μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου» (Europe in My Region)

Την Ευρώπη μέσα από την Κρήτη γνωρίζουν οι μαθητές! Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη συνάντηση που είχε με τους μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου» (Europe in My Region), τόνισε πως «θέλουμε την έμπνευση και τη συνεργασία σας για το περιβάλλον, τον πολιτισμό κι ό,τι σας αφορά».

Εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας σε δράσεις που έχουν σχέση με τη νεολαία και σημείωσε πως «μέσα από τις συνέργειες με τους εκπαιδευτικούς φορείς μπορούμε να πετύχουμε πολλά». Παράλληλα έδωσε συγχαρητήρια στη Διαχειριστική Αρχή Κρήτης για την υλοποίηση με επιτυχία του προγράμματος.

Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στις εκδηλώσεις με το τίτλο «Europe in My Region», οι οποίες διοργανώνονται σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους και συνδέονται με τον εορτασμό της «Εβδομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στόχος των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται είναι η ευρεία ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη συμβολή της πολιτικής συνοχής της ΕΕ στην υλοποίηση έργων και γενικότερα αναπτυξιακών παρεμβάσεων, στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.

Ειδικότερα, για το έτος 2019, η Περιφέρεια Κρήτης επέλεξε να εστιάσει την ενημερωτική της καμπάνια σε παρεμβάσεις που συγχρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ, στο τομέα του Περιβάλλοντος. Η καμπάνια θα φέρει τον τίτλο: «Προστατεύω το περιβάλλον, προστατεύω τη ζωή μου».

Παράλληλα στη συνάντηση έγινε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς Βούλα Αλάνη, Μαρία Χουλάκη και με τις συντονίστριες εκπαίδευσης του ΠΕΚΕΣ Κρήτης για την αειφορία Αμαλία Φιλιππάκη και τις φυσικές επιστήμες Αθηνά Γκινούδη.

Παράλληλα, ο Γιάννης Μπαλαντινάκης προϊστάμενος Μονάδας Α’ Ειδικής Μονάδας Διαχείρισης Ε.Π. Κρήτης αναφέρθηκε στις τέσσερις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Σητεία και το Ρέθυμνο, από 1 έως και 16 Απριλίου.

Στην πραγματοποίηση της καμπάνιας “Europe in My Region 2019” συνδράμουν την ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Κρήτης, το δίκτυο TEACHERS 4  EUROPE, οι υπηρεσίες και δομές  του Υπουργείου Παιδείας στην Κρήτη, σχολικές μονάδες της Περιφέρειας, καθώς και οι δικαιούχοι των συγχρηματοδοτούμενων έργων που συμμετέχουν στην καμπάνια.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπαλαντινάκης οι μαθητές επισκέφθηκαν τη Μονάδα μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης  στα Χανιά μελέτησαν τις συνέπειες της ρύπανσης από τα πλαστικά υπολείμματα και αποφάσισαν να δράσουν με τη δημιουργία έργου τέχνης από ανακυκλωμένα υλικά καθώς και τον υγροβιότοπο Μαλίων. Και τα δύο έργα που έγιναν στους παραπάνω χώρους χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΠ Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Τέλος, στις 10 και 16 Απριλίου οι μαθητές θα επισκεφθούν την έδρα του Γεωπάρκου Σητείας και την έδρα του Γεωπάρκου Ψηλορείτη (Ανώγεια) αντίστοιχα, για να μελετήσουν τη συμβολή τους στη δημιουργία των ιδιαίτερων στοιχείων πολιτισμού και να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητά τους και τον τοπικό πολιτισμό.

Η προβολή και ανάδειξη των Γεωπάρκων Σητείας και Ψηλορείτη χρηματοδοτείται από το ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020.