Μόλις τρία ευρώ κοστίζει για εκείνους το όνειρο του μόνιμου διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση. Η μη καταβολή ενός παράβολου, κάτι που οφείλεται σε τεχνικό λάθος της όλης διαδικασίας, μπορεί να αποτελέσει το λόγο που άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εργαστεί πάνω από δέκα χρόνια σε σχολεία της χώρας, θα μείνουν άνεργοι για τα επόμενα τρία χρόνια.
Πρόσφατα, αναρτήθηκαν από τον ΑΣΕΠ οι πίνακες για τις προσλήψεις στη Γενική Αγωγή για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και χιλιάδες άτομα είδαν με τρόμο ότι τα ονόματά τους δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς. Ανάλογο πρόβλημα είχε σημειωθεί και στους πίνακες με την Ειδική Αγωγή και μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί. Συνολικά, 4.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην γκιλοτίνα λόγω προβλήματος του συστήματος.
Την περασμένη Δευτέρα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» πραγματοποίησε συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλη Καρτσωνάκη, για τον κίνδυνο αποκλεισμού πολύ μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών από τους πίνακες.
Ο σύλλογος επεσήμανε τη σύγχυση που δημιουργήθηκε σχετικά με την έκδοση και κατάθεση του ηλεκτρονικού παράβολου των 3€, το οποίο απαιτείται για την συμμετοχή στην προκήρυξη. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών από τους πίνακες του ΑΣΕΠ.
«Εξάλλου δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπτωματικό το γεγονός του τεράστιου αριθμού των περιπτώσεων απόρριψης λόγω μη προσήκουσας καταβολής παραβόλου, 1834 απορριπτέοι, κάτι που δε μπορεί να αποδοθεί ούτε σε δόλο των υποψηφίων αλλά ούτε και σε αμέλεια αυτών.
Ζητήσαμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να παρέμβει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός συναδέλφου, καθώς εκπαιδευτικοί που υπηρετούν χρόνια το Δημόσιο Σχολείο κινδυνεύουν να μην έχουν το «δικαίωμα» να εργαστούν. Παράλληλα, ζητήσαμε από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης να στηρίξει θεσμικά τα αιτήματα των απορριφθέντων εκπαιδευτικών», τονίζει ο σύλλογος.
Την περασμένη Τρίτη, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» πραγματοποίησε συνάντηση με απορριφθέντες για να συζητήσει το θέμα μαζί τους.
Άνεργες εξαιτίας ενός παράβολου!
Η νηπιαγωγός, κ. Χρυσούλα Δοξαστάκη, αναφέρει στην «Π» πως υπήρξε πρόβλημα στη διαδικασία της πληρωμής του παράβολου με ηλεκτρονική τραπεζική συναλλαγή. Η ίδια μένει εκτός πινάκων και, κατά συνέπεια, εκτός δημόσιου σχολείου, με δέκα χρόνια προϋπηρεσίας στην πλάτη της. Όπως λέει, το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν εκπαιδευτικοί και στην ειδική αγωγή και ελάχιστοι δικαιώθηκαν.
Σημειώνει πως η καταβολή του παράβολου δεν αποτελεί κάποιο προσόν για τον διορισμό των εκπαιδευτικών. Τώρα, αναζητούν λύσεις σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων και τους βουλευτές προκειμένου το Υπουργείο να τακτοποιήσει το θέμα. Εξάλλου, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και μόνο.
Εργάστηκε τη φετινή χρονιά και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μείνει άνεργη για τα επόμενα χρόνια. Η νηπιαγωγός, κ. Ιωάννα Σωμαράκη, αναφέρει πως συνάδελφοί της εξαφανίστηκαν από τους πίνακες και δεν θα έχουν το δικαίωμα να εργαστούν εξαιτίας ενός λάθους του συστήματος.
Για την ειδική αγωγή, όπως λέει, από τους 1100 που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, οι 1040 δεν δικαιώθηκαν και φοβάται ότι θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό. Θεωρεί ότι αντίστοιχη εικόνα μπορεί να έχουμε και στους πίνακες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αναμένεται να βγουν τις επόμενες ημέρες. Δεν είναι, όπως τονίζει, δική τους αμέλεια, δεν είναι δυνατόν συνολικά 4.000 άτομα να έκαναν το ίδιο λάθος.
Απορεί πώς ο ΑΣΕΠ προχώρησε κανονικά τις αιτήσεις χωρίς να τους ειδοποιήσει ότι προέκυψε κάποιο πρόβλημα, όπως θα ήταν και λογικό να γίνει. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να λύσει το πρόβλημα, εκτός των άλλων, μένουν εκτός πινάκων εκπαιδευτικοί ΑμεΑ που χρόνια στηρίζουν το δημόσιο σχολείο.
Η κ. Ελευθερία Μερκουλίδη εργάζεται ως νηπιαγωγός τα τελευταία 13 χρόνια, έχει αφήσει τα παιδιά της, έχει δουλέψει μακριά από την οικογένειά της, σε νησί, και τώρα αποκλείεται από το φυσικό χώρο της δουλειάς της για τα επόμενα χρόνια.
Όπως λέει, ενώ το Υπουργείο προχώρησε σε ανακοινοποίηση στο ορθό λόγω δικού του λάθους, τώρα ανακοινώνει πως οι όποιες ενστάσεις θα εξεταστούν την ερχόμενη χρονιά. Τονίζει πως πρόκειται για εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, δεν είναι δυνατό να μη γνώριζαν πώς γίνεται η καταβολή του παράβολου. Ψάχνουν στις κινήσεις των λογαριασμών την απόδειξη πληρωμής και έχει εξαφανιστεί.
Το περασμένο διάστημα της καραντίνας, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στήριξαν γονείς και μαθητές και τώρα έρχεται η ανταμοιβή τους με τον αποκλεισμό από τους πίνακες.
Τόσα χρόνια, έχουν μάθει να απολύονται κάθε Ιούνιο και να προσλαμβάνονται κάθε Σεπτέμβριο, ζητάνε να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στους πίνακες, να μην τιναχθεί στον «αέρα» η προϋπηρεσία, ο αγώνας και ο κόπος τους. Το ΑΣΕΠ , όπως λέει, έχει στο παρελθόν δείξει ευελιξία και πρέπει να πράξει αναλόγως και τώρα.