ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Σε ένα κομβικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό κέντρο που αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας εξελίσσεται το ΤΕΙ Κρήτης που ενδυναμώνει τα υπάρχοντα τμήματά του, ιδρύει νέα, υλοποιεί διετή προγράμματα σπουδών με σημαντικά, ιδιαίτερα για την Κρήτη, αντικείμενα και αποκτά ερευνητικό κέντρο και αγροδιατροφικό πάρκο.

Το όνομα του τρίτου Πανεπιστημίου θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος θα βρίσκεται στο Ηράκλειο τις επόμενες βδομάδες. Ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης».

Χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για την ένταξη του ΤΕΙ Κρήτης στον πανεπιστημιακό χώρο. Θα ακολουθήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ αναμένεται να πάρει τη μορφή νόμου τον επόμενο μήνα. Το στοίχημα είναι τα 12 από τα 15 τμήματα του νέου Πανεπιστημίου να εντάσσονται στο φετινό μηχανογραφικό.

Το τελευταίο διάστημα, οι περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Λασιθίου βρίσκονταν σε αναβρασμό και οι τοπικοί φορείς πίεζαν προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να πάρουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο Ίδρυμα.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, το Ρέθυμνο παραμένει με τα σημερινά δεδομένα ενώ το Λασίθι ενισχύεται σημαντικά. Άνθρωποι του ΤΕΙ Κρήτης έλεγαν στην «Π» ότι το Ρέθυμνο δεν είναι δυνατό να ενδυναμωθεί αφού έχει την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης και πολλά από τα τμήματά του.

Ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Νίκος Κατσαράκης

Ανταγωνιστικό στην  προσέλκυση φοιτητών

Ο πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Νίκος Κατσαράκης, αναφέρει στην «Π» πως το νέο Ίδρυμα με τα ενδυναμωμένα τμήματά του θα είναι πιο ανταγωνιστικό όσον αφορά στην προσέλκυση υποψήφιων φοιτητών. Μεταξύ των αλλαγών που περιλαμβάνονται στο πόρισμα, επισημαίνει ότι το Ίδρυμα αποκτά δύο σχολές πενταετούς φοίτησης, τη Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων και την Πολυτεχνική Σχολή.

Τονίζει πως στο πόρισμα υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη. Θέση του Υπουργείου ήταν να μην γίνουν μετακινήσεις τμημάτων.

 

Έρευνα και διετείς σπουδές

Παράλληλα, προτείνεται η θεσμοθέτηση και λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου του νέου Πανεπιστημίου με τα εξής Ινστιτούτα:

α) Αναδυόμενων Τεχνολογιών, με έδρα το Ηράκλειο

, β) Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ, με έδρα το Ρέθυμνο,

γ) Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με έδρα το Ηράκλειο,

δ) Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, με έδρα τα Χανιά, και

ε) Οικονομικής Ανάλυσης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού, με έδρα το Ηράκλειο.

Θα πρέπει ο τρόπος σύζευξης των ερευνητικών δομών του νέου Πανεπιστημίου και του ΙΤΕ, να διερευνηθεί νομικά, ώστε να αποτυπωθεί στο σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί.

Επίσης, εισηγείται τη λειτουργία του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) του ΤΕΙ Κρήτης που ιδρύθηκε με την αρ. 134694/Ζ1 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 46081/28-08-2018) σε εφαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου του Ν. 4485/2017, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει, στο νέο Πανεπιστήμιο.

Το Κ.Ε.Ε. του νέου Πανεπιστημίου θα παρέχει διετή προγράμματα σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης σε αποφοίτους της επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ), δωρεάν με απευθείας εισαγωγή, χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις και θα τους χορηγεί πιστοποιημένα διπλώματα επιπέδου πέντε του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Προτείνεται να λειτουργήσουν οι εξής θεματικές ενότητες:

Στη Σητεία:

• Ποιότητα και Διαχείριση Επισιτισμού
• Διασωστών

Στην Ιεράπετρα

• Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών (Γεωργικός Σταθμός Ιεράπετρας)

Στο Ηράκλειο:

• Οργάνωση και Διοίκηση Επισιτιστικών Μονάδων
• Κηπευτικών Καλλιεργειών (Αγρόκτημα ΤΕΙ Κρήτης, Αμπελούζος/Γεωργική Σχολή Μεσσαράς)
• Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις και Αυτοματισμοί
• Οικονομικών και Λογιστικών Υπηρεσιών
• Συντηρητές Μνημείων και Εικόνων με τεχνολογία laser (και στην αγγλική γλώσσα) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις του στο Ηράκλειο.

