εξ αποστάσεως διδασκαλία

‘Το Υπουργείο θα λάβει στα χέρια του ένα νούμερο που θα ξεπερνάει Το ΑΕΠ της χώρας”. Με αυτό τον τρόπο σχολίαζε χθες στέλεχος της εκπαίδευσης στην “Π”, την εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας προς όλες τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας προκειμένου να καταγραφεί πόσες οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Δηλαδή, ζητάει να μάθει πόσοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τάμπλετ χρειάζονται για να έχουν όλοι οι μαθητές ισότιμη συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία που αναγκαστικά ακολουθείται την τρέχουσα περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά.

Παρά το γεγονός ότι είναι μία πολύ καλή κίνηση από πλευράς Υπουργείου, υπάρχουν πολλά ψεγάδια. Αρχικά, τα χρονικά όρια που τίθενται είναι πολύ στενά. Η εγκύκλιος κυκλοφόρησε το βράδυ της Τρίτης, κάποιοι εκπαιδευτικοί έστελναν μηνύματα στους γονείς μεταμεσονύχτιες ώρες για να τους ενημερώσουν.

Η προθεσμία που δόθηκε στις διευθύνσεις για να στείλουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία είναι ως σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Χθες, υπήρξε τεράστια προσπάθεια από τα σχολεία για να φτάσει η είδηση στα αυτιά όσων ενδιαφέρονται και πάλι πολλοί ανησυχούν ότι δεν θα προλάβουν να καταρτίσουν λίστες που θα είναι σωστές.

Παράλληλα, εκφράζεται ο φόβος, και λογικό είναι, πως κάποιοι γονείς, ανεξάρτητα αν έχουν υπολογιστή ή και την οικονομκή δυνατότητα να προμηθευτούν μία συσκευή για τα παιδιά τους, θα δηλώσουν στενότητα, προκειμένου να αποκτήσουν ακόμα μία δωρεάν.

Είναι, βέβαια, γεγονός ότι δεδομένων των συνθηκών, αφού πολλές οικογένειες έχουν δύο και τρεις μαθητές αλλά και γονείς που εργάζονται από το σπίτι και χρειάζονται τους διαθέσιμους υπολογιστές, όσες συσκευές και να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα σπίτια δεν είναι αρκετές.

Σημειώνεται πως πολλοί γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί είχαν τονίσει πως υπάρχει αυτή η έλλειψη που δεν επιτρέπει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση να λειτουργήσει σωστά.

Οι γονείς δίνουν προτεραιότητα στα μεγαλύτερα παιδιά, ειδικά αν είναι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα, ορισμένες περιοχές και της Κρήτης, δεν έχουν ικανοποιητική κάλυψη, δεν έχουν, δηλαδή, τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ανάλογα προβλήματα υπήρχαν σε χωριό του Δήμου Φαιστού, όπου υπήρξε παρέμβαση από πλευράς δημοτικής αρχής για να λυθεί το θέμα.

Ακόμα, οι διευθυντές των σχολείων μπαίνουν σε μία δύσκολη θέση, καλούνται να δώσουν τα στοιχεία, όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις ξέρουν ότι οι γονείς μπορούν να αποκτήσουν έναν υπολογιστή. Δεν θέλουν, ωστόσο, να λάβουν εκείνοι την απόφαση ποια οικογένεια θα πάρει μία συσκευή και ποια όχι. Αναρωτιούνται, όταν με το καλό έρθει στα χέρια τους ο εξοπλισμός από το Υπουργείο, πώς θα καταφέρουν να τον μοιράσουν αξιοκρατικά;

Η λογική του Υπουργείου είναι πως οι συσκευές θα δοθούν στις οικογένειες για όσο διαρκέσει η καραντίνα. Σε δεύτερο χρόνο, ο εξοπλισμός που έχει μοιραστεί θα παραμείνει στα σχολεία για μελλοντική χρήση.

Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, δηλαδή, το Υπουργείο καλείται να συντονιστεί με τη σημερινή ψηφιακή εποχή, να κάνει βήματα που δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν αν θα τα καταφέρει. Το εύχονται, πάντως…