Στα.. κάγκελα είναι για ακόμα μια φορά οι εκπαιδευτικοί, με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που είναι στα «σκαριά» και αφορά στην αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα κάνουν διευθυντές, σχολικοί σύμβουλοι αλλά και μαθητές.
Το τελευταίο αποτελεί μια πραγματική καινοτομία στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς δίνει και στους μαθητές (όπως έγινε στους φοιτητές στην αντίστοιχη διαδικασία αξιολόγησης των ΑΕΙ) τη δυνατότητα να παρέμβουν στην αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία τους.
Η αξιολόγηση δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά αντίθετα θα προβλέπονται και κίνητρα – μπόνους για όσους αριστεύουν τα οποία δεν αποκλείεται να είναι και οικονομικά.
Πριν την έναρξη της αξιολόγησης θα προηγηθούν ειδικά ενημερωτικά σεμινάρια στα σχολεία αλλά και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με βάση την οποία θα καθοριστούν και οι πρώτες εκθέσεις αξιολόγησης.
Αξιολόγηση για 180.000 εκπαιδευτικούς
Η αξιολόγηση αφορά 180.000 εκπαιδευτικούς (περίπου 20.000 μεταξύ τους τα στελέχη εκπαίδευσης), ενώ θα γίνεται και ετήσια καταγραφή επιδόσεων στα σχολεία και “φάκελοι” εκπαιδευτικών, με στόχο την επιβράβευση της προσπάθειάς τους και τη σκιαγράφηση δυνατοτήτων και αδυναμιών.
Η αξιολόγηση των στελεχών θα γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια (εμπειρία, τίτλοι σπουδών κ.ο.κ.) αλλά και με ποιοτικά κριτήρια.
Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες θα αξιολογούνται μεταξύ άλλων με κριτήρια:
Το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Διαπροσωπικές σχέσεις, παιδαγωγικό κλίμα στη σχολική τάξη, οργάνωση της τάξης.
Τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και προετοιμασία της διδασκαλίας. Αντίληψη των δυνατοτήτων και αναγκών των μαθητών και διαμόρφωση του σχεδιασμού της διδασκαλίας, διδακτικοί στόχοι, διδακτικές επιλογές, διεξαγωγή της διδασκαλίας και αξιολόγηση των μαθητών.
Την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια. Τυπικές υποχρεώσεις, συμμετοχή στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και στην αυτοαξιολόγησή της, επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού.
Την επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη. Τυπικά προσόντα και επιστημονική ανάπτυξη.
Γιατί αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί
Ο διευθυντής του 48ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, κ. Νίκος Μεντζίνης, αναφέρει πως οι διαρροές για το νομοσχέδιο στόχο έχουν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Παρόλο που η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας απέτυχε φέτος, παρά τις πιέσεις του Υπουργείο, απείχε το 98% των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.
Ο κ. Μεντζίνης αναφέρει πως αν δει κανείς τι έχει βγει προς τα έξω, φαίνεται πως η αξιολόγηση θα είναι εξωτερική, εκτός σχολικής κοινότητας, και έχει στόχο να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία. Είναι λογικό, όμως, το κάθε σχολείο να είναι διαφορετικό, ανάλογα του πού βρίσκεται, δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει ένα σχολείο στην Κηφισιά και ένα μονοθέσιο στις εσχατιές της χώρας.
«Ως κλάδος δεν θα αποδεχτούμε την αξιολόγηση, θα αγωνιστούμε για να μην περάσει, έχουμε εμπειρία από προηγούμενες προσπάθειες να περάσουν μία τιμωρητική αξιολόγηση, είχαμε και τη βοήθεια της κοινωνίας», αναφέρει.
Ο πρώην αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης, κ. Γιάννης Αστρινάκης, αναφέρει πως είναι μια συζήτηση που κρατά δεκαετίες και κάθε κόμμα προχωρά στην δική του αξιολόγηση. Από όσα έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται πως δεν προωθείται η εκπαιδευτική διαδικασία, δεν γίνονται, όπως θα έπρεπε, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, τον τρόπο λειτουργίας της κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, τον τρόπο εξέτασης.
«Ξεκινάμε από την κορυφή χωρίς να έχουν προηγηθεί τα βήματα που χρειάζονται. Είναι ένα αποσπασματικό κομμάτι, βλέπουμε και στο κυβερνών κόμμα διάσταση απόψεων», σχολιάζει.ί πως αν περάσει με αυτό τον τρόπο, δεν πρόκειται κανείς να βγει κερδισμένος.