μπουκάλια νερού
Ως το τέλος της βδομάδας θα αποφασιστεί η ποινή για τα παιδιά που έβαλαν αντισηπτικό στα μπουκάλια νερού των συμμαθητών τους

Αναστάτωση επικράτησε χθες το πρωί στο Γυμνάσιο του Ηρακλείου, όπου την περασμένη Πέμπτη δύο παιδιά έβαλαν αντισηπτικό στα μπουκάλια νερού συμμαθητών τους με αποτέλεσμα να τους στείλουν στο νοσοκομείο!

Το ένα παιδί πήρε αμέσως εξιτήριο ενώ το δεύτερο χρειάστηκε να νοσηλευτεί και πλέον βρίσκεται με την οικογένειά του.

Χθες το πρωί, γονείς μαθητών βρέθηκαν στο σχολείο προκειμένου να ενημερωθούν για το περιστατικό και να συζητήσουν για το πώς πρέπει να δράσουν.

Τονίστηκε πως είναι ευθύνη και των καθηγητών αλλά και των γονέων να σταθούν στο πλευρό των μαθητών προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στο σχολείο που τα τελευταία 24ωρα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας σε όλη τη χώρα.

Όσο αφορά στις ποινές που επιβλήθηκαν στους μαθητές, στις δύο επιμελήτριες της τάξης, όπου έγινε το συμβάν, οι οποίες είδαν τι κάνουν τα παιδιά στα μπουκάλια αλλά δεν μίλησαν (από φόβο, σύμφωνα με πληροφορίες) επιβλήθηκε δύο μέρες αποβολή. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί τι θα συμβεί με τα δύο παιδιά που προχώρησαν σε αυτή τη φάρσα που σε καμία περίπτωση δεν ήταν αστεία.

Ο σύλλογος διδασκόντων συνεδρίασε χθες, ενημερώθηκαν σχετικά οι γονείς των εμπλεκομένων μαθητών, ωστόσο οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος της βδομάδας.

Στην όλη διαδικασία θα λάβουν μέρος ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου και παιδαγωγικής καθοδήγησης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι το συγκεκριμένο σχολείο, ψυχολόγος από το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ηρακλείου (πρώην ΚΕΣΥ) καθώς και σύμβουλος σχολικής ζωής.

Όλοι, καθηγητές και γονείς, θέλουν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, το θέμα να αντιμετωπιστεί παιδαγωγικά, στόχος δεν είναι τόσο η τιμωρία όσο το να αισθάνονται όλοι ασφαλείς και ήρεμοι στο περιβάλλον του σχολείου.

Τι προβλέπεται

Σημειώνεται πως στο άρθρο 31 της Υπ. Απόφαση 79942/ΓΔ4 /2019 προβλέπονται τα εξής:

Παιδαγωγικά μέτρα και ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα

  1. Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών έχει την παιδαγωγική ευθύνη να προβαίνει σε ενέργειες και να εφαρμόζει πρακτικές για τη δημιουργία στο σχολείο του κλίματος που απαιτείται για την υλοποίηση των στόχων της εκπαίδευσης και για τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών/τριών έτσι, ώστε να σέβονται τους διαφορετικούς ρόλους και να αναγνωρίζουν την ανάγκη τήρησης των κανόνων. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους τρόπους (π.χ. συμβουλευτικές συναντήσεις με τις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές, διαδικασία διαμεσολάβησης) για την αντιμετώπιση κάθε παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς.

Στις περιπτώσεις των μαθητών/ τριών που δεν βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους ο Σύλλογος Διδασκόντων/ ουσών προβαίνει στη λήψη μέτρων, τα οποία είναι: α) προφορική παρατήρηση, β) επίπληξη, γ) αποβολή από τα μαθήματα μίας (1) ημέρας, δ) αποβολή από τα μαθήματα δύο (2) ημερών, ε) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

  1. Τα παιδαγωγικά μέτρα των περιπτ. γ’ και δ’ της παρ. 1 επιβάλλονται εφόσον κρίνεται ότι τα παιδαγωγικά μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί δεν έχουν φέρει αλλαγή της στάσης του/της μαθητή/τριας ή αν πρόκειται για σοβαρή παρέκκλιση, έστω και μεμονωμένη. Το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος επιβάλλεται μόνο αν, επιπλέον των ανωτέρω, κρίνεται ότι δεν είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος.
  2. Τα παιδαγωγικά μέτρα της παρ. 1 αξιοποιούνται ως εξής:

α) Κάθε διδάσκων/ουσα καθηγητής/τρια μπορεί να αξιοποιήσει τα παιδαγωγικά μέτρα α και β.

β) Ο/Η διευθυντής/ντρια του σχολείου μπορεί να αξιοποιήσει τα παιδαγωγικά μέτρα α, β και γ.

γ) Ο σύλλογος διδασκόντων/ουσών μπορεί να αξιοποιήσει τα παιδαγωγικά μέτρα α, β, γ, δ και ε.

δ) Την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μπορεί να την επιβάλει μόνο ο σύλλογος διδασκόντων/ουσών με απόφαση στην οποία πρέπει να αιτιολογείται ειδικά ο λόγος για τον οποίο κρίνεται ότι δεν είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Κ.Ε.Σ.Υ. εφόσον ο/η μαθητής/τρια έχει αξιολογηθεί ή, σε διαφορετική περίπτωση, του υπεύθυνου παιδαγωγικής ευθύνης συντονιστή εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας.