Καλή… άνοιξη αναμένεται να γίνουν οι διορισμοί των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που, εκτός απροόπτου, θα στελεχώσουν τα σχολεία της χώρας την επόμενη σχολική χρονιά.
Ένα κρίσιμο κομμάτι της εκπαίδευσης στηρίζεται με 4.500 άτομα που θα βρίσκονται στη θέση τους με το πρώτο κουδούνι και δε θα αναζητούνται ως τα Χριστούγεννα, στην καλύτερη περίπτωση!
Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε η κατανομή των πιστώσεων, 1.817 εκπαιδευτικοί θα είναι σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 1.642 στη δευτεροβάθμια ενώ 1.041 θέσεις δίνονται σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.
Στην πρωτοβάθμια, οι 1.524 είναι δάσκαλοι, οι 289 νηπιαγωγοί και τέσσερις είναι εκπαιδευτική φυσικής αγωγής.
Στη δευτεροβάθμια, μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στους φιλολόγους, που διορίζονται 554, οι μαθηματικοί είναι 358 , οι φυσικοί 73, χημικοί 31 και βιολόγοι 21.
Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν στην «Π» πως οι ανάγκες είναι περισσότερες και είναι κρίσιμο να προχωρήσουν και οι διορισμοί στη γενική αγωγή, προκειμένου να μπορούν τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς προβλήματα.
«Αδικηθήκαμε στην πρωτοβάθμια»
Ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, κ. Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης, αναφέρει πως οι εκπαιδευτικοί περίμεναν να δοθούν περισσότερες θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου κάθε χρόνο προσλαμβάνεται μεγάλος αριθμός αναπληρωτών.
«Αδικηθήκαμε από την κατανομή», σχολιάζει και προσθέτει πως περίμεναν περίπου 2.000 θέσεις.
Τα οργανικά κενά μονάχα στους δασκάλους, σε επίπεδο Ηρακλείου, είναι περίπου 45 ενώ ελάχιστες θέσεις δόθηκαν για νηπιαγωγούς.
Σημειώνει πως αναμένεται να ιδρυθούν τμήματα ένταξης, μία διαδικασία που δεν έχει ακόμα προχωρήσει και, φυσικά, θα δημιουργήσει νέες ανάγκες σε προσωπικό.
«Δεν καλύπτονται όλα τα κενά στη δευτεροβάθμια»
Ο αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου, κ. Μανώλης Πιταροκοίλης, αναφέρει πως η θέση της ΟΛΜΕ ήταν η κατανομή να γίνει με βάση τις προσλήψεις των αναπληρωτών των τελευταίων ετών.
Σημειώνει πως το Υπουργείο βασίστηκε στα λειτουργούντα τμήματα και όχι τα ιδρυθέντα, δηλαδή, υπάρχουν τμήματα ένταξης που είναι υπό ίδρυση αλλά δεν έχουν μέχρι στιγμής λειτουργήσει.
Προς το παρόν, δεν έχουμε εικόνα για το πόσοι εκπαιδευτικοί θα έρθουν στο Ηράκλειο. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 85, 53 είναι στα τμήματα ένταξης και 32 στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πανελλαδικά, εκτιμάται πως 400 περίπου οργανικές θέσεις ειδικής αγωγής στην δευτεροβάθμια θα μείνουν ακάλυπτες.
Σημειώνεται πως τα οργανικά κενά στα τμήματα ένταξης θα ήταν περισσότερα στον κλάδο ΠΕ04 εφόσον ο κόφτης για τις οργανικές θέσεις στον κλάδο Πε04 δεν ήταν οι 300 μαθητές ανά σχολείο αλλά οι 200 μαθητές όπως ζητούσε η ΟΛΜΕ, προκειμένου να δοθεί οργανική θέση στον κλάδο ΠΕ04.
Μεγάλος χαμένος στην κατανομή των οργανικών θέσεων ανά τμήμα ένταξης, θεωρούνται οι φιλόλογοι σε σχέση με τις ώρες που διδάσκουν σε κάθε τμήμα.