Στο Ρέθυμνο:

• Ηχοληπτών
• Συντηρητές Μνημείων και Εικόνων με τεχνολογία laser (και στην αγγλική γλώσσα)
• Διαχείριση συστημάτων εκτροφής μικρών μηρυκαστικών (Σταθμός Κτηνοτροφικής Έρευνας, Ασώματοι / Αμάρι)

Στα Χανιά:

• Τεχνικών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων
Για την υλοποίηση των διετών προγραμμάτων σπουδών στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς στον Αμπελούζο, προτείνεται να υπογράφει σύμφωνο συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Όσον αφορά την Ιεράπετρα, θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την παραχώρηση του κτηρίου του Γεωργικού Σταθμού Ιεράπετρας (ΕΛΓΟ Δήμητρα) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο νέο Πανεπιστήμιο, με στόχο την υλοποίηση των διετών προγραμμάτων σπουδών στην περιοχή, αλλά και την εγκατάσταση εκεί εργαστηριακών υποδομών, με αντικείμενο την ποιότητα των τροφίμων για τις ανάγκες διιδρυματικών ερευνητικών και αναπτυξιακών δράσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, στην περιοχή του Λασιθίου και ιδιαίτερα της Ιεράπετρας.

Η επιτροπή εισηγείται τη δημιουργία στις εγκαταστάσεις του νέου Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, του πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (Α.ΤΕ.ΠΑ.Κ.).

Το ΑΤΕΠΑΚ θα αποτελέσει, επίσης, έναν χώρο όπου θα υλοποιηθούν οι συνεργασίες του νέου Πανεπιστημίου με τα άλλα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης (ΠΚ, ΙΤΕ, ΕΛΓΟ Δήμητρα, ΜΑΙΧ κ.ά.), τα οποία και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στον επανασχεδιασμό του και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων που ήδη υφίστανται, ώστε το ΑΤΕΠΑΚ να αποτελέσει έναν ουσιαστικό κόμβο ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα επιδιωχθεί, τέλος, με κάθε τρόπο, η συνεργασία του ΑΤΕΠΑΚ με τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς και το Σταθμό Γεωργικής Έρευνας στον Αμπελούζο, το Σταθμό Κτηνοτροφικής Έρευνας στους Ασωμάτους του νομού Ρεθύμνου και το Γεωργικό Σταθμό Ιεράπετρας, με στόχο τη διασύνδεση της έρευνας και της εκπαίδευσης με τους αγροτικούς/κτηνοτροφικούς φορείς και τις παραγωγικές επιχειρήσεις.

 

Νέα τμήματα και σχολές

Η ακαδημαϊκή οργάνωση του νέου Πανεπιστημίου προτείνεται να περιλαμβάνει 5 Σχολές και 15 Τμήματα, τρία εκ των οποίων θα λειτουργήσουν σε ορίζοντα τριετίας, αποκτώντας την εξής δομή:

(Α) Σχολή Επιστημών Υγείας (Ηράκλειο):

  • Τμήμα Νοσηλευτικής (Ηράκλειο)
  • Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Ηράκλειο)
  • Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας (Σητεία)

(Β) Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (Άγιος Νικόλαος):

  • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Ηράκλειο)
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού (Ηράκλειο)
  • Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Άγ. Νικόλαος)

(Γ) Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων – πενταετούς φοίτησης- (Ηράκλειο):

  • Τμήμα Γεωπονίας (Ηράκλειο)
  • Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων (Ηράκλειο)

(Δ) Πολυτεχνική Σχολή- πενταετούς φοίτησης (Ηράκλειο):

  • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο)
  • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ενεργειακών Μηχανικών (Ηράκλειο)
  • Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Ηράκλειο)
  • Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Χανιά)
  • Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής (Ρέθυμνο)
  • Τμήμα Χημικών Μηχανικών (Χανιά)

(Ε) Σχολή Μουσικών Σπουδών ή Σχολή Καλών Τεχνών (νομός Λασιθίου):

  • Τμήμα Μουσικών Σπουδών (νομός Λασιθίου)

Διευκρινίζεται πως η επιτροπή σημειώνει ότι η λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας στο Ηράκλειο, δίπλα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, θα προσέδιδε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στην ανάπτυξη και τις εκπαιδευτικές / ερευνητικές δράσεις του Τμήματος. Ωστόσο, το Τμήμα παραμένει στη Σητεία.

Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων Επιστήμης Τροφίμων, Χημικών Μηχανικών και Μουσικών Σπουδών καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Δημιουργούνται τρία καινούργια Τμήματα, τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία, εντός της επόμενης τριετίας, όταν η Σύγκλητος κρίνει ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις σε ακαδημαϊκό / εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή:

(i) Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών στα Χανιά, ένα Τμήμα συμπληρωματικό των υφιστάμενων Πολυτεχνικών Τμημάτων στην Κρήτη, το οποίο θα έχει σοβαρές συνέργειες με το νέο-ιδρυθέν Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ, καθώς και με άλλα Τμήματα του νέου Πανεπιστημίου αλλά και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

(ii) Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στο Ηράκλειο, που καλείται να θεραπεύσει ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό γνωστικό πεδίο, έχοντας συνέργειες με το Τμήμα Γεωπονίας, το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, αλλά και τους επιστήμονες των βιο-επιστημών και του αγροδιατροφικού τομέα στα άλλα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Κρήτης, ενός τομέα που αποτελεί άξονα προτεραιότητας στην έξυπνη εξειδίκευση της Περιφέρειας Κρήτης.

(iii) Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών στον νομό Λασιθίου, που θα ανήκει σε μια νέα Σχολή, εκείνη των Μουσικών Σπουδών ή Καλών Τεχνών με έδρα στο Λασίθι, ικανοποιώντας έτσι μια μεγάλη ανάγκη της Κρήτης συνολικά, για την οργάνωση πανεπιστημιακού επιπέδου Μουσικών Σπουδών, σ’ ένα νησί με τεράστια μουσική παράδοση, τρία Μουσικά Σχολεία και ένα μεγάλο δυναμικό νέων και καταξιωμένων μουσικών, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Η επιτροπή θεωρεί πως για τη διασφάλιση της επιτυχίας του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 40 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και 30 νέες θέσεις ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ, για τη στελέχωση εξαρχής των νέων Τμημάτων.

Επίσης, πρέπει να ληφθεί σοβαρή μέριμνα για τη φοιτητική στέγη, καθώς περιοχές με έντονη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, όπως τα Χανιά, το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλαος, ήδη αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα.

 

Προσωπικό  και φοιτητές

Το ακαδημαϊκό προσωπικό (μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ) των Τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης, που μετεξελίσσονται ευθέως σε Τμήματα του νέου Πανεπιστημίου, εντάσσονται απευθείας στα αντίστοιχα νέα Τμήματα, ως μέλη της οικείας κατηγορίας προσωπικού του Πανεπιστημιακού τομέα.

Για την ένταξη των μελών του διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ Κρήτης στη διοικητική δομή του νέου Ιδρύματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 4 του ν. 4559/2018, διασφαλίζοντας στα μέλη του την οικειοθελή παραμονή και προσφορά εργασίας στο νέο Ίδρυμα από την πόλη που υπηρετούν σήμερα.

Οι προπτυχιακοί φοιτητές των Τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης, εντάσσονται στα μετεξελισσόμενα νέα Τμήματα του Πανεπιστημίου, κατ’ αντιστοιχία με τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού των Τμημάτων αυτών. Ύψιστη υποχρέωση των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού, αποτελεί η μέριμνα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της φοίτησης των υφιστάμενων προπτυχιακών φοιτητών, στο πρόγραμμα σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης που εισήχθησαν, ενώ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η πρόβλεψη, για όσους φοιτητές ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους εντός 12 τυπικών εξαμήνων, εφόσον το επιθυμούν, να επιλέξουν την παρακολούθηση των επιπλέον μαθημάτων, που θα προβλέπει το νέο, πανεπιστημιακής κατεύθυνσης, πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και να λάβουν πτυχίο Πανεπιστημίου, σύμφωνα με όσα προβλέφθηκαν για τους φοιτητές του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου (άρθρο 5 του ν. 4559/2018).

Για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης δεν επέρχεται καμία μεταβολή και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών εισαγωγής τους, αποκτώντας τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών β’ κύκλου, ως μεταπτυχιακοί φοιτητές του νέου Πανεπιστημίου.