Άλλοι μαθητές αισθάνονται δέος και μόνο στο άκουσμά τους και κάποιοι, απλώς, τα λατρεύουν! Τα μαθηματικά είναι σίγουρα ένα ξεχωριστό μάθημα και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία εδώ και έναν αιώνα με σειρά δράσεων προσπαθεί να μυήσει τους μαθητές στα μυστικά τους.
Το Υπουργείο Παιδείας, για να τιμήσει τα 100 χρόνια της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, του αρχαιότερου επιστημονικού σωματείου της χώρας, ανακηρύσσει το 2018 «Έτος Μαθηματικών».
Θερινό Σχολείο στην Κρήτη
«Προγραμματίζουμε κάποιες δράσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο», αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηρακλείου της ΕΜΕ, κ. Ανδρέας Βαρβεράκης.
Όπως λέει, οι διαγωνισμοί είναι από τους παλαιότερους θεσμούς της ΕΜΕ, ξεκίνησαν πριν από περίπου 60 χρόνια και αποτελούν τη βασική δράση της εταιρείας. «Οι μαθητές βρίσκουν ένα πεδίο να αναδείξουν το ταλέντο που έχουν στα μαθηματικά και να προχωρήσουν σε υψηλότερο επίπεδο, κάθε χρόνο συμμετέχουν 15.000 παιδιά και υπάρχουν οι μαθητές που ξεχωρίζουν, για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να το στηρίζουμε όσο μπορούμε», τονίζει ο κ. Βαρβεράκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μαθητές με διακρίσεις στους διαγωνισμούς έχουν συνεχίσει ακόμα και με αξιοσημείωτη πανεπιστημιακή καριέρα αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων που δεν έφτασαν τόσο ψηλά στους διαγωνισμούς, καθώς δεν μπορούν να αποδώσουν σε περιορισμένο χρόνο, αλλά σημείωσαν επιτυχίες στην επαγγελματική τους ζωή.
Ο κ. Βαρβεράκης αναφέρει πως το πρόγραμμα των δράσεων για τη φετινή χρονιά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Θα γίνουν διημερίδες, αναμένεται, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, να πραγματοποιηθεί ένα θεματικό συνέδριο, όπως είχε γίνει πριν από δύο χρόνια στα Ανώγεια. Επίσης, στα πλάνα του παραρτήματος Ηρακλείου της ΕΜΕ είναι να δημιουργηθεί ένα θερινό σχολείο που θα απευθύνεται σε μαθητές.
«Πρώτο μας μέλημα είναι να κάνουμε πράγματα που θα αναδείξουν τα μαθηματικά στην εκπαίδευση και την κοινωνία», τονίζει.
Έτος μαθηματικών
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, θέμα των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων που θα γίνουν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι «Τα Μαθηματικά στην Αρχαιότητα» (π.χ.: Η γέννηση και η ανάπτυξη των μαθηματικών στην Αρχαία Ελλάδα, τα μαθηματικά στους άλλους πολιτισμούς της αρχαιότητας, η θεμελίωση και ανάπτυξη της γεωμετρίας, η σχέση των μαθηματικών και της μαθηματικής σκέψης με τη γέννηση της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα κλπ).
Η ΕΜΕ τονίζει πως «η ανακήρυξη του 2018 ως Έτους Μαθηματικών δίνει την ευκαιρία στην ελληνική πολιτεία να αναπτύξει έναν βαθύ αναστοχασμό σχετικά με τους στόχους, το περιεχόμενο και τις πρακτικές της μαθηματικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες:
Να κοιτάξει κριτικά τα αποτυχημένα μοντέλα επεξεργασίας και άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής που έχουν οδηγήσει μεγάλο αριθμό νέων σε γνωσιακή αποθάρρυνση και μαθησιακή απομάκρυνση από τα μαθηματικά.
Να ανανεώσει και να διευρύνει τις γνώσεις και την κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού με τον πλούτο των μαθηματικών πεδίων και των διδακτικών δυνατοτήτων, που αναπτύσσονται με τρομερά γρήγορους ρυθμούς από την επιστημονική κοινότητα.
Η ΕΜΕ θα αξιοποιήσει τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για να ενημερώσει τις σχολικές κοινότητες για την ισχύ και τη δύναμη της Μαθηματικής Επιστήμης, την εξέλιξή της από την Αρχαιότητα ως σήμερα και τις επιδράσεις της σε όλες τις σύγχρονες μορφές της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Οι εκδηλώσεις μέσα στις σχολικές τάξεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν την πνευματική περιέργεια, το δημιουργικό παιχνίδι, το επιστημονικό πείραμα, την κριτική επαλήθευση, την ανυπέρβλητη σημασία της μαθηματικής απόδειξης, το μεγαλύτερο επίτευγμα των ελληνικών μαθηματικών.
Οι σχολικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποφύγουν τη συντηρητική αναδίπλωση σε μια παρωχημένη εικόνα των μαθηματικών και τα κοινωνικά στερεότυπα που περιορίζουν την επιθυμία και πρόσβαση όλων των μαθητριών και μαθητών στη ζωντανή μαθηματική δραστηριότητα.
Η ανακήρυξη του 2018 ως Έτους Μαθηματικών και η διαδοχή του από αφιερώματα στις θετικές επιστήμες δίνει μια ευρύτερη δυνατότητα στην ελληνική εκπαίδευση να ενισχύσει την κριτική σκέψη και την αυτονομία των πολιτών στον ψηφιακό μας κόσμο και τη διαδικτυακή εποχή».