Δεν είναι η περίοδος που θα καθορίσει το υπόλοιπο της ζωής μας, είναι, απλώς, κάποιες εξετάσεις, από τις πολλές που δίνουμε και θα δώσουμε τα επόμενα χρόνια. Λίγο πριν περάσουμε το εξεταστικό κέντρο, καλό είναι να βγούμε έξω με τους φίλους μας, να διασκεδάσουμε, να χαλαρώσουμε και, μετά, ας σηκώσουμε και πάλι τα μανίκια.
Τάδε έφη στην «Π» ο ψυχολόγος του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, κ. Παναγιώτης Λιτσαρδάκης.
Ένα πρόθυμο… αυτί
Από την περασμένη Δευτέρα 27 Μαΐου λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Πρόκειται για μία δράση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και του ΚΕΣΥ Ηρακλείου.
Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να καλέσει στο 2810 215024, κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη από τη 1 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα και Τετάρτη, Παρασκευή από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Η Π.Δ.Ε. Κρήτης υπενθυμίζει πως την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. και των ΓΕΛ , αντίστοιχα. «Η Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Κρήτης διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί το κύρος, η αξιοπιστία και το αδιάβλητο των εξετάσεων σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της Περιφέρειας Κρήτης», τονίζει.
Στις φετινές εξετάσεις θα λάβουν μέρος 6.417 υποψήφιοι σε όλη την Κρήτη.
Σε επίπεδο Περιφέρειας θα λειτουργήσουν δύο ειδικά εξεταστικά κέντρα για τα ΕΠΑ.Λ. (ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά) και τέσσερα ειδικά εξεταστικά κέντρα για τα ΓΕΛ (δύο στο Ηράκλειο και δύο στα Χανιά).
Η προϊσταμένη του ΚΕΣΥ, κ. Ελένη Μαράκη, αναφέρει στην «Π» πως το Κέντρο ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και λειτουργεί τη συμβουλευτική γραμμή για να σταθεί στο πλευρό των υποψηφίων και των οικογενειών τους.
Όπως λέει, είναι μία δύσκολη περίοδος, οι υποψήφιοι βιώνουν μία στρεσογόνο κατάσταση και καλούνται να τη διαχειριστούν.
Η κ. Μαράκη προσθέτει πως η γραμμή ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από την έναρξη των πανελλαδικών και θα είναι ανοιχτή και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
Δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που το ΚΕΣΥ λειτουργεί τη γραμμή, στόχος είναι να τηρηθούν κάποια στοιχεία, όπως στατιστικά, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να γίνει ακόμα καλύτερη οργάνωση.
Ο ψυχολόγος της γραμμής, κ. Παναγιώτης Λιτσαρδάκης, ο οποίος είναι, επίσης, και φιλόλογος, αναφέρει πως οι υποψήφιοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τις πανελλήνιες, είναι ακόμα μία εξέταση, ήδη έχουν δώσει πολλές εξετάσεις στη ζωή τους.
«Πρέπει να πάνε ήρεμα στα εξεταστικά κέντρα, έχουν ήδη κάνει την προσπάθειά τους, δεν αλλάζει κάτι μία ή δύο μέρες πριν δώσουν εξετάσεις», αναφέρει.
Η ηρεμία, λοιπόν, είναι ένα βασικό συστατικό επιτυχίας, ενώ ο κ. Λιτσαρδάκης αναφέρει πως η μεγάλη πίεση είναι στο πρώτο μάθημα. Θεωρεί θετικό το γεγονός ότι κάθε φορά, η αυλαία ανοίγει με τη Νεοελληνική Γλώσσα, είναι, όπως λέει, ένα μάθημα, όπου σχεδόν κανένας δεν φεύγει απογοητευμένος, το 95% των υποψηφίων γράφει κάτι στην έκθεση.
Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, έχουν ήδη την εμπειρία των πανελλαδικών και είναι στο εξής μια πιο εύκολη διαδικασία. «Ο υποψήφιος βλέπει ότι δεν είναι κάτι τόσο τρομερό όσο το είχε φανταστεί. Είναι εξετάσεις, όπως του σχολείου, όμως, κρατάνε περισσότερες ημέρες», αναφέρει ο κ. Λιτσαρδάκης. Όπως λέει, όταν η διαδικασία είναι άγνωστη, τότε είναι αγχωτική.
Το άγχος έχει και τα παρελκόμενά του, οι υποψήφιοι αισθάνονται ζαλάδες, δεν μπορούν να κοιμηθούν, να φάνε και, σπάνια, παθαίνουν κρίσεις πανικού. Ο ψυχολόγος του ΚΕΣΥ αναφέρει πως πρέπει να ακολουθούν μία καλή διατροφή, να αποφεύγουν τους καφέδες, αν πίνουν, και να προσπαθούν να κοιμηθούν από νωρίς.
Θα τους βοηθήσει, μία μέρα πριν την έναρξη των εξετάσεων, να βγουν λίγο έξω, να αφιερώσουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, να κουβεντιάσουν με τους φίλους τους. Η συμβουλή προς τον υποψήφιο, ανεξάρτητα αν επιλέξει να την παρακούσει, είναι να μην βάλει το ξυπνητήρι στις 3 τα ξημερώματα αλλά να απολαύσει λίγο τον ύπνο και να ξεκουραστεί πριν πάει να δώσει.
Αναφορικά με τους γονείς, τονίζει πως «δεν δίνουμε εξετάσεις, τα παιδιά δίνουν. Ο ρόλος των γονιών είναι υποστηρικτικός και συμβουλευτικός.
Οι γονείς είναι οι πρώτοι που δεν πρέπει να αγχώνουν το παιδί», τονίζει. Αναφέρει πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν σημαίνει κάτι μία αποτυχία, ένα παιδί δεν είναι καλό ή κακό ανάλογα με το αποτέλεσμα των εξετάσεων.
«Οι εξετάσεις είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένες που είναι πολύ εύκολο να αποτύχεις», αναφέρει.