εξετάσεις πανελλήνιες

Δεν έκρυβαν εκπλήξεις χθες τα δύο ιδιαίτερα κρίσιμα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και των Μαθηματικών που, σε πολλές περιπτώσεις, κρίνουν την πορεία των βάσεων.

Οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων συνεχίζονται αύριο, Τετάρτη, με τα μαθήματα της Ιστορίας (ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών), της Φυσικής (ο.π. θετικών σπουδών) και της ανάπτυξης εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον (ο.π. σπουδών οικονομίας και πληροφορικής).

Χωρίς δυσκολίες τα Αρχαία

Η πανελλήνια ένωση φιλολόγων αναφέρει πως «η επιλογή του προς μετάφραση αδίδακτου κειμένου από τη Ρητορική του Αριστοτέλους προϋποθέτει – για την απόδοση σε δόκιμο νεοελληνικό λόγο– εξοικείωση με την ορολογία αυτού του ιδιαίτερα απαιτητικού θεωρητικού κειμένου».

Η ομάδα φιλολόγων του Ιδιαίτερον κ.κ. Αντώνης Φοδελιανάκης, Κάλλια Καραταράκη, Βιβή Τανιμανίδου, Εύα Κουρή και Ιφιγένεια Γκερούση
Η ομάδα φιλολόγων του “Ιδιαίτερον”

Η ομάδα φιλολόγων του Ιδιαίτερον κ.κ. Αντώνης Φοδελιανάκης, Κάλλια Καραταράκη, Βιβή Τανιμανίδου, Εύα Κουρή και Ιφιγένεια Γκερούση αναφέρουν πως οι μαθητές της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών εξετάστηκαν χθες στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Αναφορικά με την εξέταση του διδαγμένου κειμένου, η επιτροπή επέλεξε την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και συγκεκριμένα ένα απόσπασμα από τη 12η ενότητα και ολόκληρη τη 13η, ενώ, αναφορικά με τη εξέταση του αδίδακτου, επελέγη ένα απόσπασμα από τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη.

Τα ερμηνευτικά ερωτήματα του διδαγμένου κειμένου μπορούν να θεωρηθούν βατά, χωρίς ασάφειες ή δυσκολίες και ήταν από αυτά που πολλάκις επισημαίνονται στη διδασκαλία ως σημαντικά. Η ερώτηση της εισαγωγής ζητούσε επιλογή σωστής απάντησης ανάμεσα σε τρεις, χωρίς να λανθάνει κάποια «παγίδα». Η λεξιλογική ερώτηση μπορεί, επίσης, να θεωρηθεί βατή.

«Το αδίδακτο κείμενο, σε μεταφραστικό επίπεδο παρουσίαζε κάποιες ιδιαιτερότητες, τις οποίες, ωστόσο, εύκολα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο καλά προετοιμασμένος μαθητής. Τόσο οι ασκήσεις γραμματικής, όσο και αυτές του συντακτικού, δεν παρουσίαζαν κάποιες εκπλήξεις, καθώς αποτελούν σταθερό αντικείμενο διδασκαλίας και εξάσκησης της προπαρασκευής των υποψηφίων», σημειώνουν.

Η φιλόλογος στο Φροντιστήριο “ΙΣΤΩΡ” κ. Μαρία Ορφανού  - Γεωργοπούλου

Η φιλόλογος στο Φροντιστήριο “ΙΣΤΩΡ” κ. Μαρία Ορφανού – Γεωργοπούλου αναφέρει πως τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών Προσανατολισμού στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2018 κρίνονται ως ποιοτικά και αναμενόμενα βάσει της διδακτέας σχολικής ύλης.

Πιο συγκεκριμένα, το Διδαγμένο Κείμενο επιλέχθηκε από τις ενότητες 12 και 13 του “Πλάτωνος Πολιτεία 519 c – 520 a”, ενώ οι ερμηνευτικές παρατηρήσεις Α, Β1, Β2 θεωρούνται αναμενόμενες και σχετικά εύκολες για τον μέσο μαθητή.

