ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

Στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα λένε ιστορίες για το πώς κατάφεραν να επιβιώσουν από μία πανδημία και παράλληλα να κόψουν το νήμα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μετά από μία δύσκολη χρονιά, ένα lock down, πολύ άγχος, διάβασμα και λίγο προσωπικό χρόνο, χθες είδαν ότι οι κόποι τους δικαιώθηκαν. Σήμερα πια είναι φοιτητές και κάνουν όνειρα για τα επόμενα χρόνια που αναμένεται να είναι μαγικά…

Των Κατερίνα Μυλωνά, Αναστασία Ερμείδου, Γιάννη Χατζησυμεών

Αισθάνεται πολύ ικανοποιημένη, αφού κατάφερε να περάσει στην πρώτη της επιλογή, τη Νομική Αθηνών, και θεωρεί πως οι κόποι της απέδωσαν καρπούς. Ο λόγος για τη Μυρσίνη Δημητρακοπούλου, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου.

Θεωρεί πως η Νομική είναι ένα Τμήμα που προσφέρει πολλές επιλογές και είναι πολύ ενδιαφέρον. Τα κατάφερε με πρόγραμμα, δεν άφηνε κενά για την επόμενη μέρα. Ο κοροναϊός τη δυσκόλεψε καθώς άλλαξε το πρόγραμμά της, δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί το χρόνο της, όμως, στο τέλος όλα πήγαν καλά.

Στα χνάρια του πατέρα του, ωτορινολαρυγγολόγου στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου και πρώην βουλευτή, Γιάννη, βαδίζει ο Γιώργος Σκουλάς, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος περνά στην Ιατρική Κρήτης.

Ο ίδιος αναφέρει πως «η φετινή χρόνια ήταν δύσκολη και απαιτητική. Ως υποψήφιος που έλαβε μέρος δεύτερη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις οφείλω να αναγνωρίσω την πίεση και το ψυχικό βάρος που χαρακτηρίζει αυτήν τη διαδικασία.

Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στη μεθοδική δουλειά, την εργατικότητα και σε μεγάλο βαθμό στην ψυχραιμία. Με αυτά τα στοιχεία και με σκληρή δουλειά και υπομονή ο κάθε υποψήφιος μπορεί να επιτύχει τον στόχο του».

Πρώτη στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Ηράκλειο περνάει η Βάσια Πιτικάκη, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου. Ο πατέρας της διδάσκει στο ίδιο Τμήμα και η ίδια ενδιαφέρεται πολύ για τη συγκεκριμένη επιστήμη.

Όπως αναφέρει, ήταν μία δύσκολη χρονιά, ψυχοφθόρα, λόγω της πανδημίας αποκόπηκε για ένα διάστημα από το σχολείο και τους φίλους της. Είχε μεγάλη βοήθεια από την οικογένειά της, οι γονείς της, έγιναν και καθηγητές της ενώ θέλει να ευχαριστήσει τους εκπαιδευτικούς, κ.κ.  Φλουρή και Πινακουλάκη.

Η Κλειώ Κοκολάκη, από το Λύκειο Αγίας Βαρβάρας, περνάει στην πρώτη της επιλογή, τη Νομική Αθηνών, και, όπως είναι φυσικό, πλέει σε πελάγη ευτυχίας! Στη Νομική ενδιαφέρεται για τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Με τον ιό είχε ευκαιρία για επιπλέον διάβασμα, ενώ παρακολουθούσε και εξ αποστάσεως μαθήματα.

Στην Οδοντιατρική Αθηνών είναι πλέον φοιτήτρια η Άσπα Μαθιουδάκη, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου. Η ίδια αναφέρει πως «ήταν μια δύσκολη χρονιά, με πολλές θυσίες, στερήθηκα εξόδους με φίλους, αλλά νομίζω πως άξιζε τον κόπο». Η καραντίνα τής έδωσε περισσότερο χρόνο και για να διαβάσει αλλά και ευκαιρία να ξεκουραστεί.

Η έρευνα είναι το μεγάλο πάθος του Ζαχαρία Ξυδάκη, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος περνάει στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Όπως λέει, διάβαζε πολύ, λόγω πανδημίας ωφελήθηκε καθώς είχε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί, ιδιαίτερα προς το τέλος αυτής της διαδρομής, οπότε και ο χρόνος είναι απαραίτητος.

Στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο πέρασε η Μαριλένα Νηστικάκη, από το  Λύκειο Επισκοπής. Την ενδιαφέρει η συγκεκριμένη επιστήμη, ο τρόπος σκέψης που επικρατεί, θεωρεί ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Οι τελευταίοι μήνες ήταν αρκετά δύσκολοι, ιδιαίτερα την περίοδο της καραντίνας, δεν κατάφερνε να τηρήσει το πρόγραμμά της, έμενε όλη μέρα στο σπίτι, ωστόσο τα κατάφερε με πολλή συγκέντρωση. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν η οικογένεια και κάποιοι φίλοι της που ενίσχυσαν την ψυχολογία της.

Στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο πέρασε η Δέσποινα Παλιούρα, από το  8ο Λύκειο Ηρακλείου.

«Μου αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους , από μικρή με ενδιέφερε το συγκεκριμένο αντικείμενο, διάβαζα πολλά βιβλία σχετικά με αυτό» αναφέρει.

Είχε πρόγραμμα από την αρχή της χρονιάς, σε ένα μπλοκάκι σημείωνε τι να διαβάζει και είχε ένα μπούσουλα, όπως λέει, δε χρειάζεται υπερβολική κούραση. Η καραντίνα την πήγε λίγο πίσω, για ένα διάστημα τα παράτησε καθώς δεν ήξερε καν αν θα δώσει εξετάσεις.

Ανάμεσα σε διάφορα Τμήματα διάλεξε η Εβελίνα Σακκαδάκη, από το Λύκειο Αρχανών, μεταξύ της Φιλολογίας, της Ιστορίας Αρχαιολογίας και της Νομικής. Τελικά την κέρδισε η Νομική Θεσσαλονίκης που ήταν και η πρώτη της επιλογή. Δεν περίμενε ότι θα πάει τόσο καλά, διάβαζε αρκετά, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια και ανταμείφθηκε. Λόγω κοροναϊού, θεωρεί πως όλοι βγήκαν εκτός  προγράμματος, έμειναν τόσο καιρό μέσα στο σπίτι, όμως, ήταν και μια ευκαιρία να ξεκουραστούν λίγο. Θέλει να ευχαριστήσει τους καθηγητές της και όσα της πρόσφεραν.

Οικονομικές σπουδές θέλει να ακολουθήσει ο Παναγιώτης Καπετανάκης, από το

3ο Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος ήταν ανάμεσα στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και στο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τελικά διάλεξε το δεύτερο, πέρασε στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ήταν αρκετά ψύχραιμος, όμως, η όλη διαδικασία τον κούρασε, ειδικά λόγω καραντίνας, δεν έβλεπε τους φίλους του, η κατάσταση ήταν λίγο βάρβαρη, ακόμα και μετά από λίγη ώρα διαβάσματος άρχιζε να πονάει το κεφάλι του, αισθανόταν σα να κοιτάζει μία κενή σελίδα.

Δεν μπορούσε να φροντίζει τον εαυτό του, δεν έτρωγε σωστά, δεν γυμναζόταν, δεν έκανε τα χόμπι του που είναι μουσικά όργανα και τραγούδι. Ευτυχώς τα αποτελέσματα άξιζαν όλο αυτόν τον κόπο.

Στη Νομική Αθήνας πρόκειται να φοιτήσει η Χρυσοβαλάντη Παρασκευή Φραντζεσκάκη, από το Λύκειο Αρχανών. Θεωρεί ότι ταιριάζει με την προσωπικότητά της, πρόκειται, όπως λέει, για μια επιστήμη που προσφέρει πολύπλευρές γνώσεις, από μικρή την είχε επιλέξει, αν και δεν είναι κανείς στον κύκλο της δικηγόρος.

Η φετινή χρονιά ήταν περίεργη, όχι τόσο δύσκολη, λόγω και της πανδημίας, τρόμαξαν με το άγνωστο, δεν ήξεραν καν αν θα δώσουν εξετάσεις. Θεωρεί, όμως, πως τα θέματα δεν ήταν δύσκολα για όποιον είχε διαβάσει.

Η Ειρήνη Μοσχόβου, από το Λύκειο Αρχανών, κατάφερε να επιτύχει τον στόχο της και να περάσει στην Νομική Αθηνών. Θεωρεί πως ο νόμος είναι η βάση της κοινωνίας, διαμορφώνει το μυαλό σου, προσφέρει σταθερότητα, συγκρότηση και ορθολογισμό, χαρακτηριστικά που της ταιριάζουν.

Η χρονιά ήταν δύσκολη για όλους, χρειαζόταν ψυχραιμία, ψυχικές δυνάμεις, το άγχος λόγω πανδημίας αυξήθηκε, δεν ήταν εύκολο να διαχειριστούν το χρόνο τους, επειδή ήταν κλειστό και το σχολείο. Η συνέπεια και το πάθος παίζουν ρόλο, πρέπει να ξέρεις τι θέλεις και να είσαι εργατικός.

