επαγγελματικών Λυκείων, οι 1116 γραπτά και οι 181 προφορικά.
Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, θα δώσουν εξετάσεις, συνολικά, 3157 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 2614 είναι από τα Γενικά Λύκεια, οι 2.411 υποψήφιοι γραπτά και 203 προφορικά, 543 από τα ΕΠΑΛ, 448 γραπτά και 95 προφορικά.
Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, αναφέρει στην “Π” πως η επικοινωνία με το Υπουργείο είναι συνεχής. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες αλλά, όπως είναι φυσικό, λόγω κοροναϊού κάποια βήματα έχουν μείνει πίσω. Οι διευθύνσεις περιμένουν τις ακριβείς οδηγίες για το πώς θα διεξαχθούν οι εξετάσεις, τα μέτρα, δηλαδή, που θα πρέπει να ληφθούν για πρώτη φορά φέτος, ένεκα πανδημίας.
Υπενθυμίζεται πως κάθε χρόνο οι εξετάσεις ξεκινούσαν τέλη Μαΐου, το αργότερα αρχές Ιουνίου, και οι βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα των Πανεπιστημίων ανακοινώνονταν μετά από τις 20 Αυγούστου. Φέτος, όλα πηγαίνουν αργότερα, σε ρυθμούς κοροναϊού.
Σημειώνεται ότι φέτος οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα δώσουν εξετάσεις και με το νέο σύστημα (εξέταση στο μάθημα της Κοινωνιολογίας αντί Λατινικών και απουσία συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων, οι διαφορές μεταξύ άλλων) και με το παλιό.
Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα, ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων θέσεων στα ΑΕΙ παραμένει και φέτος υψηλός, με 77.970 επιτυχόντες να βρίσκουν μια θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα. Οι φετινοί υποψήφιοι , λοιπόν, εγκαινιάζουν το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων με μικρές αλλαγές σε εξεταζόμενα μαθήματα, μειωμένη ύλη που σε ορισμένα μαθήματα αγγίζει ακόμα και το 1/3 σε περικοπή και ο τρόπος υπολογισμού αλλάζει, καθώς έχουν καταργηθεί οι συντελεστές βαρύτητας.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές φαίνεται ότι θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν τον νέο χάρτη των βάσεων. Πάντως, και φέτος περίπου το 80% των υποψηφίων θα περάσει το κατώφλι των Πανεπιστημίων, με τη βαθμολογία του να καθορίζει αν πρόκειται για πρώτη του επιλογή.
Στις γενικές παρατηρήσεις, αναμένεται μια φαινομενική και οριζόντια μικρή άνοδος στις βάσεις εξαιτίας της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας, ενώ άγνωστος παράγοντας παραμένει ο βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων, βάσει της νέας μειωμένης ύλης.