ΓΡΙΦΟΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ: Με εμβόλια και τεστ στα σχολεία;
Με τεστ σε μαθητές, δασκάλους και καθηγητές και εμβόλια σε εκπαιδευτικούς… ίσως ανοίξουν τα σχολεία

Γρίφος παραμένει η ημερομηνία αλλά και ο τρόπος που θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων που συνεδρίαζε επί ώρες την περασμένη Τρίτη, παρουσία της υπουργού Παιδείας, κ. Νίκης Κεραμέως, δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα και οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική τους εισήγηση.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων, σημείωσε.

Η  πλειονότητα των μελών της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ένας από τους επιστήμονες που διατηρεί τις αμφιβολίες του είναι ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ο οποίος σημείωσε ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Τη θέση του, ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν στις αρχές του Ιανουαρίου επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ανέφερε πως «με το να έχουμε ανοιχτά τα σχολεία, έχουμε μια αύξηση του ρυθμού επαφών κατά 10%. Αυτό έχει τη σημασία του, έχει να κάνει και με τα παιδιά αλλά και με τους γονείς. Την κινητικότητά τους δηλαδή σε σχέση με τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο. Προφανώς λοιπόν συνδυάζεται με το τι κάνει ο γονιός μετά, ειδικά για τα παιδιά που είναι σε μικρή ηλικία, π.χ. στο δημοτικό, όπου δεν έχουν πολύ αυξημένη αυτόνομη κοινωνικότητα. Το παιδί από το Γυμνάσιο και μετά έχει τη δυνατότητα να βγει, να πάει στο φροντιστήριο και να κινηθεί μόνο του» πρόσθεσε.

Με εμβόλια και τεστ

Αρνητική στο άνοιγμα των σχολείων στην παρούσα κατάσταση εμφανίστηκε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένα μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο πλέον έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με τις οποίες σε περιπτώσεις μεγάλης διασποράς σε σχολεία, τα δύο τρίτα αυτής είχαν προκληθεί από εκπαιδευτικούς και το ένα τρίτο από τους μαθητές.

Η κ. Λινού πρότεινε να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί πριν ανοίξουν τα σχολεία, με προτεραιοποίηση για όσους έχουν επιβαρύνσεις υγειονομικές ή είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Καθώς όμως, όπως η καθηγήτρια τόνισε, δεν υπάρχουν τόσα εμβόλια για να καλυφθεί η τρέχουσα σχολική χρονιά, ζήτησε τουλάχιστον να ελεγχθεί με πολλά τεστ το επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές και μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, πριν ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμά τους.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση που εκφράζει με κάθε ευκαιρία, για αύξηση των τεστ που διενεργούνται αλλά και την δημοσιοποίηση του αριθμού τους.

Από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, πρότεινε να γίνονται τεστ κοροναϊού στα σχολεία -σε εκπαιδευτικούς και μαθητές – όταν ανοίξουν μετά τις γιορτές.

Μάλιστα, όπως είπε,  αυτή είναι και η πρόταση που θα εισηγηθεί η επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Επανέλαβε, δε, ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα γίνει στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσακρής διευκρίνισε ότι όλα θα εξεταστούν  την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου που θα υπάρχουν και επιδημιολογικά στοιχεία από τις ήμερες των εορτών.

«Η πρόταση της Επιτροπής είναι τα σχολεία να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και στις 8 ή 11 Ιανουαρίου εφόσον είμαστε ασφαλείς» δήλωσε  από πλευράς του ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.