To Καπετανάκειο ήταν από τα σχολεία που τέλεσαν υπό κατάληψη
Παρά τις προσπάθειες των γονιών να επιστρέψουν τα παιδιά στις τάξεις, χθες το Καπετανάκειο ήταν από τα σχολεία που τέλεσαν υπό κατάληψη

Να ξεχάσουν για λίγο τον μαυροπίνακα και να θυμηθούν ξανά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση καλούνται από την ερχόμενη Δευτέρα οι καθηγητές των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη. Αν και το Υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι η τηλεκπαίδευση θα ξεκινούσε την περασμένη Πέμπτη, αυτό δεν κατέστη εφικτό ούτε χθες.

Σε σχολεία του Ηρακλείου που έμειναν χθες κλειστά, έγιναν προσπάθειες συντονισμού μεταξύ των καθηγητών αλλά και των μαθητών για να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που επιβάλει η υπουργός, κ. Νίκη Κεραμέως από την ερχόμενη βδομάδα, αν χρειαστεί.

Οι τεχνικές δυσκολίες είναι αρκετές, σε ένα βαθμό όλοι έχουν εξοικείωση με την ψηφιακή τάξη, αφού κάτι ανάλογο είχε γίνει και την περίοδο της καραντίνας.

Ωστόσο, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, όπως το τι θα γίνει για όσους μαθητές αλλά και καθηγητές δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι ή πρόσβαση στο διαδίκτυο ή το σύστημα “πέσει”, όπως έγινε τις προηγούμενες ημέρες με γνωστό πάροχο. Ακόμα, πώς θα διασφαλίζουν το ποιοι είναι οι καταληψίες που υποτίθεται ότι θα αποκλείονται από το ψηφιακό μάθημα και θα παίρνουν απουσίες.

Σημειώνεται πως χθες τέλεσαν υπό κατάληψη έντεκα από τα εκατό σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Έμειναν κλειστά τα 1ο, 5ο, 6ο, 10ο, 11ο Λύκεια Ηρακλείου, το Λύκειο Μελεσών, τα 1ο, 5ο Γυμνάσια Ηρακλείου, τα Γυμνάσια Μελεσών και Μαλίων καθώς και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ηρακλείου, όπου το λουκέτο μπήκε από τους γονείς λόγω των κτηριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σχολείο.

Ήδη από τις προηγούμενες βδομάδες, καθηγητές και γονείς προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά να επιστρέψουν στα θρανία και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους με σχολεία ανοιχτά. Ακόμα, για άλλη μια χρονιά δε λείπουν οι καταγγελίες για υποκινούμενες καταλήψεις και για αποφάσεις που λαμβάνονται από μια μικρή μερίδα μαθητών.

Αντιδρά η ΟΛΜΕ

Για “άθλια επιχείρηση επιβολής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη” κάνει λόγο η ΟΛΜΕ, σχετικά με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη.

“Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, μνημείο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς”, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η ΟΛΜΕ.

Χαρακτηρίζει “δίκαια” τα αιτήματα των μαθητών για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων και επικρίνει το Υπουργείο ότι “επιχειρεί να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Διδασκόντων σε ένα ιδιότυπο μηχανισμό “lock-out”, σε όργανα καταστολής των μαθητών”.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η “απειλή απουσίας” προς τους μαθητές που δε συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση προκαλεί “ντροπή και θυμό”, καθώς, όπως αναφέρει, ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι προβλέπεται “όλως παρανόμως, ο αποκλεισμός από την τηλεκπαίδευση και άρα υποχρεωτική απουσία όσων μαθητών συνεχίσουν να αγωνίζονται”.

“Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων, αντί να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών επιλέγουν τον απαράδεκτο δρόμο των απειλών, των εκφοβισμών και της τρομοκρατίας”, τονίζει η ΟΛΜΕ και καλεί τους εκπαιδευτικους να μην υλοποιήσουν “τις αντιδημοκρατικές εντολές” του Υπουργείου Παιδείας.

“Είναι απαράδεκτος ο εκβιασμός σε συναδέλφους να κάνουν μαθήματα σε κλειστά σχολεία. Να αποκλείονται και να τιμωρούνται μαθητές επειδή αγωνίζονται”, καταλήγει η ΟΛΜΕ.

Σημειώνεται πως η ομοσπονδία των καθηγητών είχε κηρύξει για χθες τρίωρη στάση εργασίας και καλούσε τις τοπικές ΕΛΜΕ να λάβουν αποφάσεις για επιπλέον τρίωρη κινητοποίηση. Ανάλογα θα πράξουν και την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ενώ η ΟΛΜΕ ζητά από την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει άμεσα απεργία-αποχή από την ΥΑ 131451/ΓΔ4 και κάθε διαδικασία τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία.

Πάντως, η ΔΑΚΕ καθηγητών διαχωρίζει τη θέση της.  Θέση παίρνει η ΚΕΔΕ

Την αντίθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στις καταλήψεις των σχολείων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι «είναι ζήτημα Δημοκρατίας και λογικής να ανοίξουν όλα τα σχολεία».

«Μας βρίσκει αντίθετους γιατί κανέναν δεν ωφελεί το κλειστό δημόσιο σχολείο. Τα κλειστά σχολεία εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση κι αναπαραγάγουν ανισότητες σε βάρος των παιδιών που είναι λιγότερο ευνοημένα, μορφωτικά και οικονομικά. Στερούν ευκαιρίες και μεγαλώνουν το μορφωτικό χάσμα», ανέφερε, σε δήλωσή του, ο κ. Παπαστεργίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι «οι δήμοι, σε όλη τη χώρα, δώσαμε “αγώνα δρόμου”, ώστε να καταφέρουμε από την πλευρά μας να είναι όλα έτοιμα, προκειμένου να ανοίξουν στην ώρα τους τα σχολεία μας, σε συνθήκες ασφάλειας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας». «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν, πράγματι, προβλήματα. Η Αυτοδιοίκηση τα γνωρίζει από “πρώτο χέρι”, αφού είμαστε εμείς που δίνουμε καθημερινά έναν δύσκολο αγώνα για να διασφαλίσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στα παιδιά των τοπικών μας κοινωνιών τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στη γνώση σε σύγχρονες κι ασφαλείς υποδομές», πρόσθεσε.

«Τα προβλήματα αυτά δεν δημιουργήθηκαν σήμερα, ούτε μπορούν να λυθούν μέσα σε λίγες μέρες. Και σίγουρα δεν θα επιλυθούν με τις καταλήψεις, ούτε μπορούν οι καταλήψεις να αποτελούν ευκαιρία μικροκομματικής αντιπαράθεσης κι εκμετάλλευσης, σε βάρος των παιδιών και της γνώσης», κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.