Βρίσκονται μία «ανάσα» πριν από τη μάχη που, ανεξάρτητα από τι πιστεύουν, δε θα καθορίσει το υπόλοιπο της ζωής τους. Ψυχραιμία και όχι άγχος αποτελούν βασικά «κλειδιά» για την επιτυχία ενός υποψήφιου των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως αναφέρουν στην «Π» φροντιστηριούχοι του Ηρακλείου.
Υπενθυμίζεται πως η έναρξη των εξετάσεων θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 6 Ιουνίου, για τα ΕΠΑΛ, και την Παρασκευή 7 του μήνα για τα Γενικά Λύκεια.
Οδηγίες προς ναυτιλομένους
Ο διευθυντής του Ε.Ο. ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, κ. Γιώργος Μανδαλάκης, αναφέρει πως σε λίγες μέρες ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Οι μαθητές ήδη βρίσκονται σε εγρήγορση αφού πέρασαν τη διαδικασία των ενδοσχολικών εξετάσεων.
«Τα παιδιά δεν πρέπει να αφήνουν το άγχος να τα καταβάλλει αλλά με καθαρό μυαλό και ψυχραιμία να διανύσουν το μονοπάτι που θα τα οδηγήσει στην επιτυχία», τονίζει.
Όπως λέει, θα πρέπει αυτές τις τελευταίες μέρες να κάνουν συστηματικές επαναλήψεις, να προσπαθήσουν να έχουν καλή ψυχολογία, να τρέφονται σωστά και να ξεκουράζονται επαρκώς ώστε να εξασφαλίσουν ενέργεια και αντοχή για την υλοποίηση των στόχων τους. Πολύ σημαντικό είναι οι μαθητές πριν αρχίσουν να απαντούν στα ερωτήματα να διαβάζουν πολύ καλά την εκφώνηση.
Καλό θα είναι την περίοδο αυτή οι γονείς να μην αλλάξουν τις συνήθειες που επικρατούν στο σπίτι, και να μην αγχώνουν με τον τρόπο τους τα παιδιά.
«Ας μη ξεχνούν οι υποψήφιοι ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια μάχη (ίσως η ευκολότερη) από τις πολλές της ζωής τους.
Η έκβαση αυτής της μάχης δεν πρέπει να ταυτίζεται με την αξία του ατόμου.
Καλή τύχη σε όλα τα παιδιά», αναφέρει ο κ. Μανδαλάκης.
Μερικές συμβουλές πριν τις πανελλαδικές δίνει ο διευθυντής του φροντιστηρίου Ορόσημο, κ. Μανόλης Καζαντζάκης.
«Το άγχος των εξετάσεων αν δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί, ας γίνει όμως διαχειρίσιμο. Στόχος το καθαρό μυαλό και η καλύτερη δυνατόν σωματική υγεία τις ημέρες των εξετάσεων», αναφέρει και τονίζει τα εξής
«Προσέχουμε λοιπόν:
- Τουλάχιστον 7 ώρες ύπνο την ημέρα.
- Τρώμε κανονικά όπως κάθε μέρα προσέχοντας το βραδινό γεύμα, να είναι ελαφρύ. Δεν χρειάζονται κανενός είδους τονωτικά ή χημικά.
- Όσον αφορά το διάβασμα χρειάζεται μια προγραμματισμένη επανάληψη, χωρίς ν΄ ασχολούμαστε με δύσκολες και καινούργιες ασκήσεις. Τα θέματα εξάλλου των τελευταίων ετών στηρίζονται σε βασικές έννοιες του συνόλου της ύλης.
- Η ηρεμία στο σπίτι και η αποφυγή εντάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή ψυχολογία των παιδιών στην εξέταση.
- Την ημέρα των εξετάσεων κρατάτε μαζί σας απαραίτητα 2 στυλό, μολύβι, γόμα, χάρακα, ρολόι, την ταυτότητα υποψηφίου και νερό ή χυμό (όχι κινητό).