Τα μαθηματικά τα αγαπούσε πάντα, έχει πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ενώ είχε και επιπλέον μόρια στις πανελλαδικές λόγω των βραβείων που έχει κατακτήσει. Ωστόσο, κατάφερε να διακριθεί και στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο λόγος για το Μίνω Μαργαρίτη, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος πέρασε στο Τμήμα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Λόγω πανδημίας, είχε περισσότερο χρόνο για διάβασμα ενώ έκαναν πολλά μαθήματα εξ αποστάσεως με τους καθηγητές του σχολείου.

Χαρούμενη για την επίτευξη του στόχου της είναι η Ελένη Τζαγκαράκη, από το Λύκειο Αρχανών, που πρόκειται να φοιτήσει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Την ενδιαφέρουν τα μαθήματα που έχει το Τμήμα. Δυσκολεύτηκε τη φετινή χρονιά, προσπάθησε να συνδυάσει το διάβασμα με τις βόλτες για να έχει ισορροπία. Ο κοροναϊός τη διευκόλυνε καθώς είχε χρόνο για να ξεκουραστεί.

Η Κατερίνα Μαυρογιάννη, από το 6ο Λύκειο Ηρακλείου, ήθελε να σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία, ήταν η επιλογή της από το Γυμνάσιο και την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αρχαιολογία. Κατάφερε να περάσει πρώτη στο Τμήμα της Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ρεθύμνου, με θυσίες και πολλή δουλειά, διάβασμα και καλή ψυχολογία. Ήξερε τι ήθελε και προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό.

Ο Λευτέρης Ανυφαντάκης, από το 6ο Λύκειο Ηρακλείου, ενδιαφερόταν για τα σώματα ασφαλείας και κατάφερε να περάσει σε πολύ καλή σειρά στη σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, εξάλλου ο πατέρας του είναι αστυνομικός. Τον ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος κλάδος και θεωρεί πως αντανακλά τις αξίες του και προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση. Είχε οργάνωση, πρόγραμμα, δεν στερήθηκε κάτι, είχε μειωμένο, βέβαια, ελεύθερο χρόνο.

Η Θεανώ Κλάδη, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, χαρούμενη για την επιτυχία της στις Πανελλαδικές εξετάσεις πέρασε στην πρώτη της επιλογή που ήταν η Νομική Αθηνών. Ήταν, όπως λέει, μία δύσκολη χρονιά, ο κοροναϊός δε βοήθησε την όλη κατάσταση, είχε πολλή πίεση, ακόμα και κλάμα. Προσπαθούσε να βγαίνει λίγο έξω με τις παρέες της για να ηρεμεί από το διάβασμα.

Η Ευαγγελία Ρωμανού, από το Παγκρήτιο, πέρασε στην Νομική Αθηνών, ένα Τμήμα που χαρακτηρίζει «πολυεργαλείο» καθώς ανοίγει πολλούς δρόμους. Ο ιός την ωφέλησε, είχε επιπλέον χρόνο για επαναλήψεις, ήταν καλά προετοιμασμένη και από τις προηγούμενες χρονιές, δεν άφηνε κενά. Τη στήριξαν η οικογένειά της, το σχολείο και το φροντιστήριο, είχε καλή ψυχολογία και συγκέντρωση.

Στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα συνεχίσει τις σπουδές του στη μουσική ο Μιχάλης Κοτζάς από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου. Παρά τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς, δεν το έβαλε κάτω, προσπάθησε για δεύτερη φορά και όπως μας δήλωσε «ό,τι και αν γινόταν δεν θα τα παρατούσε». Οι βάσεις της μουσικής του παιδείας τέθηκαν στο Ωδείο των Χρωμάτων και το όργανο στο οποίο εξετάστηκε και πέτυχε την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο ήταν η κρητική λύρα.

Στη Νομική Αθηνών κατάφερε να εισαχθεί  η Γιούλη Επιτροπάκη, από το 6ο Λύκειο Ηρακλείου. Ήταν μία δύσκολη χρονιά, είχε πολύ διάβασμα, στερήθηκε εξόδους με τους φίλους της. Δεν είχε τόσο άγχος, αλλά θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τήρησε πιστά το πρόγραμμά της.

Ο Ευάγγελος Γωνιωτάκης, από το Παγκρήτιο, κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του που ήταν η Ιατρική Σχολή Ηρακλείου. Ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα δηλώνει ότι

«Διάλεξα την Ιατρική διότι είναι μια μεγάλη επιστήμη που έχει μέλλον, ιδιαίτερα

μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης. Ως μαθητής, με ενδιέφεραν περισσότερο οι θετικές επιστήμες και κυρίως η βιολογία, μέσα από την οποία έμαθα αρκετές γνώσεις που με οδήγησαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Με ενδιαφέρει κυρίως η έρευνα.ª

