πανελλαδικές εξετάσεις

Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες κύλησε η χθεσινή, τελευταία ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων. Η Βιολογία είχε την τιμητική της, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν τόσο στο μάθημα Θετικών Σπουδών, όπου τα θέματα κρίνονται βατά, και στο Γενικής Παιδείας, όπου οι καθηγητές κάνουν λόγο για θέματα εύκολα που χρειάζονταν, όμως, πολύ χρόνο για την απάντησή τους.

Η «μάχη» των εξετάσεων συνεχίζεται σήμερα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που διαγωνίζονται στα εξής μαθήματα: Ναυτικές Μηχανές/ Μηχανές Πλοίου ΙΙ (ν.4473), Υγιεινή, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, Ηλεκτρικές Μηχανές και Ψηφιακά Συστήματα.

Χωρίς παγίδες η Βιολογία Προσανατολισμού

Ο βιολόγος, κ. Λευτέρης Πινάκης, από το φροντιστήριο Θετικό, αναφέρει πως τα θέματα Βιολογίας προσανατολισμού χαρακτηρίζονται από διαβαθμισμένη δυσκολία, όμως οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν με επάρκεια.

Συγκεκριμένα, τα πρώτα δύο θέματα δεν εμφανίζουν μεγάλη δυσκολία εξετάζοντας παράλληλα την κατανόηση της ύλης. Τα δύο τελευταία θέματα είναι ασκήσεις που περιλαμβάνουν ένα σχετικά μεγάλο εύρος της διδακτέας ύλης. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στις εκφωνήσεις των θεμάτων (όπως στα υποερωτήματα Γ3 και Δ4), καθώς υπάρχουν λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για την ορθή επίλυση των ασκήσεων.

Συνολικά, τα θέματα μπορούν να χαρακτηριστούν πιο βατά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, συνεχίζουν όμως να ευνοούν τους μαθητές που έχουν κατανοήσει τους βιολογικούς μηχανισμούς σε βάθος και μπορούν να εφαρμόσουν τη θεωρία σε πλήθος διαφορετικού τύπου ασκήσεων.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί, ότι συνολικά η προσπάθεια αφορά μαθητές με υψηλούς στόχους, χαρακτήρα και αποτελεσματικότητα που επιτυγχάνονται μόνο με σοβαρή και προγραμματισμένη προετοιμασία σε όλο το Λύκειο.

Η βιολόγος, Δρ. Καλλιρρόη Βουδούρη, από το φροντιστήριο Καινοτόμος Μάθηση, αναφέρει πως τα θέματα στη Βιολογία θετικών σπουδών χαρακτηρίζονται βατά. Παρά το υψηλό επίπεδο των τελευταίων ετών, το φετινό διαγώνισμα δεν έκρυβε ιδιαίτερες παγίδες για τους εξεταζόμενους. Ωστόσο, τα θέματα απαιτούσαν καλή προετοιμασία και κατανόηση. Μαθητές με κριτική ικανότητα και συνδυαστική σκέψη βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση, αναφορικά με την επίλυση των θεμάτων.

Αναλυτικότερα, στο θέμα Α ζητήθηκε με έξυπνο τρόπο η θεωρία, μοντέλο που ακολουθήθηκε και στο θέμα Β, όπου η θεωρία εξετάστηκε με αντιστοιχίσεις, σχήματα και ένα αμιγώς θεωρητικό ερώτημα. Το θέμα Γ χαρακτηρίζεται το πιο απαιτητικό θέμα του διαγωνίσματος. Ιδίως, το Γ3 χρειαζόταν βαθιά κατανόηση της λειτουργίας του οπερονίου της λακτόζης και της διαδικασίας του μετασχηματισμού. Το θέμα Δ, δεν εκπλήσσει στην εξέταση της κληρονομικότητας, ενώ συνδυάζεται με το κεφάλαιο του ανασυνδυασμένου DNA.

Στα θετικά συνυπολογίζεται η προσέγγιση του μαθήματος στο σωστό, για τη φύση του, πλαίσιο. Πρόκειται, για ένα θετικό μάθημα, που απαιτεί γερά θεμελιωμένο θεωρητικό υπόβαθρο.

Βατά αλλά πολλά στη Βιολογία Γενικής

Ο βιολόγος, MSc, Χρήστος Σπυρόπουλος, από το φροντιστήριο «Λογάριθμος», αναφέρει πως τα θέματα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας στο σύνολό τους κρίνονται εύκολα αν και είναι μεγάλης έκτασης. Καλύπτουν  μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης, με έμφαση στο 1ο και στο 2ο κεφάλαιο.

Δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε συνδυαστικού τύπου ερωτήματα ή ερωτήσεις κρίσεως. Θεωρούνται εύκολα και προσβάσιμα, ακόμη και για μαθητές μέτριας προετοιμασίας, καθώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαβαθμίσεις στη δυσκολία των θεμάτων.

Επίσης, είναι προσαρμοσμένα στα παιδιά της θεωρητικής κατεύθυνσης αφού απουσίαζαν οι μαθηματικοί υπολογισμοί που υπήρχαν στο περσινό θέμα των τροφικών επιπέδων. Έτσι δίνουν τη δυνατότητα σε πολύ μεγάλο ποσοστό υποψηφίων να προσεγγίσει άριστες βαθμολογίες. Η διατύπωση των θεμάτων είναι σαφής, χωρίς να απαιτεί περαιτέρω διευκρινίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα Θέματα Α και Β, τα οποία αφορούν στον έλεγχο του υποψηφίου σχετικά με την κατάκτηση των βασικών γνώσεων της θεωρίας και την κατανόηση βασικών ορισμών, βιολογικών διαδικασιών και φαινομένων, κρίνονται πολύ εύκολα και αναμενόμενα.

Το Θέμα Γ αναφέρεται στο 2ο κεφάλαιο. Τα υποερωτήματα Γ1, Γ2 και Γ3, αν και απαιτούν εκτενή ανάλυση, δε θεωρούνται δύσκολα και ο προετοιμασμένος υποψήφιος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην επίλυσή τους.

Το Θέμα Δ αναφέρεται στο 1ο κεφάλαιο. Τα διαγράμματα ανοσοβιολογικής απόκρισης στα υποερωτήματα Δ1 και Δ2 κρίνονται εύκολα, όπως επίσης και το υποερώτημα Δ3 το οποίο αφορά αποκλειστικά θεωρία.

Ο κ. Ευθύμης Ανδρώνης, από το φροντιστήριο Ολοκλήρωση, αναφέρει ότι τα θέματα στη Βιολογία Προσανατολισμού θεωρούνται βατά χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Για άλλη μια χρονιά δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην κατανόηση της ύλης και την κριτική ικανότητα των υποψηφίων και όχι στη στείρα απομνημόνευση.

Δεν υπήρχαν ασάφειες στις διατυπώσεις και οι καλά προετοιμασμένοι και προσεκτικοί υποψήφιοι αναμένεται να έχουν γράψει υψηλούς βαθμούς. Το θέμα Γ ήταν καλά δομημένο με καλή κάλυψη της ύλης. Το θέμα Δ ήταν επίσης καλά διατυπωμένο και το Δ4 ιδίως απαιτούσε προσοχή και καλή κρίση.

Τα θέματα της Βιολογίας Γενικής ήταν πολλά σε ποσότητα αλλά χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στις διατυπώσεις. Απαιτούσαν χρόνο αλλά ήταν σαφή και δεν έκρυβαν παγίδες. Αναμένονται υψηλές βαθμολογίες από τους καλά προετοιμασμένους υποψηφίους.