- Όταν φτάσουν τα θέματα ξεκινάτε πάντα από αυτά που γνωρίζετε καλύτερα. Κάθε ζητούμενο, θα πρέπει να το διαβάζετε με προσοχή. Οι ασκήσεις να διαβάζονται πάντα μία φορά ολόκληρες γιατί μερικές φορές κάποια δεδομένα δίνονται στο τέλος.
- Σίγουρα οι πανελλαδικές δεν είναι η κρισιμότερη στιγμή στη ζωή σας. Ευκαιρίες θα υπάρξουν κι άλλες, είτε μέσω πανελλαδικών, είτε πέρα απ’ αυτές. Δεν οφείλετε ν’ αποδείξετε σε κανέναν τίποτα ούτε να ευχαριστήσετε κάποιους, πέρα από τον εαυτό σας. Εξ΄ άλλου … μια μάχη είναι μόνο! Και θα έχει πολλές η όμορφη ζωή σας!!»
Ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης, από τον Φροντιστηριακό Όμιλο ΕΝΑ, αναφέρει πως οι Πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και οι υποψήφιοι σε αυτές καλούνται για μία ακόμα χρονιά να αποδειχθούν ικανοί να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των θεμάτων και με αυτόν τον τρόπο να διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, της οποίας άλλωστε ο χάρτης έχει αλλάξει με την προσθήκη νέων τμημάτων και την αναβάθμιση πολλών τεχνολογικών ιδρυμάτων σε ανάλογα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Όπως κάθε χρόνο σε αντίστοιχες εξεταστικές περιόδους, οι αντιδράσεις των μαθητών ποικίλλουν γιατί οι υποψήφιοι φτάνοντας στο τέλος της τριετούς προετοιμασίας τους συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Αποτέλεσμα της όψιμης αυτής αντίληψης είναι το άγχος που μεταφράζεται ακόμα και με ψυχοσωματικά συμπτώματα, η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους και το αίσθημα της ματαίωσης που βιώνουν μπροστά στον φόβο μίας ενδεχόμενης αποτυχίας.
«Ως εκπαιδευτικοί εμείς με πολυετή εμπειρία οφείλουμε να καταστείλουμε τις ανησυχίες αυτές και να καλλιεργήσουμε την αυτοεκτίμηση των μαθητών δίνοντας απλές και πρακτικές συμβουλές. Αρχικά λοιπόν οι εξεταζόμενοι οφείλουν να οργανώσουν σωστά την επανάληψη της ύλης τους με ορθή κατανομή του χρόνου τους εξίσου σε όλα τα μαθήματα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο εκπαιδευτικό υλικό του Υπουργείου Παιδείας και των σχολικών εγχειριδίων», αναφέρει.
Παράλληλα, οι μαθητές δεν πρέπει να θεωρούν ορισμένα θέματα λιγότερο ή περισσότερο πιθανά σε σχέση με άλλα. Όλη η ύλη είναι εξεταστέα και κατ’ επέκταση οτιδήποτε μπορεί να ζητηθεί. Οι υποψήφιοι επίσης πρέπει να προσέχουν τις απαντήσεις τους προκειμένου να είναι στοχευμένες, χωρίς πλατειασμούς και επαρκώς τεκμηριωμένες.
Οι πλεονασμοί και οι αοριστίες είναι δείγμα ακρισίας και αποτέλεσμα γνωστικής ανασφάλειας. Προσοχή ακόμα δίνουμε και στη σωστή αρίθμηση των απαντήσεων, στη σαφή διάκριση των υποερωτημάτων και στον επιβεβλημένο τελικό έλεγχο του γραπτού.
Καταληκτικά πρέπει να δώσουμε έμφαση στον ρόλο της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος που θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των υποψηφίων. Οι γονείς έχουν χρέος να μειώσουν το άγχος των παιδιών και να διασφαλίσουν συνθήκες ηρεμίας και υγιούς διαβίωσης στο σπίτι. Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και οι μαθητές σίγουρα έχουν ανάγκη πρωτίστως την ειλικρινή στήριξη των γονιών τους.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να τονίσουμε ότι η σωστή προετοιμασία και η κατάλληλη καθοδήγηση οδηγούν νομοτελειακά στην επιτυχία!