Τους τελειόφοιτους, επί πτυχίω φοιτητές τους υποδέχονται πλέον τα Πανεπιστήμια της χώρας. Κλείνουν τους υπολογιστές τους όσοι κάνουν κλινική ή πρακτική άσκηση ή πρέπει να παραδώσουν πτυχιακή εργασία.
Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την εξεταστική, το Υπουργείο ενδέχεται να πετάξει ξανά το μπαλάκι στο κάθε Τμήμα ξεχωριστά. Ωστόσο, τόσο το Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο προτιμούν η εξεταστική να γίνει εξ αποστάσεως, όπως, εξάλλου, έχει γίνει και ολόκληρο το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Υπενθυμίζεται πως, μετά από εισήγηση των ειδικών, γίνεται εξ αποστάσεως ή διά ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα ΑΕΙ, ανάλογα με τη σχετική απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών.
Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα για διενέργεια με φυσική παρουσία πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου έτους των προγραμμάτων σπουδών Α’ κύκλου στις Πολυτεχνικές Σχολές/Τμήματα, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.
Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κοροναϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο σχολαστικός καθαρισμός των κλινεπιφανειών, ο αερισμός των χώρων κλπ.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γιώργος Κοντάκης, αναφέρει πως το Ίδρυμα ούτως ή άλλως την δεδομένη στιγμή δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει στην διά ζώσης διδασκαλία, δεδομένων των συνθηκών. Θέση του Π.Κ. είναι και η εξεταστική να γίνει εξ αποστάσεως, όμως, είναι κάτι που το κάθε Τμήμα θα αποφασίσει ξεχωριστά, απλώς θεωρείται πιο συνετό να μην έρθουν στην Κρήτη τόσοι φοιτητές, κάτι που θα σημαίνει και επιπλέον έξοδα για τις οικογένειές τους.
Για όσες δραστηριότητες γίνονται ξανά δια ζώσης, αναφέρει πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ίσως τα Τμήματα αποφασίσουν να δώσουν κάποια παράταση. Θα γίνει, όμως, προσπάθεια οι όποιες απώλειες για τους φοιτητές να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένες.
Για τον αριθμό των εισακτέων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αναφέρει πως το Ίδρυμα θα δεχτεί τον ίδιο αριθμό φοιτητών σε σχέση με άλλες χρονιές. Όμως, κανείς δεν μπορεί να ξέρει σίγουρα αν θα μείνουν κενές θέσεις, υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που θα το επηρεάσουν αυτό. Τα Τμήματα, πάντως, με υψηλή ζήτηση αναμένεται να έχουν γεμάτα αμφιθέατρα.
Ο αριθμός των εισακτέων που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα δεν διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια, λέει ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, κ. Νίκος Κατσαράκης. Διαχρονικά, το Υπουργείο δίνει περισσότερες θέσεις από εκείνες που ζητάνε τα Ιδρύματα.
Φέτος, με την ΕΒΕ δεν γνωρίζει κανείς τι ακριβώς θα συμβεί τελικά τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται πως ένας σημαντικός αριθμός υποψηφίων θα μείνει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αν κανείς λάβει υπόψη του τα περσινά δεδομένα, μπορεί να προχωρήσει στην εκτίμηση πως το ΕΛΜΕΠΑ θα δεχτεί 500 λιγότερους φοιτητές, ένα 25% κάτω από ό,τι τις άλλες χρονιές.
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, που είναι και το πιο δημοφιλές, θα έχει ΕΒΕ 1,1, το Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού 0.9 ενώ τα υπόλοιπα Τμήματα όρισαν 0,8.
Για την εξεταστική, αναφέρει πως θα ήταν καλύτερο να γίνει εξ αποστάσεως, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν καν ενοικιάσει σπίτι στην Κρήτη, αφού όλο το εξάμηνο έγινε από έναν υπολογιστή. Συνεπώς, αν πρέπει να έρθουν στο νησί, θα τους δημιουργήσει ένα σημαντικό οικονομικό, και όχι μόνο, πρόβλημα.