Ο Γιώργος Κανακαράκης, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, πέρασε στο Τμήμα της φυσικοθεραπείας στο Αιγάλεω. Τα κατάφερε με πολύ διάβασμα, με βοήθεια από τους καθηγητές του, με πίστη, είχε άγχος αλλά πάντα πίστευε ότι θα αποδώσουν καρπούς οι κόποι του.`

 

ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΝΗΜΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Νίκησαν τον κοροναϊό και πέτυχαν τον στόχο τους

Στην πρώτη της επιλογή, στο Γεωπονικό του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, περνά η Κατερίνα Οικονόμου, από το 5ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου. Ο πατέρας της διατηρεί γεωπονικό κατάστημα και θεωρεί πως οι σπουδές της θα της παρέχουν τα εφόδια που χρειάζεται για να ακολουθήσει τα χνάρια του.

Δεν θεωρεί πως η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, μάλιστα, η πανδημία της πρόσφερε περισσότερο χρόνο για να διαβάσει. Συνέχισε τις αγαπημένες της δραστηριότητες, η προετοιμασία της για τις εξετάσεις δεν της στέρησε κάτι. Αισθάνεται χαρούμενη και πολύ ευτυχισμένη γιατί πέτυχε το στόχο της.

Στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών περνάει η Ελίνα Μακρυγιωργάκη, από το Μουσικό σχολείο Ηρακλείου. Πολύ απλά, αναφέρει πως «επέλεξα το συγκεκριμένο Τμήμα γιατί ήξερα ότι αν δεν ασχοληθώ με τη μουσική θα ήμουν δυστυχισμένη». Παράλληλα, παρακολουθούσε μαθήματα στο Ωδείο των Χρωμάτων και, εκτός των άλλων, τη βοήθησε πολύ ο καθηγητής της, κ. Μάνος Παναγιωτάκης, ο οποίος και την παρότρυνε να συνεχίσει με μουσικές σπουδές. Όπως λέει, πέρασε μια δύσκολη χρονιά, ιδιαίτερα λόγω της καραντίνας.

Στο Τμήμα Ψυχολογίας στη Θεσσαλονίκη περνάει ο Γιώργος- Μάριος Καλομοίρης, από το 11ο Λύκειο Ηρακλείου. Θέλει, μέσω των σπουδών του, να αναπτύξει την προσωπικότητά του, θεωρεί ότι έχει κλίση στον συγκεκριμένο κλάδο και η επιλογή του δεν είχε να κάνει τόσο με τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει. Στην προετοιμασία του, είχε πρόγραμμα, δεν έκανε υπερβολές, όταν κουραζόταν και έβλεπε ότι δεν αποδίδει τότε έκανε ένα διάλειμμα.

Στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο περνάει ο Μάνος Κονταράκης, από το  Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου. Την χρονιά που πέρασε κατάφερε να συνδυάσει διάβασμα και ξεκούραση ενώ είχε σωστό πρόγραμμα . «Ο κοροναϊός με επιβάρυνε, διότι έχασα την επαφή με το σχολείο και τους φίλους μου, δεν ήταν τόσο εύκολη η κατάσταση», αναφέρει.

Τρίτος στη Σχολή Ικάρων-Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας περνάει ο Αντώνης Αγγελιδάκης, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου. Δεν στερήθηκε πράγματα, η προετοιμασία ξεκίνησε στην Α΄Λυκείου και έμεινε προσηλωμένος στο στόχο του. Η φετινή χρονιά δεν ήταν τόσο πιεστική όσο περίμενε, έβγαινε με τους φίλους του ενώ δεν άφησε πίσω τις ασχολίες του, μέχρι ενός σημείου.

Κάθε λόγο να αισθάνεται χαρούμενη έχει η Χριστιάνα Κολιακουδάκη, από το 4ο Λύκειο, η οποία περνάει πέμπτη στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Όπως λέει, την τελευταία χρονιά χρειάστηκε να διαβάσει πολύ, να στερηθεί εξόδους, η καραντίνα δεν την ωφέλησε, αντίθετα έκανε κακό στην ψυχολογία της.

Στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο ΑΠΘ και, μάλιστα δεύτερος, περνά ο  Κωνσταντίνος Κατσούλης , από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου. «Μαθητεύοντας με πάθος για πολλά  χρόνια στο πιάνο και το φλάουτο, επέλεξα τη Σχολή για να διευρύνω τις γνώσεις και ικανότητες μου σε ένα τομέα που τόσο αγαπώ. Παράλληλα με την προετοιμασία για τα ειδικά μαθήματα και τα μαθήματα πιάνου, το σχολικό διάβασμα ήταν συστηματικό, ουδέποτε όμως υπερβολικό», αναφέρει και τονίζει πως «το ταξίδι στη γνώση τώρα ξεκινά!».

 

Διαβάστε επίσης σχετικά: