προσχολική αγωγή

Σε φτωχό συγγενή αναδεικνύεται ο Δήμος Ηρακλείου όσο αφορά στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Οι τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε σχολική στέγη καθιστούν αδύνατο το μέτρο να ισχύσει από την ερχόμενη σχολική χρονιά, όπως θα γίνει σε όλους τους υπόλοιπους δήμους, όχι μόνο της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου αλλά ολόκληρης της Κρήτης.

Δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση για τη διεύρυνση των δήμων που εντάσσονται από το σχολικό έτος 2019-2020 στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Σε επίπεδο Ηρακλείου, θα μπορούν να δέχονται από τη νέα χρονιά παιδιά από 4 χρονών τα νηπιαγωγεία στους Δήμους  Μαλεβιζίου, Αρχανών- Αστερουσίων και Χερσονήσου. Στην απόφαση εντάσσονται ακόμα οι Δήμοι Ιεράπετρας και Ρεθύμνου.

Η απόφαση προβλέπει την ένταξη στο μέτρο επιπλέον 114 δήμων, φέτος ήδη ισχύει σε 184 δήμους, συνεπώς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα εφαρμόζεται συνολικά σε 298 δήμους της χώρας. Εκτός του μέτρου μένουν μονάχα 37 δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ηρακλείου.

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Κώστας Θεοφάνους, αναφέρει στην «Π» ότι οι Δήμοι Μινώα Πεδιάδος, Γόρτυνας, Φαιστού και Βιάννου δέχονταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο προνήπια. Με δεδομένη την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου, το μόνο «αγκάθι» για το Ηράκλειο είναι ο Δήμος Ηρακλείου, κάτι που ήταν αναμενόμενο λόγω της τεράστιας έλλειψης που παρατηρείται σε νηπιαγωγεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, απαιτούνται περίπου 40 νέες αίθουσες για να μπορέσει ο Δήμος να δεχτεί τα παιδιά 4 χρονών στα νηπιαγωγεία του.

Αμφίβολο παραμένει αν το μέτρο θα εφαρμοστεί τα επόμενα δύο χρόνια, οπότε και λήγει η διορία που έχει θέσει το Υπουργείο.

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια δεν είχε μείνει κάποιο προνήπιο εκτός νηπιαγωγείου. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως η εγγραφή γινόταν σε κοντινό σχολείο από την πρώτη επιλογή των γονέων. Ωστόσο, πολλοί γονείς επέλεγαν ούτως ή άλλως τα παιδιά τους να γραφτούν σε κάποιο παιδικό σταθμό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠρωτοβάθμιαςΕκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, σχολιάζει πως θέση του κλάδου είναι η καθολική εφαρμογή του μέτρου. Με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον Δήμο Ηρακλείου, οι εκπαιδευτικοί πιέζουν τόσο την ηγεσία του Υπουργείου όσο και τους αρμόδιους στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες που απαιτούνται για να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης.

«Είμαστε ευτυχείς γιατί στους επτά από τους οχτώ Δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου θα εφαρμοστεί το μέτρο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να επεκταθεί και στον Δήμο Ηρακλείου, που έχει τον περισσότερο μαθητικό πληθυσμό και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις στη σχολική στέγη» σημειώνει.

Όπως λέει, πρέπει  από τη μία να βρεθούν ιδιωτικοί χώροι κατάλληλα διαμορφωμένοι για να στεγάσουν ένα νηπιαγωγείο και από την άλλη να ανεγερθούν κτήρια για να καλύψουν τις ανάγκες των προνηπίων και νηπίων του Ηρακλείου.