Εξετάσεις: Πόσες ώρες πρέπει να διαβάζεις καθημερινά για να έχεις επιτυχία

Εάν σπουδάζετε για ένα πανεπιστημιακό πτυχίο ή παρακολουθείτε ένα μάθημα για να ενημερωθείτε στον κόσμο της εργασίας και παρατηρείτε ότι περνάτε πολύ λίγο τις εξετάσεις σας ή αποτυγχάνετε σε αυτές, το πρόβλημα είναι προφανές: Δεν αφιερώνετε αρκετές ώρες στη μελέτη για να πάρετε καλούς βαθμούς στις εξετάσεις.

Ωστόσο, η εξεύρεση της λύσης, δηλαδή η εύρεση των σωστών ωρών μελέτης, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάντε το τεστ. Ρωτήστε 5 άτομα που βρίσκονται κοντά σας σχετικά με αυτό. Σίγουρα υπάρχει εκείνος που απομνημονεύει τα πάντα γρήγορα και ανακεφαλαιώνει το μάθημα μόνο το προηγούμενο βράδυ (επιτρέπεται να τον μισείτε σιωπηλά), εκείνος που ξοδεύει χρόνο για να κάνει περιλήψεις στα μαθήματα, εκείνος που κλείνεται στον εαυτό του για να διαβάσει τα Σαββατοκύριακα…

Υπάρχει μια πιο αντικειμενική και αξιόπιστη απάντηση; Τα καλά νέα: ναι. Κακά νέα: αν δεν σας αρέσει το διάβασμα, θα μισήσετε να το μάθετε.

Πόσες ώρες την ημέρα και την εβδομάδα πρέπει να μελετάτε για να περάσετε με επιτυχία μια εξέταση;

Ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Robert A. Hatch, προβληματίζεται σχετικά με αυτό σε ένα δοκίμιο με τίτλο «Πώς να μελετάτε».

Για να δώσει τον ακριβή αριθμό, ο Hatch χρησιμοποιεί τις οδηγίες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα: «Οι φοιτητές αναμένεται να αφιερώνουν τουλάχιστον τρεις ώρες μελέτης για κάθε ώρα μαθήματος.

«Τα μαθηματικά είναι απλά», εξηγεί. «Αν έχετε ένα μάθημα 3 ωρών την εβδομάδα, θα πρέπει να αφιερώνετε τουλάχιστον 12 ώρες την εβδομάδα. Συν τοις άλλοις, πρέπει να ξοδέψετε επιπλέον χρόνο για εξετάσεις και επιπλέον εργασίες.

Από αυτό, ο Hatch συμπεραίνει ότι οι φοιτητές που ασχολούνται σοβαρά με την καριέρα τους μελετούν μεταξύ 50-60 ωρών την εβδομάδα, δηλαδή μεταξύ 7 και 8,5 ωρών μελέτης την ημέρα.

Σοκαριστήκατε από την απάντηση; Ο Hatch προσθέτει ότι θα πρέπει να μελετάτε περισσότερες ώρες την ημέρα. «Οι έξυπνοι φοιτητές θα γνωρίζουν ότι θα πρέπει να μελετούν περισσότερο, επειδή θα προβλέπουν ότι θα δυσκολεύονται να κατανοήσουν ορισμένες πτυχές των θεμάτων.

Ακόμα κι έτσι, αυτός ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα γνωρίζει ότι για μερικούς ανθρώπους η μελέτη πάνω από 8,5 ώρες την ημέρα μπορεί να είναι δύσκολη. Ως αποτέλεσμα, συνιστά τουλάχιστον 4-5 ώρες την ημέρα συνεχούς μελέτης. Μπορείτε να κάνετε μικρά διαλείμματα για να ξεκουραστείτε, αλλά μην κάνετε καμία δραστηριότητα ενδιάμεσα.

Η πύλη ExamQA, η οποία ειδικεύεται στην παροχή βοηθημάτων μελέτης, προσφέρει πιο συγκεκριμένες συστάσεις ανάλογα με την ώρα της ημέρας:

  • Κατά τη διάρκεια των σχολικών ημερών, ιδίως όταν έχει ξεκινήσει το πανεπιστημιακό έτος: 4-5 ώρες την ημέρα.
  • Σαββατοκύριακα (Σάββατο και Κυριακή): 6 ώρες την ημέρα
  • Διακοπές: 5-6 ώρες την ημέρα
  • Καθώς πλησιάζουν οι εξετάσεις: 6-7 ώρες την ημέρα