Ο κ. Κατσαράκης και ο κ. Παυλίδης

Με το νέο έτος αναμένεται να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα οι φοιτητές των Πανεπιστημίων. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, τελικά, με τα σχολεία, στο θέμα των ΑΕΙ υπάρχει η εξής ειδοποιός διαφορά, οι φοιτητές είναι διασκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και αν κληθούν να δώσουν το «παρών» στα Τμήματά τους, αυτό θα σημαίνει έντονη κινητικότητα.

Σημειώνεται πως αυτή τη φορά, η κυβέρνηση δεν αποφάσισε να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες, ωστόσο πολλοί φοιτητές της Κρήτης επέλεξαν το δρόμο της φυγής.

Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης,  κ. Μιχάλης Παυλίδης, αναφέρει στην «Π» πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία για το πότε θα ξεκινήσουν τα δια ζώσης ακαδημαϊκά μαθήματα. Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση, το Ίδρυμα φρόντισε να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες και η διαδικασία κυλάει ομαλά. Μάλιστα, διαδικτυακό «παρών» δίνουν περισσότεροι φοιτητές από ό,τι στα αμφιθέατρα.

Όσο αφορά στα διαδικτυακά μαθήματα, είχαν προχωρήσει σε ποσοστό 40% περίπου, ενώ την άνοιξη, στην πρώτη καραντίνα, είχαν φτάσει στο 60% της ύλης. Μέσω διαδικτύου, μπορεί να καλυφθεί ένα 10% με 20% των θεμάτων, το υπόλοιπο κομμάτι πρέπει να γίνει δια ζώσης και ίσως μεταφερθεί στο επόμενο εξάμηνο.

Τα θέματα που απασχολούν τα ΑΕΙ θα συζητηθούν στην ερχόμενη διαδικτυακή σύνοδο των πρυτάνεων που θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κ. Παυλίδης θεωρεί πως τα Πανεπιστήμια δε θα ανοίξουν πριν από τις γιορτές, γιατί οι φοιτητές θα πρέπει να μεταβούν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Κρήτη και μετά να φύγουν πάλι από το νησί την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Νίκος Κατσαράκης, αναφέρει πως το πότε θα ανοίξουν τα Ιδρύματα είναι θέμα των ειδικών. Ο ίδιος θεωρεί σκόπιμο να μην επιστρέψουν οι φοιτητές στην Κρήτη πριν από τις γιορτές μόνο για δύο ή τρεις βδομάδες.

Η τηλεκπαίδευση γίνεται σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς να λείπουν τα προβλήματα, όπως το γεγονός ότι ορισμένοι φοιτητές δεν έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό ή σύνδεση στο διαδίκτυο. Ακόμα, σημαντικό ζήτημα προκύπτει με την πρακτική άσκηση και τις διπλωματικές εργασίες που αναγκαστικά πηγαίνουν πίσω.

Σε ερώτηση της «Π» τι συνέβη με τους εστιακούς φοιτητές, όπου είχαν εντοπιστεί θετικά κρούσματα, απαντά πως όλοι οι άλλοι φοιτητές που υποβλήθηκαν σε τεστ ήταν αρνητικοί.