Τα θρανία μένουν άδεια, οι καθηγητές προσπαθούν να προχωρήσουν στην παράδοση του μαθήματος, αλλά το ακροατήριο είναι απόν. Ένα περίπου μήνα πριν την πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, που θα γίνει την Παρασκευή 8 Ιουνίου, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου λείπουν από το σχολείο αφού επιλέγουν να μελετούν στο σπίτι τους ή να κάνουν επιπλέον μαθήματα σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα.
Πρόκειται για μία εικόνα αποκαρδιωτική για το δημόσιο σχολείο και παρά τις δεσμεύσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ότι αυτό θα αλλάξει, το σκηνικό παραμένει κάθε χρόνο το ίδιο.
«Από τις διακοπές του Πάσχα και μετά, λείπουν αρκετά παιδιά από το σχολείο. Πάντα αυτό το διάστημα, οι μαθητές κάνουν πολλές απουσίες», αναφέρει στην «Π» ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλεξάκης.
Όπως λέει, φέτος το σχολείο υλοποιεί πρόγραμμα προσομοιώσεων, οι υποψήφιοι διαγωνίζονται για να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες εξετάσεις, το πρόγραμμα ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα.
«Θέλουμε να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια στα παιδιά για τις πανελλήνιες», εξηγεί ο κ. Αλεξάκης.
Σε ερώτηση της «Π» αν ο νέος τρόπος υπολογισμού των απουσιών επηρεάζει αυτή την κατάσταση, απαντά πως η εικόνα με τα άδεια θρανία λίγο πριν τις πανελλαδικές δεν θα πάψει να υπάρχει αν δεν αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ.
«Φέτος, με την παράταση του σχολικού έτους, η εικόνα επαναλαμβάνεται, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Όμως, αυτές τις ημέρες οι απουσίες των μαθητών της Γ΄Λυκείου παραμένουν πρόβλημα», αναφέρει ο διευθυντής του Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού κ. Μανώλης Μηλάκης.
Όπως περιγράφει, το μήνα Μάιο, οι καλοί, κυρίως, μαθητές κρατούν τις απουσίες όλης της χρονιάς για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις.
«Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί μαθητές απουσιάζουν τις πρώτες ώρες, έρχονται στο σχολείο όταν ξεκινούν τα μαθήματα κατεύθυνσης. Αυτή η συμπεριφορά προκαλεί αντιπαράθεση, καθώς το σχολείο δεν είναι part time για να έρχονται κάποιες ώρες οι μαθητές και να φεύγουν. Υπάρχει αυτή η γκρίνια και φέτος, όμως, το φαινόμενο σημειώνει καθυστέρηση σε σχέση με άλλα χρόνια λόγω της παράτασης του σχολικού έτους», αναφέρει.
Σε ερώτηση πώς θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η εικόνα, απαντά πως «αυτό θα μπορούσε να γίνει αν άλλαζε το εξεταστικό σύστημα, αν το Λύκειο μπορούσε να αποδεσμευτεί από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Θα μπορούσαν οι εξετάσεις να γίνονταν τον Σεπτέμβριο και όχι τόσο κοντά στη λειτουργία του σχολείου.
Ίσως πρέπει να αλλάξει η δομή του Λυκείου, σήμερα παραμένει ένα εξεταστικό κέντρο, τα παιδιά έχουν στόχο τα μαθήματα που δίνουν πανελλήνιες και στην ουσία δεν προσφέρει δεξιότητες, η Γ΄Λυκείου είναι μία καθαρά προπαρασκευαστική τάξη για τις πανελλήνιες».