Πώς μπορεί κανείς να κερδίσει το ενδιαφέρον των μαθητών όταν δεν τους έχει μπροστά του, αλλά βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού τους κι εκείνος πίσω από την οθόνη της τηλεόρασης;
Η εκπαιδευτική τηλεόραση μπήκε και πάλι στη ζωή των μικρών μαθητών που κάθε πρωί παίρνουν θέση στον καναπέ και ετοιμάζονται για ένα διαφορετικό μάθημα.
Ο διδάσκων από τη Σητεία και ερευνητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιάννης Καραγιαννάκης, κατάφερε να κατακτήσει μικρούς, αλλά και μεγάλους την περασμένη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Ανέλαβε να παραδώσει Μαθηματικά για τις τάξεις Β΄ ως ΣΤ΄, το βίντεο που παρουσίασε είχε τίτλο “νοερές πράξεις Α (πρόσθεση & αφαίρεση)”.
Προκειμένου να εξηγήσει στους μαθητές πώς να κάνουν με το μυαλό τους απλές πράξεις, όπως το να βρίσκουν ζευγαράκια του 10, χρησιμοποίησε μία τράπουλα, γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Πολλοί συνάδελφοί του, αλλά και γονείς τού έβγαλαν το καπέλο, γιατί κατόρθωσε να ξεφύγει από τα στερεότυπα και να κάνει το μάθημα ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Υπήρχαν, όμως, και κάποιοι που δε συμφώνησαν με τη συγκεκριμένη μέθοδο διδασκαλίας.
Ο ίδιος αναφέρει στην “Π” πως το συγκεκριμένο βίντεο είχε προβληθεί και την άνοιξη, ενώ είναι διαθέσιμο και ψηφιακά, εξάλλου έχει πολλή ανταπόκριση και το είχαν δει χιλιάδες θεατές.
Τότε δεν είχε υπάρξει καμία αρνητική αντίδραση και είναι απορίας άξιο πώς έγινε κάτι τέτοιο τώρα.
Όταν έκλεισαν τα σχολεία, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής τον κάλεσε να βοηθήσει στην προσπάθεια που ξεκινούσε τότε και εκείνος ανταποκρίθηκε, μάλιστα, αφιλοκερδώς.
Ήθελε να προσφέρει ό,τι μπορούσε για τους μαθητές, όμως, αν τώρα του ζητούσαν ξανά κάτι ανάλογο θα το σκεφτόταν πριν πει το “ναι”.
Εκείνος ήθελε να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από ό,τι συμβαίνει σε μία κανονική αίθουσα διδασκαλίας και θα ήθελε να είναι ανάλογα διαμορφωμένα τα βίντεο που θα προβάλλονται, με συγκεκριμένο πλαίσιο, στόχευση και φιλοσοφία.
Εκείνο που είχε στο μυαλό του είναι πώς θα πρέπει να απευθυνθεί σε παιδιά που είναι κλεισμένα στο σπίτι τους, που δεν μπορούν να του μιλήσουν, μονάχα ακούν. Πρόκειται για χιλιάδες παιδιά, όλα διαφορετικά μεταξύ τους και εκείνος δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο είναι το μαθητικό τους επίπεδο, τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν ή τι χαρίσματα έχουν.
Το κάθε παιδί μπορεί να έχει στο πλευρό του τους γονείς του και είναι καλό να μπορεί να χρησιμοποιήσει κάτι που διαθέτει κάθε σπίτι, όπως είναι μία τράπουλα.
Ο κ. Καραγιαννάκης κλήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά να δείξει πώς μπορούν να κάνουν πράξεις με το μυαλό τους, κάτι που για να διδαχθεί χρειάζονται χρόνια. Δεν είναι δυνατόν στην εκπαιδευτική τηλεόραση να μιλήσει για ευκλείδεια διαίρεση. Χρησιμοποίησε πειράματα και μεθόδους που βρίσκονται στη βιβλιογραφία καθώς και σε δικά του βιβλία που είναι στα ελληνικά.
Ο καθηγητής από την τηλεόραση δεν μπορεί να ελέγξει αν ένα παιδί έχει καταλάβει το μάθημα, αν έχει κάνει μία άσκηση, καλείται να προχωρήσει σε οπτικές αναπαραστάσεις, να ζητήσει από τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν ό,τι έχουν κοντά τους. Όπως λέει, τα μαθηματικά είναι παντού, σε μία τράπουλα, στα σκαλοπάτια του σπιτιού μας.
Πλούσιο βιογραφικό
Ο κ. Καραγιαννάκης είναι διδάσκων και ερευνητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συνεργάζεται και διδάσκει σε πολλά Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στα μαθηματικά ενώ το διδακτορικό του και οι μεταδιδακτορικές του σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη των αριθμητικών γνωστικών δεξιοτήτων.
Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη διερεύνηση των γνωστικών δεξιοτήτων που εμπλέκονται στη μάθηση των Μαθηματικών και στην ανάπτυξη διαφοροποιημένων στρατηγικών μάθησης των Μαθηματικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε διεθνή ερευνητικά περιοδικά και σε πλήθος διεθνών συνεδρίων ως κεντρικός ομιλητής. Έχει γράψει βιβλία για μαθητές και εκπαιδευτικούς αναφορικά με τη διδασκαλία και μάθηση των μαθηματικών.
Η δουλειά του έχει μεταφραστεί σε πολλές Ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διεθνές επίπεδο. Είναι συντονιστής της ακαδημαϊκής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Μαθησιακές Δυσκολίες και επιστημονικός υπεύθυνος του MathPro Education.