Ως προς το σκέλος των Ερωτήσεων Εισαγωγής, επανήλθε ο τρόπος εξέτασης με τη μορφή “Σωστού – Λάθους”. Οι ερωτήσεις αυτές διευκολύνουν τους διαβασμένους μαθητές να απαντήσουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Επιπρόσθετα, η λεξιλογική παρατήρηση Β4.α. δεν παρουσιάζει κάποια δυσκολία, ενώ στην ίδια κατηγορία η ερώτηση Β.4.β. χρήζει προσοχής, εφόσον ζητείται από τους μαθητές η οργάνωση μιας περιόδου λόγου, χρησιμοποιώντας λέξεις από το Διδαγμένο Κείμενο.

Το Αδίδακτο Κείμενο προέρχεται από τον Αριστοτέλη, “Ρητορική”, Α’ 1-2 (έκδ. του R. Kassel) και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, παρά το γεγονός ότι επεξηγούνται στους μαθητές ορισμένες άγνωστες λέξεις.

Επιπλέον, οι γραμματικές παρατηρήσεις Γ2.α και Γ2.β. θεωρούνται βατές και αναμενόμενες. Εξάλλου, ως προς τις συντακτικές παρατηρήσεις, το ερώτημα Γ3.α θεωρείται βατό, ενώ το Γ3.β. απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Τέλος, το ερώτημα Γ3.γ. είναι σχετικά εύκολο για τον επαρκώς  διαβασμένο μαθητή.

Κλιμακούμενης δυσκολίας τα Μαθηματικά

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία αναφέρει πως «καλύπτεται μεγάλο μέρος της ύλης όχι όμως, στο απαραίτητο εύρος. Υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία. Οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγούμενων τάξεων.

Τα θέματα χαρακτηρίζονται παρόμοιας δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά».

Ο διευθυντής του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», κ. Γιώργος Μανδαλάκης

Ο διευθυντής Ε.Ο. Ορίζοντες κ. Γιώργος Μανδαλάκης αναφέρει πως τα θέματα των Μαθηματικών ήταν ευκολότερα των περσινών.

Πιστεύουμε ότι το ποσοστό των μαθητών που θα είναι κάτω από τη βάση θα είναι μικρότερο του προηγούμενου χρόνου.

Ίσως αυτός να ήταν και  ο στόχος της επιτροπής θεμάτων.

«Όπως και την προηγούμενη χρονιά,  τα θέματα δεν κάλυπταν όλη την  ύλη.

Κάποια ερωτήματα απευθύνονταν σε πάρα πολύ καλά διαβασμένους υποψήφιους που είχαν εμπεδώσει σε βάθος την ύλη τους.

Ευχόμαστε στους μαθητές καλή συνέχεια», αναφέρει.

Η μαθηματικός από το Φροντιστήριο Ολοκλήρωση»  κ. Αμαλία Νινιράκη

Η μαθηματικός από το Φροντιστήριο «Ολοκλήρωση» κ. Αμαλία Νινιράκη, αναφέρει πως τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού ήταν απαιτητικά και  δεν κάλυψαν όλη την ύλη.

Εντούτοις, συγκριτικά με τα θέματα της προηγούμενης χρονιάς, μπορούν να χαρακτηριστούν σε γενικές γραμμές ευκολότερα.

Ειδικότερα το  πρώτο θέμα ήταν από τη θεωρία  του βιβλίου και δεν παρουσίαζε καμιά δυσκολία.

Το δεύτερο θέμα ήταν σχετικά εύκολο και αναμενόμενο, ενώ το τρίτο θέμα απαιτούσε γεωμετρικές γνώσεις προηγούμενων ετών με διαβαθμισμένη δυσκολία.

«Ωστόσο το τέταρτο θέμα ήταν αρκετά δύσκολο και απευθυνόταν σε καλά διαβασμένους μαθητές με κριτική σκέψη», σημειώνει.